Юношата на Черно море Николай Златев е сред основните футболисти в селекцията на Александър Димитров в младежкия национален отбор. 19-годишният талант застана пред камерата на БЛИЦ Live за първото си обширно интервю.

Златев и съотборниците му са амбицирани да спечелят предстоящата евроквалификация с Полша (на 10 септември от 19:00 часа на стадион "Александър Шаламанов").

Освен за кариерата си до момента, младият нападател обясни и за трансфера в Словения, който осъществи преди дни. 

"Атмосферата в младежкия национален отбор е добра, в настроение сме. Всички сме готови за евроквалификацията с Полша. Вече натрупах мачове. Селекционерът Александър Димитров ми дава доста шанс. Колективът тук е на много високо ниво. Всички искаме победата над Полша. При гостуването там, когато победихме с 1:0, аз не взех участие, но ние сме един отбор - няма значение кой влиза, кой излиза, всички даваме максимума. Всички се радвахме на победата, постигнахме я със задружни усилия. Надяваме се и на 10 септември също да спечелим. Целта е една - да се класираме на европейското първенство", започна Николай Златев.
 
"Някои момчета липсват, но сме широк състав и трябва да ги заместваме. Георги Николов е уникален голмайстор, вкара хеттрик на Естония, първия мач също отбеляза, но в момента го няма. Пожелавам му бързо възстановяване. Има хора, които ще заместят всяка една липса", обясни талантът. 

 

"Най-комфортно ми е по десния фланг. В последната година в Черно море ме използваха като ляво крило. Нямам претенции. Също и на върха на атаката бях в няколко мача на Черно море. Александър Димитров ме използва и на десния бек, няма значение къде играя, важното да съм вътре и да дам всичко от себе си", продължи Златев.

За преминаването в Словения, където Черно море го отдаде под наем на втородивизионния Табор. Новият отбор на Златев е с български треньор - Радостин Александров. В Табор са още трима наши играчи - Красимир Тодоров, Станислав Петков и Никола Нейчев. (3:40 мин.)

"Дебютирах с победа - 5:2. Aмбициите ми са да помогна на Табор да се класира в елита на Словения" (4:30 мин.)

"Идеята ми е трите месеца наем в Словения да натрупам игрови минути и да се върна в Черно море с нови сили и самочувствие, и да се боря за титулярното място във всеки мач" (6:10 мин.)

"От малък съм в Черно море, брат ми Радослав също игра за "моряците". Нашите го водеха на тренировка, а аз отстрани подритвах топката, докато го чакаме да приключи. В един момент треньорът ме повика да направя една тренировка с тях, запалих се и така започнах в Черно море. Брат ми спря с футбола, започна работа, насочи се към фитнеса" (6:40 мин.)

Защо избира Черно море, а не Спартак? (8:20 мин.)

"Левски и Ботев (Пловдив) ме искаха, когато бях по-малък, но прецених, че е по-добре да остана в Черно море. От Левски се свързаха с баща ми, искаха да отида при тях, бях 12-13-годишен. Преценихме, че в Черно море ще получа шанс за изява, но просто явно още не е дошъл момента, трябва да си го заслужа" (8:50 мин.)

"Да играеш в евротурнирите е нещо уникално. Имах късмета да дебютирам. Жалко, че не успяхме да победим и да продължим напред (б.р. - отпадането на Черно море от Апоел (Беер Шева). Надявам се догодина пак да имаме възможност да играем в Европа. Това ми беше първо участие в евротурнирите, бях доста притеснен преди мачовете" (9:50 мин.)

"Meдалът за второто място от миналия сезон го закачих на стената вкъщи. Там са и всички баджове от мачовете с младежкия национален отбор" (11:50 мин.)

"Следващата ми цел е да се класираме на европейското първенство, още не мисля за мъжкия ни национален отбор. Още ми е рано, нямам достатъчно опит и самочувствие. Смятам, че ще успеем да се класираме на Европейското до 21 години. Нуждаем се от подкрепа от трибуните срещу Полша на 10 септември. Здраво стъпили сме на земята и знаем, че със задружни усилия ще успеем" (12:30 мин.)

"Имам приятелка, от 3 години сме заедно. Тя също е от Варна, доста ме подкрепя. Сега три месеца ще ни бъде трудно, докато съм в Словения. Сигурно ще ми гостува един-два пъти" (14:50 мин.)

Разказа през какво тежко изпитание е преминал (15:30 мин.)

За първия му гол в efbet Лига (17:40 мин.)

"Не съм от най-техничните футболисти, съотборниците ми в Черно море и в младежкия национален отбор знаят, а вече и в Словения разбраха. Умея да достигам топките, използвам това, което ми е силата. Винаги има какво да се подобрява" (18:40 мин.)

"Не съм голям фен на щангите, не искам да трупам големи мускули, за да не ме правят по-бавен" (19:25 мин.)

"Надявам се да подобрим резултатите от миналия сезон и вместо второ място - да сме на първото. Спартак стартира доста добре, но в деветия кръг ще се затруднят доста. Със сигурност ще гледам варненското дерби и ще стискам палци да спечелим. По-трудно ще ми бъде да съм пред телевизора, а не на терена. Атмосферата на варненското дерби е уникална" (19:50 мин.)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ