Българският лекарски съюз (БЛС) призова всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се състоят без публика. Още вчера главният държавен инспектор доцент Ангел Кунчев oбяви, че е редно следващата стъпка в борбата с COVID-19 да бъде затваряне на заведенията и стадионите. 

Ръководството на БЛС излезе с позиция, в която aлармира за задаващи се страшни неща, ако по-скоро не бъдат взети още по-сериозни мерки.

"Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване. Бройката на заразените медици не спира да расте: 1831 са с потвърден коронавирус, а 21 загубиха битката с коварната болест", отчитат от БЛС.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В позицията си те пишат, че в момента се прави "реверанс към футбола". 

Ако мерките бъдат затегнати още повече, има вероятност ЦСКА - Левски да се играе пред празни трибуни. Вечното дерби е по програма в уикенда 21/22 ноември, когато ще се състоят срещите от 13-ия кръг на efbet Лига. Другият вариант е да бъдат допуснати едва 4 хиляди привърженици, каквато е разпоредбата в момента - по 1000 човека в сектор. 

След среща с Щаба: Фандъкова с извънредна заповед, от неделя...

БЛИЦ публикува позицията на Българския лекарски съюз: 

"БЛС е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на Ковид-19 у нас. Ситуацията в България вече не е спокойна!

Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване. Бройката на заразените медици не спира да расте: 1831 са с потвърден коронавирус, а 21 загубиха битката с коварната болест.
 
На този фон докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Мярка, която е категорично прибързана, защото нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение.

БЛС е категоричен, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат последователни. 

Нужна е балансирана строгост, за да съумеем да приобщим обществото към тях, защото осем месеца след началото на епидемията у нас обществото ни е разделено. Трябва да бъдем разумни! 

БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата, при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол, не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност”. 

В дискотеките и нощните заведения, на стадионите обаче спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това. 

Затова, ние, българските лекари, призоваваме в най-кратки срокове за:

- затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки;

- всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.  

Времето на компромиси изтече! Наша, на лекарите и специалистите по здравни грижи е отговорността да се грижим за живота и здравето на хората, Ваша, на управляващите, е отговорността за вземането на тези решения. Решения, които да подпомогнат за съхраняване на здравето на медиците и на българските граждани".