Футболистът на ЦСКА Тибо Вион гостува в предаването „Код Спорт“ поТВ+. Той е печелил злато на мондиал за юноши с екипа на Франция през 2013 година. Рожба е на академията на Мец, но още когато е 17-годишен е привлечен от португалския гранд Порто. На Иберийския полуостров изиграва 43 мача за втория тим на "драконите". Шансовете му да попадне в „А“ отбора обаче не са големи и в крайна сметка той избира да се завърне в Мец. 26-годишният защитник се присъедини към ЦСКА в средата на август след старта на сезона, но бързо се наложи като титуляр. И видимо пасна в новата схема на треньора Бруно Акрапович. Записа 11 мача, в които вкара и един гол.

- Здравейте на арената на "Код Спорт", мосю Вион! Измина половин година, откакто сте в ЦСКА. Как се чувствате?
- Малко по-малко от шест месеца съм тук. Наистина, бях много добре приет. Колективът е добър, а пък и имах шанса да срещна и французи в отбора. Така че това улесни адаптацията ми.

- Положителните емоции през този период определено са много повече от отрицателните. Намерихте ли си мястото в ЦСКА?
- Да, чувствам се по-скоро добре. Когато пристигнах, не бях играл от известно време, заради COVID-19. Така че, беше ми необходимо малко време, за да мога отново да се вдигна на крака. В момента отборът се представя много добре и мисля, че можем да постигнем нещо през този сезон.

Winbet - победата е емоция! (18+)

- ЦСКА игра отлично в Лига Европа. Каква е вашата оценка за представянето?
- Мисля, че показахме, че ЦСКА е класен отбор. Можеше да се представим и по-добре, ако бяхме взели нещо от първия ни двубой срещу Клуж в София. След това - да, направихме слаб мач в Швейцария срещу Йънг Бойс. Затова пък фиксирахме два успешни резултата срещу Рома. Жалко за гостуването в Румъния, можеше да спечелим. Но като цяло голямото съжаление се оказа загубата в първата среща с Клуж, която твърде рано обърка плановете ни за излизане от групата. Показахме обаче, че ЦСКА е класен отбор и че не трябва да се пренебрегва българското първенство, което според мен е доста оспорвано.

- Реално можеше ли ЦСКА да излезе от групата? Яд ли ви е, че вие сте само… най-добрият четвърти сред всички 12 групи?
- Повтарям, ако не бяхме загубили с 0:2 първия мач срещу Клуж, имахме силите да излезем от групата. Може би не като първи, но като втори. Дебютирахме лошо в групата, финиширахме позитивно, но за жалост не успяхме да излезем от нея. Но определено имахме капацитета да го сторим.

- Откакто сте в ЦСКА, се смениха четирима треньори, а вие сте играл при трима. Одобрявате ли честата промяна на кормилото на отбора?
- Разбира се, че е сложна тази ситуация. Но когато един отбор има лоши резултати, обикновено треньорът плаща цената. Пристигнах тук при един треньор. За жалост той бе освободен. После неговият помощник пое нещата. Трудно е за играчите при смените на треньори, но сега сме в добра фаза с новия треньор и няма причина за нова промяна.

- При кой от Стамен Белчев, Даниел Моралес и Бруно Акрапович се чувствате най-добре?
- Може би с последния ни треньор Бруно Акрапович аз се чувствам най-добре. Неслучайно успях да участвам във всички срещи под негово ръководство. Системата, която той използва, отговаря на моя профил. Така че - вероятно с него се чувствам най-добре. При Дани Моралес хубавото беше, че той говори португалски, а и аз говоря този език, така че по-добре комуникирахме помежду ни.

- Какво най-вече промени Бруно Акрапович в ЦСКА?
- Акрапович въведе повече агресия, повече твърдост. Използва много пресата. Мисля, че това прави силата на нашия отбор в момента. Откакто той е тук, има повече дисциплина, както на терена, така и извън него.

- Акрапович залага изключително на схемата 3-5-2 и тя видимо носи успех. При коя тактика се чувствате най-добре на терена?
- Системата 3-5-2 и за мен е нова, тъй като във Франция не съм играл често при нея. Но от моя гледна точка тази схема на игра ми допада много.

- Голямата цел на ЦСКА е титлата на България. Мислите ли, че е по силите на отбора?
- Ако работим много, всичко е възможно. Вярно, че Лудогорец е първи в момента. Това е един много добър отбор, но ще имаме директен сблъсък помежду си и ако работим здраво, всичко е възможно, както вече ви казах.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Вече имате доста мачове в България. Какво мислите за нивото на футбола тук?
- Не бива да се подценява българският футбол. Първенството е доста оспорвано. Вярно е, че когато излизат срещу нас, отборите залагат предимно на защитни действия. Понякога това създава затруднения, защото ЦСКА понякога се среща с петима бранители на съперника. Въпреки че на терена показваме, че сме по-добри, това може да ни създаде затруднения при намирането на решения. Но пак казвам,  първенството  е доста равностойно.

- Лудогорец ще е големият конкурент за титлата. Колко добре е за вас, че той се провали много гръмко в груповата фаза на Лига Европа?
- Мисля, че не бива да гледаме на другите фронтове. Лудогорец е Лудогорец, а ЦСКА си е ЦСКА. Ние се представихме по-скоро добре в Европа - толкова по-добре за нас. Те се представиха лошо в евротурнирите - толкова по-зле за тях. Но Лига Европа приключи за двата отбора, остана ни шампионатът на България. И сигурен съм, че ние ще дадем всичко от себе си, за да бъдем по-високо в класирането.

- Има ли друг отбор с потенциал да се намеси в борбата за титлата?
- Не знам, откакто съм тук не съм срещал все още всички отбори в първенството. То вече беше започнало. Може би Локомотив (Пловдив)? Отборът, от който дойде нашият настоящ треньор. Не знам, но мисля, че ако дадем всичко от себе си, ще стъпим на върха.

- Много пъти през годините като лоша традиция се оформи ЦСКА да започва трудно новата година. Подготвихте ли се добре тази зима?
- Не мисля, че това е проблем само за ЦСКА. Винаги и в предишните ми отбори след зимната пауза сме срещали подобни затруднения при подновяването на първенството. Но ние направихме добра подготовка, работихме много, бяхме и на лагер в чужбина. Така че, смятам имаме всички дадености да се представим силно през пролетта, което е важно за нас.

- Още този месец предстои гостуване на Лудогорец. Този двубой ли ще покаже накъде ще върви първенството?
- Не мисля, че този мач ще реши шампионата. Преди това, мисля, имаме други два мача. Когато дойде мачът срещу Лудогорец, ще мислим за него.

- Кой е любимият ви мач за ЦСКА досега?
- Ако става дума за срещите, в които аз съм играл - то, това са двубоите в Лига Европа. А иначе, когато пристигнах в България да подпиша, бях на трибуните и гледах мача срещу Лудогорец (2:2). Това беше сблъсък, в който нашият отбор игра много силно. А и като прибавим публиката, наистина този двубой остава най-вече в съзнанието ми.

- С кои съотборници се разбирате най-добре?
- На терена нямам предпочитания. Извън терена, естествено, с французите, които са в отбора. С тях се познавам още от Франция. Разбирам се също и с португалците и бразилците, тъй като говоря езика им. Но като цяло в отбора цари много добра атмосфера.

-  Научихте ли думи на български?
- Да, мога да кажа добър ден, мерси, което разбира се, е … същото и на френски. Но най-вече “Само ЦСКА!”.

- Успяхте ли да свикнете с живота в София?
- Да, София е красив град. Но, за жалост заради COVID-19, било ресторантите, било магазините са затворени, така че е малко трудно да се запозная напълно с обстановката. Но наистина столицата е красив град, а пък и скоро при мен ще пристигнат моята жена и децата ни и с тях заедно ще имаме повече възможности да опознаем града.

- Какво ви харесва и какво не?
- Няма нещо специално, което да не ми харесва. Намирам се в голям клуб и в красив град. Имаме добър отбор и така са налице всички предпоставки да се радваме на успешен сезон.

- Коя българска храна най-много ви допада?
- Ооо, още не познавам българската кухня и нейните специалитети.

- Кои места най-много обичате да посещавате?
- Поради обстоятелствата, че все още съм сам и не е дошло семейството ми, а и има COVID, не съм се разхождал много. Но се надявам, че ще имам възможност да наваксам.

- С какво си запълвате времето, когато не мислите за футбол?
- В свободното си време, като мнозина футболисти, играя на плейстейшън. Обичам да се разхождам, но едва като дойде семейството ми, ще можем повече да го правим.

- Колко време се виждате още в ЦСКА?
- Ще мисля сезон за сезон. Подписах за две години - до 2022 година. В края на този сезон ще видим какво сме свършили, дали клубът е доволен от мен и това донякъде ще подскаже и бъдещето ми.

- ЦСКА е бил трамплин за много футболисти към големи европейски отбори. Вие за кое първенство мечтаете?
- Има доста силни шампионати, но ми се струва, че английското първенство е това, в което повечето футболисти мечтаят да играят. Германската Бундеслига също е класна, има и други, разбира се, които са добри. Но бих поставил английското като номер 1.

- Стефано Белтраме и Валентин Антов минаха през този трамплин. Юнус Санкаре също си тръгна. Колко ще се отслаби отбора без тях?
- И тримата бяха важни футболисти за ЦСКА. Те често играеха. Със сигурност това е загуба за нас, но същевременно мисля, че щом като ръководството ги е пуснало в други клубове, то е намерило  техни заместници, които са поне на тяхното ниво.

- Разкажете и за вашата кариера. Как започнахте с футбола?
- Започнах много млад в Мец. Изкарах целия период в Детско-юношеската школа на клуба. Малко преди да подпиша първия си професионален договор, ме потърсиха от португалския Порто. Предложиха ми контракт за пет години, от които изкарах три. После ме призоваха отново в Мец и подписах с родния ми клуб. Спечелихме Лига 2, после се задържахме в Лига 1. Подвизавах се там в продължение на три години и половина и преминах в Ниор от втора дивизия. Изкарах в този клуб три години. Миналата 2020-а бе доста трудна заради пандемията, но получих оферта от Чемпиъншип, от Хъл Сити. В края нещата обаче не се получиха с английския клуб и тогава дойде офертата от ЦСКА.

- Винаги ли сте играл като бек?
- Не, като съвсем млад играех като нападател и то на върха на атаката. После преминах на дясното крило. Това се случи в Порто и в юношеските формации на националния отбор на Франция. После в Ниор дойде един треньор, който ми предложи да заиграя като десен защитник.

- Юношата сте на Мец, където славен футболист е бил сегашният спортен директор на ЦСКА - Пламен Марков. Говорили ли сте с него за френския отбор?
- Преди не бях говорил с Пламен Марков за Мец. Но когато дойдох тук, поговорихме малко за френския клуб. Той ми разказа за своите години в клуба. Мец между другото не се е променил много, тъй като това, може да се каже е един семеен клуб. Той пази много добри спомени от Мец и понякога се връща там, за да се срещне с приятели и бивши съотборници.

- Какво е на 17 години да ви покани Порто?
- Това е една реализирана мечта, защото Порто е един от големите европейски клубове. По същото време получих предложение и от моя клуб Мец, но след размисъл заедно със семейството ми избрах Порто, защото разликата между двата клуба наистина е голяма. Така че заминах за Порто.

- Как ви се отрази животът в Португалия?
- Беше хубаво време - слънце, море, а и голям отбор като Порто. Тогава за кратко кръстосахме пътищата си със сегашния ми съотборник в ЦСКА Тиаго Родригеш, който също дойде в Порто. Хубаво време беше наистина, а пък и в Португалия се живее добре. А впоследствие когато се завърнах в Мец бях преотстъпен за една година на белгийския Серен. Това е клуб, който е нещо като партньор на Мец.

- Най-дълго сте играл във френския Ниор. Защо го напуснахте заради ЦСКА?
- Именно в Ниор изиграх най-много срещи в рамките на три години. Като прибавим към шампионатните и тези за купата, натрупах някъде около 90 мача с екипа на този отбор.

- В националния отбор сте играл на европейското първенство за юноши през 2012 година, а ставате световен шампион през 2013-а с отбора до 20 години. Какво ще ни разкажете за тези два турнира?
- Когато бях на 17 години и подписах с Порто, селекционерът на юношеския национален отбор Пиер Монковски ме потърси. Каза ми, че ме следи вече от доста време и смята, че сега е моментът да ме повика в националния отбор. Първоначално първата година играхме предимно контролни срещи. После имахме квалификации за европейско първенство. На самите еврофинали отпаднахме от Испания на полуфинал. А на следващата година на световното в Турция спечелихме титлата след победа във финала срещу Уругвай. Наложихме се след изпълнение на дузпи.

- Дебютът ви е срещу Испания на световното, като вкарвате и гол. Как се почувствахте?
- В групите срещнахме отбора на Испания, но загубихме с 1:2. А голът за Франция наистина бе мое дело.

- Франция спечели световната титла при юношите. Къде пазите златния медал?
- Ааа, златният медал от световното за юноши е у дома във Франция. Имам колекция от фланелки на футболисти от отбори, срещу които съм играл. При тях е и медалът. Пазя го добре в едно ъгълче.

- Кои бяха най-известните ви съотборници тогава?
- Всички играчи от онзи отбор навремето в момента са в големи клубове. Например - Пол Погба, Кондогбия, който е в Атлетико, Умтити - Барселона, Дин - в Евертън, вратарят Ареола, Товен - в Марсилия. Имахме силно поколение и бяхме сред фаворитите тогава. Затова и неслучайно успяхме да спечелим титлата.

- Какъв е Погба извън терена?
- Погба е супер пич извън терена. Може би някои, като го видят на терена, си мислят, че не е така, че е арогантен, но той е един прекрасен човек, всъщност. Той е роден лидер за отбора си.

- Мечтаете ли един ден пак да играете за Франция?
- Разбира се, за всеки един френски футболист е мечта да играе в националния отбор. В него, естествено, има много класни футболисти. Нищо не е невъзможно, разбира се, но колкото времето минава, толкова по-трудно става.

- Имате ли куриозен или весел случай у нас?
- Честно казано, не се сещам какво точно мога да разкажа в тази връзка.

- Разпознават ли ви феновете? Какво мислите за публиката на ЦСКА?
- Случвало ми се е веднъж-два пъти, но сега с тези маски е малко трудно … да се разпознаем.

- Имате ли някакви ритуали преди мач?
- Нямам такива специални ритуали. В съблекалнята слушам музика, с цел да изпусна напрежението. Преди да изляза на терена се моля, защото според мен това е важно. Аз съм вярващ християнин.

- Какво още иска от футболната си кариера Тибо Вион?
- Трудно е да се гледа много напред. За този сезон в личен план определено искам да изиграя максимум срещи. За отбора - да спечели възможно най-много мачове и да стигне до върха като спечели титлата. Естествено, купата също е цел. Хубаво би било, след като миналия сезон игра финал, който загуби, тази година ЦСКА да спечели Купата на България.

Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, ТВ+