Сайтът на ЦСКА направи любопитен очерк за пътя на бразилския нападател Фернандо Каранга, който вече има четири попадения в първите три кръга от новия сезон.

Очеркът носи заглавието „От Камарагибе до "Армията"“:
"Луиш Фернандо да Силва Монте - едва ли ви говори нещо това имe, чиято дължина е специфична за южноамериканските географски ширини. Роден е в Камарагибе, а на десния крак има татуирана "деветка". Започна ли да ви се избистря малко? Едва ли.

Фернандо Каранга. Сега вече мъглата се разнесе, нали? Централният нападател на ЦСКА, който миналия сезон загатна за качествата си, а от началото на този, макар и след три изиграни кръга, започна и да ги демонстрира.

Винаги с обърната бейзболна шапка с козирката назад и усмивка, която не слиза от лицето му. Но зад ангелското й излъчване се крие и нещо дяволско - голям хъс, себераздаване, борба за всеки миг от живота. А, и наред с това "ръкавите" (б.а. - татуировки, които са по цялата повърхност на кожата на ръцете), които по-скоро му придават вид на рок музикант, отколкото на професионален футболист.

Бразилия е най-силната и могъща икономическа сила на Южна Америка, но бедността там е голяма. Голяма е и пропастта между бедни и богати, а процентът на последните е доста по-малък.

Там, където властва престъпността, имаш няколко варианта да продължиш живота си, когато си в ранна тийниейджърска възраст - или да станеш престъпник и от фавелите да направиш няколко огромни крачки към затвора; да станеш танцьор (най-вероятно на самба); да си в някоя капоейра банда (б.а. - бразилско бойно изкуство, а в последствие и разновидност на танц на робите, които са го практикували в крайбрежните градове на Бразилия - Рио де Жанейро, Ресифе, Салвадор де Баия), или футболист. Това е.

Камарагибе е малко населено място, от около 150 000 жители, намиращо се в Североизточна Бразилия, в щата Пернамбуко. И много близо до... Ресифе (на 16 км). Там, някъде между реките Капибарибе и Беберибе, които разсичат Камарагибе, е роден и Фернандо, на 14 април 1991 година. Всъщност, семейството му е бедно, което не е учудващо за Бразилия. Баща му е зидар, което означава едно - научен е на трудолюбие и честност.

Нападателят няма най-великата кариера в родината си, но за сметка на това сега има възможността професионалният му път да приеме друга посока. Каранга стартира в Наутико, а малко по-късно преминава в юношеската формация на Санта Круз, където преминава в мъжката гарнитура през 2011-та. Е, няма голям шанс и е преотстъпен последователно на Брагантино и Бело Жардим и то в рамките на няколко месеца.

След това започва ново лутане - Триндаде, Боа Ешпорте, където между 2012-та и 2014-та оставя трайна следа - 76 мача и 19 гола. В годината, в която Германия става световен шампион на Мондиала в Бразилия (2014), той е преотстъпен в Крисиума, а година по-късно напуска южноамериканския континент. Съдбата запраща Фернандо на Смарагдовия остров - Джеджу, който е на няколко хиляди километра от родината - Южна Корея.

Деветката играе с променлив успех в местния Юнайтед - 18 мача и 5 гола за два сезона, като част от този период преминава под наем в бразилския Парана.

Така миналата година Фернандо Каранга се озова в друга държава, с още по-различна култура от бразилската и южнокорейската - България. В ЦСКА той подписа договор на 2 февруари 2017-та, а на 29-ти април вече намери място в червения фолклор, след като се разписа при успеха във вечното дерби с Левски (3:0). И феновете започнаха да му казват... (В)Каранга.

През настоящия сезон се видя, че армейците ще разчитат много на него, а когато го няма, отборът ще изпитва затруднения в офанзивен план. Централният нападател накара феновете да помечтаят за отминалите години, когато отборът имаше офанзивен футболист от такъв калибър - Любослав Пенев и след него Ней. Мощни нападатели, които умееха да вкарват от всяка една ситуация, да играят с гръб към вратата, да се връщат да помагат в дефанзивен план, а в същото време да намират сили бързо да бъдат на върха на атаката. Освен попаденията от игрови ситуации, Пенев и Ней нямаха проблеми при реализирането на дузпи, а българинът беше и специалист по вкарване от преки свободни удари.

Малко известен факт е, че Ней и Каранга се засичат за известен период в Боа Ешпорте - през 2013-та, когато бившият футболист на ЦСКА сменя отборите като носни кърпички. В този период 11 години по-възрастният Клаудиней Алешандре Апаресиадо - Ней, играе последователно в бразилските Гремио Анаполис и Боа Ешпорте, както и за китайския Чонгкинг.

В Боа Ешпорте Фернандо се запознава и с красивата си съпруга Карла, която тогава е талисман на отбора. Доказателство за любовта между двамата е и синът им Луис Фернандо, който се ражда през 2015-та.

На този етап Каранга не е демонстрирал целия си арсенал, но в най-скоро време ще го направи. Тръгна мощно това първенство, както се полага и на голям отбор като ЦСКА. Бразилецът отбеляза 4 гола в първите три срещи на тима и даде заявка за голмайсторския приз в Първа професионална лига.

26 години - невероятна възраст за всеки спортист, не само за футболист. Пред Фернандо Каранга има още дълъг професионален път, който преминава през ЦСКА. Ако продължава в същото темпо, догодина бразилецът ще е доста апетитна хапка за някои от най-големите отбори от Стария континент."