Авторката на поредицата за „Хари Потър“ Дж. К. Роулинг и милиардерът Илън Мъск станаха поредните известни личности, които се противопоставиха на участието на алжирката Иман Калиф  (коректното произношение на името е записано на звуков файл в сайта на Париж 2024 и може да бъде проверено във всеки един момент) и тайванката Лин Ю-Тин (на която предстои мач срещу българката Светлана Каменова Станева) в женския боксов турнир на Олимпийските игри в Париж.

„Обяснете защо сте ОК с това мъж публично да пребива жена за ваше забавление. Това не е спорт. От грубата измамница в червен екип до всички организатори, които позволиха случилото се, това е доказателство за мъжката власт над жените. Едва ли има по-добра снимка от тази, за да послужи като доказателство за новото движение за превъзходството на мъжете. Виждаме ехидната усмивка на мъж, който знае, че е защитен от женомразещите спортни ръководители и се радва на нещастието на жена, която току-що е ударил в главата, и чиято най-голяма цел в живота тъкмо е унищожил“, коментира писателката в социалната мрежа „Х“.

 

 

Собственикът на „Х“ Илън Мъск сподели публикация на американската плувкиня Райли Гейнс, която пише: „Мъжете не принадлежат на женския спорт. #АзСъмСАнджелаКарини.“ Милиардерът единствено добавя: „Абсолютно“.

Към дебата се включи и бившия британски премиер Лиз Тръс.

„Кога тази лудост ще свърши. Мъжете не могат да станат жени. Защо британското правителство не протестира срещу това“, обяви 49-годишната Тръс, която беше министър-председател на Обединеното Кралство в периода 6 септември – 25 октомври 2022 г.