В последните седмици сътресенията в родния гранд ЦСКА не стихват както на терена, така и около треньорския пост. Към това можем да добавим и вълнението около строежа на новия стадион, за който вчера бяха предприети първи по-сериозни мерки, като клубът и държавата учредиха съвместно дружество, с което двете страни съвместно ще изграждат новия стадион.

Да се върнем обаче на първата част - сътресенията на терена. След 13 изиграни кръга "червените" са на незавидното за стандартите им четвърто място с 22 точки, изоставайки на вече може да се каже космическите 11 точки от първото място. Космически, защото лидерът Лудогорец (33 точки) не греши, летейки в първенството, а и нямайки загуба за сезона в шампионата (10 победи и 3 равенства). 

Предвид това, едва ли вече някой в лицето на "червените" привърженици вярва в титла през този сезон. Това трябва да е ясно и конкретно.

Какво обаче да очакваме от ЦСКА до края на шампионата и къде биха могли да завършат "армейците" в efbet Лига? Това може би се пита голяма част от "Червена България".

По този повод БЛИЦ СПОРТ ще улесни читателите си и ще им припомни какво се случи през последните пъти, когато столичани бяха с подобен или по-нисък актив от точки след 13 изиграни кръга. Защо 13 кръга? Защото както всички знаем, 13 е фаталното число... 

Ще ви върнем 3 случая назад, тъй като последните два пъти са доста пресни, а третият е през далечната вече 1999 година.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Сезон 2016/2017
След 13 кръг - 21 точки
Завършва на второ място

Преди около три години ЦСКА се завърна от бездната на Трета лига като носител на Купата на България. След първите 13 кръга в първенството обаче представянето на "червените" не бе никак цветущо и те имаха в актива си едва 21 спечелени точки. Преди разделянето на две на първенството активът набъбна до 46 точки и трето място, а изоставането от лидера Лудогорец бе цели 21 точки. В крайна сметка столичани подобриха играта и след последния кръг на първенството излязоха втори с 67 точки, изоставяйки на 16 зад шампиона от Разград. Трети остана Левски с 63 точки.

Сезон 2010/2011
След 13 кръг - 22 точки
Завършва на трето място

През шампионата ЦСКА стартира с две загуби от Левски (0:1) и Черноморец (Бургас) (1:2), а след 13-те изиграни кръга е с актив от 22 точки, колкото има и в момента. На полусезона "червените" имат в актива си 26 точки и са трети, изоставайки на 11 от лидера Литекс (37 точки), а Левски е втори с 32 точки. В крайна сметка силите им стигат до трето място в края на сезона с 61 точки (Литекс е шампион със 75 точки, а Левски остава втори със 72).

Сезон 1998/1999
След 13 кръг - 22 точки
Завършва на пето място

Стигнахме и до най-далечния случай, в който ЦСКА се представя посредствено след първите 13 изиграни кръга. След този брой срещи столичани са с 22 спечелени точки. Броят им се запазва до средата на сезона, когато "червените" изостават сериозно от тогавашния лидер Литекс, който е с 33 точки. Най-любопитното е, че още цели четири отбора по това време са пред "армейците" - Левски (28 точки), Локомотив (София) (24 точки) и Велбъжд (Кюстендил) (28 точки). В края на сезона ЦСКА остава едва пети с 50 точки и на 23 от лидера Литекс, като записва една от най-срамните си загуби в историята, губейки именно от ловчанлии с 0:8.

Това са и трите периода, в които ЦСКА е имал по-малко или същия актив от точки, а ако трябва да се доверим на логиката след тези кошмарни сезони, то в края на шампионата "червените" не ги очаква по-добро класиране от трето-четвърто място. Футболът обаче е доста непредвидим спорт и можем само да гадаем какво ще се случи в бъдеще...
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020
Купа на България - сезон 2019/2020