Съдът в Австралия уважи жалбата на световния №1 в тениса Новак Джокович срещу местното Министерство на вътрешните работи и не зачете отмяната на визата му. Tова означава, че Ноле ще може да участва в Australian Open. 

Заседанието се проведе онлайн, като самият Ноле се присъедини към него малко преди края му. Сърбинът беше представен от трима адвокати.

Малко след 8:15 часа българско време съдията Антъни Кели обяви, че Джокович е направил всичко нужно, за да влезе в страната и трябва да може да се движи свободно в нея. 

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

На австралийското правителство е наредено да плати всички разходи по делото, а той да бъде освободен в рамките на 30 минути и да му бъдат върнати паспорта и личните вещи, отнети му от службите на летището при пристигането му в Мелбърн. 

Припомняме, че малко по-рано на Джокович беше позволено да напусне хотела за мигранти, в който беше настанен. След излизането от "Парк хотел" сърбинът се присъедини към адвокатите си. 

Точно преди края на процеса, след като съдия Антъни Кели взе окончателното решение, адвокатът на австралийското правителство каза, че министърът на вътрешните работи има право да задържи Ноле отново по своя преценка.

Адвокатът на австралийските власти Кристофър Трен заяви, че въпреки това решение на съдията все още не всичко е приключило за Джокович, тъй като последната дума е на министъра на имиграционното право Алекс Хоук.

Според закона в Австралия думата на министъра на имиграцията е преди всичко, дори и над решението на съда на щата Виктория. Тъй като границата е федерална, министърът на имиграцията има абсолютна власт и може да отмени всяко решение, дори и такова, взето от определена федерална държава. В този случай, ако Хоук нареди на Джокович да напусне страната, сръбската звезда ще трябва да го направи, независимо от положителния изход от процеса.

Пред съда в Мелбърн се беше събрала колоритна група от защитници на Джокович. Звездата беше подкрепян от сънародници, живеещи в Австралия, както и от други фенове. Те скандираха името му, чуваха се и балкански ритми, както и се изви хоро.