Британската писателка Джей Кей Роулинг отговори мощно на заплахите на алжирската боксьорка Иман Калиф, че ще заведе дело срещу авторката на „Хари Потър“ и богаташа Илън Мъск за атаките им срещу участието ѝ на Олимпийските игри в Париж.

Още след първия мач на Калиф на Олимпиадата Роулинг беше категорична в позицията си, че това е мъж, а не жена. Тяизрази позицията си в социалната мрежа „Х“. Същото стори и Мъск.

Иман Калиф, чиято принадлежност към женския пол е отхвърлена с медицински тестове, доказали наличието на XY хромозоми в организма ѝ, спечели олимпийската титла в Париж. След това алжирката нае адвокати и подаде жалба за кибертормоз от страна на Джей Кей Роулинг, Илън Мъск и дори срещу 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп. Боксьорката дори направи фотосесия, с която се опита да се покаже като истинска жена.

„Важно е да се подчертае, че стартирането на PR кампания и нанасянето на слоеве плътен грим изисква много повече време и усилия, отколкото обикновеното публично оповестяване на резултатите от направените ДНК тестове“, написа Джей Кей Роулинг в „Х“, цитирайки известния биолог Колин Райт.

Американският учен е специалист по биологията на половете, половите различия и половата идентичност. Негови публикации по тези проблеми са излизали в известни издания като „Wall Street Journal“, „Newsweek“ и „New York Post“.