Изпълнителният директор на Левски Даниел Боримиров заяви, че очаква единствено победа в предстоящото в събота дерби с ЦСКА. Той добави, че няма значение с какъв резултат ще спечелят "сините", но това е един от задължителните за тях мачове.

"Настроението в тима е приповдигнато преди мача с ЦСКА. Всички момчета тренират сериозно и са развълнувани. За някои от новите това ще бъде първи мач. Всички очакваме да победим", каза Боримиров, който бе гост в клубния подкаст "Гласът на Левски".

Боримиров бе помолен да коментира и срещите си с феновете. Изпълнителният директор изрази надежда, че този уикенд на Националния стадион "Васил Левски" няма да има сблъсъци, каквито имаше в последните няколко издания на "вечното дерби", когато дори се стигна до престрелка със сигнални ракети.

"Целта на срещата с феновете е да спрем "войната" на стадиона. Тези срещи трябва да бъдат нещо хубаво за феновете, а не да се превръщат във война. Не е нормално да се изстрелват сигнални ракети и на предстоящия мач няма да има такива. Надявам се мачът да премине мирно и тихо. Всеки един от феновете осъзнава опасността и знае какво означава да бъде ударен от сигнална ракета. Надявам се феновете наистина да разбират това и да няма ексцесии. Това ще доведе до намаляване на буферните зони и до повече публика в следващите мачове", добави бившият полузащитник.

"Светът, в който живеем, е изпълнен с много напрежение. Хората са по-различни и може би трябва да има по-строги мерки и да се промени законът за футболното хулиганство. Това ще намали и инцидентите на стадиона. За мен всеки един мач на Левски срещу вечния съперник ЦСКА има значение. Когато си поставяме високи цели, когато преследваме участие в европейските клубни турнири и, дай Боже, до последния кръг да дишаме във врата на Лудогорец, това минава през победа в този мач. Но Левски играе във всеки мач за победа, няма значение дали е домакин, или е гост."

Той добави, че в личен план мачовете с ЦСКА винаги са били специални за него и за семейството му.

"Наскоро чествахме 30 години от победата със 7:1 над ЦСКА. Три дни по-късно се роди първото ми дете - дъщеря ми Джулия. През 1998 година, веднага след победата с 5:0 над ЦСКА, се роди синът ми Алекс. В кариерата си имам два мача с по два гола срещу ЦСКА - при 7:1 и при 3:0, като вкарах два гола от дузпа", спомни си Боримиров.

Изпълнителният директор на "сините" заяви, че е щастлив от силния старт на сезона в първенството, но каза, че все още е рано да се правят генерални изводи.

"Ще дам оценката си за селекцията след края на шампионата. Разглеждам случващото се като един маратон. Направихме добър старт и се надявам да продължим с победите, да затвърдим добрата игра и да зарадваме нашите фенове с така мечтаната титла. В Левски винаги е имало напрежение и всеки играч трябва да свикне с тази мисъл. На футболистите ще им трябва да се обиграят и да се запознаят с изискванията на треньора към тях. Мисля, че ще ни трябва малко повече време да усъвършенстваме схемата на игра. Но ако сме всеотдайни в мачовете и в тренировките, успехите ще дойдат", уверено заяви Боримиров.

Бившият национал посочи, че успехите на терена вървят ръка за ръка и с все по-доброто финансово състояние на клуба, който доскоро беше заплашен от фалит. Само преди дни Левски подписа спонсорски договор с компанията "Лакрима", чието лого ще се появи на екипите на играчите още за предстоящия мач с ЦСКА-София.

"Радвам се, че през последната година и половина и състоянието, в което бяхме, се подобри значително. Изплатихме задълженията към НАП и към столична община. Разсрочихме лихвите, издължихме се към голяма част от кредиторите. Левски става по-привлекателен за спонсорите. Надявам се, че с "Лакрима" ще имаме дълго и трайно партньорство. Левски е добър колектив, в който всеки един от служителите знае своето място. Това е успех на всеки служител в клуба. Виждате как магазинът работи и какви приходи имаме от всички тези маркетингови продукти", добави изпълнителният директор.

Той бе помолен да разкаже и за скорошното си посещение в Мадрид, където проведе срещи с представители на двата футболни гранда - Реал и Атлетико.

"През годините работим с Айнтрахт, с Каляри и мисля, че ще създадем такова партньорство и с Реал Мадрид и Атлетико Мадрид. Емилио Бутрагеньо ме разведе из цялата база на Реал Мадрид. Пожелавам си повече отбори да имат такава база. Тя е около 120 хектара. Не 120 декара. От тях на 30 хектара има изградени терени, около 12 на брой, и отделно общежитие за футбола и баскетбола. Отделно има административна сграда. Това е невероятно бижу. Не мисля, че в България някога ще имаме такива условия за работа. За да тръгне футболът ни нагоре, първо трябва да ни се промени целият манталитет. Бях шокиран от това, което видях в Мадрид и начина, по който работят тези деца", добави Боримиров.

Изпълнителният директор на Левски коментира и идеята първенството да не бъде повече под шапката на Българския футболен съюз, а да бъде администрирано от Професионалната лига. Според него броят на отборите в елита, които са 16, е над нужния брой, за да бъде шампионатът достатъчно конкурентен.

"Крайно време е да последваме практиките в Европа. Първенството трябва да бъде дадено на Лигата. Така ще падне една тежест от плещите на БФС. За мен най-реалистичната бройка е да има между 10 и 12 отбора в първенството. Нека да дадем време на изпълнителния директор на БФС и на комисиите да работят. Сега е рано да им даваме оценка. Надявам се, че президентът на БФС Георги Иванов - Гонзо може да изпълни целите си. Иска ми се той да успее. Щом се е захванал с тази задача, явно има идеи. Нека говорим как да развиваме българския футбол. Почти всички държави израснаха, само ние стоим на едно място", констатира бившият футболист.

В края на интервюто си Боримиров каза, че иска да благодари на феновете на Левски.

"Искам да благодаря на феновете и да се поклоня пред тях. Без тяхната подкрепа Левски нямаше да е това, което е в момента. Мога да им обещая, че каквото зависи от мен, ще помагам. Целта на всички в клуба е Левски в края на сезона да бъде на място, което да позволява да играем в евротурнирите и да радваме феновете си с играта. За предстоящия мач с ЦСКА мога само да кажа, че за нас е важно да победим, а не толкова с какъв резултат ще стане това", завърши той.

 


efbet Лига - сезон 2024/2025

 подкрепя българския спорт