Община Русе няма никаква вина за окаяното състояние на терена на Градския стадион в града, където Дунав играе домакинските си срещи от Първа лига. Това заяви заместник-кметът по устройство на територията на Русе Димитър Наков. 

Той даде пресконференция на стадиона по повод на коментари от страна на фирмата-изпълнител и информация от Министерството на спорта, изпратена вчера до медиите.

"Теренът е изграден от нееднородна тревна смес - имало поне седем-осем вида растения. На много места се показва и мрежата от чимовете, която е разкъсана и опасна за футболистите. По думите му това е изпълнено некачествено, има и забележки при поставянето на тревното покритие. 

"Дренажната система не работи - след дъждове сме я отваряли и се оказва, че е суха. Още преди да бъде положена тревата се видя, че теренът е във вода след дъждове", обясни заместник-кметът. 

"Проблем има и с поливната система. Т не е изпълнена коректно, не полива равномерно всички части на терена заради променливо водно налягане, а причината е в изградения резервоар и помпата.  ежедневно поливната система трябва да се пренастройва, което е абсурдно.  Осветлението е настроено както трябва и осветява добре терена. Има обаче разрушения край всички подходи, изготвени от фирмата-изпълнител, за да се достигне до съответните места на четирите стълба. Общината със собствени средства възстанови погрома".

По повод на информацията, че са дадени предписания как да бъде поддържан теренът, Наков заяви, че такива не са предоставяни на общината - нито от фирмата-изпълнител, нито от министерството, т.е. "никой не може да каже как точно трябва да се поддържа теренът". 

Заместник-кметът заяви, че за терена и осветлението той не е подписвал приемо-предавателен протокол: "Подписал съм констативни протоколи за това, че съм бил на обекта и съм видял, че има положен терен и изградени метални конструкции с осветителни тела, но никъде не се посочва с какво качество, тъй като не съм компетентен по този въпрос", обясни Наков. 

"Обектът е предаден на министерството в началото на май тази година, т.е. министерството, което е възложител на обществената поръчка и дава парите, трябва да осъществи контрола".

"На терена се тренира веднъж седмично и още веднъж преди домакински мач. Дори били отказвани тренировки преди футболна среща, за да се запази теренът, тъй като бил наводнен от дъжд. Общината наема нужната техника за поддържане на тревната настилка, за която плаща 1400 лева месечно".

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма
Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка