Нашумелялата жена-мъж Иман Калиф е подала жалба до френската прокуратура за кибертормоз от Илон Мъск, Доналд Тръмп и авторката на хитовата поредица "Хари Потър" Дж. К. Роулинг. 

Писателката разкритикува Калиф след победата й над италианската боксьорка Анджела Карини. Италианката се отказа от двубоя от осминафиналите само 46 секунди по-късно, отказвайки да стисне ръката на Калиф и заяви, че никога не е била удряна толкова силно. Роулинг обвини алжирката, че е мъж, който "се наслаждава на страданието на жена, която току-що е ударил в главата".

Собственикът на една от социалните мрежи и Тесла Мъск сподели публикация за Калиф, твърдейки, че "мъжете не принадлежат към женския спорт", докато кандидат президентът на САЩ Тръмп публикува снимка на битката между алжирката и италианката с текст: "Ще държа мъжете далеч от женския спорт!"

"Това, което искаме, е прокуратурата да разследва не само тези хора, но и всеки, когото сметне за необходимо. Ако делото стигне до съда, те ще бъдат изправени пред съда"., каза адвокатът на Калиф Набил Буди.

Припомняме, че алжирката спечели олимпийското злато в състезанието по бокс до 66 кг за жени в събота, след като критиците заявиха, че нейното участие рискува безопасността на жените.

Тя е родена жена и не се идентифицира като трансджендър или интерсексуален, но Хелиф се сблъска с критики в социалните медии от редица публични фигури, които казаха, че е мъж и не трябва да участва.