Случаят с Новак Джокович в Австралия, който вече няколко дни вълнува световната общественост, ще бъде гледан в съда в понеделник (след 1:00 тази нощ българско време). Авторитетната информационна агенция АФП направи анализ на вариантите, които може да предизвикат утрешното съдебно решение. В тях най-добрият тенисист в света няма печеливш ход и участието му на Australian Open ще бъде под въпрос.

НОВАК ДЖОКОВИЧ ПЕЧЕЛИ
Ако съдията Антъни Кели се произнесе в полза на Джокович, това ще отмени анулирането на визата на сръбския тенисист и тя отново ще бъде валидна. Така антиваксър №1 в спорта ще вземе огромна победа, която ще нанесе сериозен удар по стриктните правила за ограничаване на разпространението на COVID-19, наложени в Австралия през последните две години.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Адвокатският екип на сърбина твърди, че точно такова трябва да бъде решението на съдията. При такъв развой те настояват Джокович да бъде освободен от хотела за настаняване на нелегални имигранти най-късно до 17:00 часа след обяд в понеделник.

Юристите искат съдията първо да произнесе присъдата си, възможно най-бързо, а след това да обяснява причините за взетото решение. Както е известно, Australian Open започва само седмица след утрешното заседание на съда, а Джокович вече няколко дни не е тренирал.

АВСТРАЛИЯ ОБЖАЛВА
Ако Антъни Кели се произнесе в полза на Джокович, то австралийското правителство задължително ще обжалва. Това твърди Кристофър Левингтън, който е специалист по миграционно право с над 20-годишен опит. До съдебното разглеждане на обжалването сръбският тенисист ще трябва да остане в имигранския център при действащите и в момента условия. Няма конкретен срок за разглеждане на обжалването, а до вторник трябва да станат окончателно ясни всички тенисисти, които ще участват на Australian Open като част от основната схема или квалификациите.

АВСТРАЛИЯ ПЕЧЕЛИ В СЪДА
Ако утрешното изслушване завърши в полза на Австралия, то правителството ще търси вариант да натовари Джокович на първия самолет, излитащ от Мелбърн в посока чужбина. В четвъртък съдебен състав забрани на властите да депортират Джокера до разглеждането на неговата жалба в съда. Заповедта на съдията е валидна до 16:00 часа в понеделник.

Според Левингстън правителството ще се позове на специален текст в законодателството, който позволява незабавното депортиране на тенисиста. Според закона, министерският съвет само трябва да обяви, че присъствието на Джокович поставя или може да постави под риск здравето на австралийците, което ще е достатъчно за изпращането му извън територията на страната.

ДЖОКОВИЧ ОБЖАЛВА
Дори и съдията Антъни Кели да се произнесе в полза на правителството, адвокатите на Джокович имат право да обжалват. При този сценарии юристите ще трябва да претендират за грешка в мотивите на правителството или да се позоват на някаква вратичка в наредбите, която още не е изпробвана в съда през последните две години.

Дори и при обжалване от страна на Новак Джокович, той няма да има правото да се движи свободно до взимането на съдебното решение по жалбата.

Според Левингтън, дори и съдията да приеме обжалване от страна на адвокатите на тенисиста, той не може да нареди на властите да издадат редовна виза на Ноле и той ще трябва да остане в имигрантския център.

Виза на пребиваващ вече на територията на Австралия чужденец може да бъде издадена единствено от министъра на вътрешните работи, допълва Кристофър Левингтън. Според него, такава обаче едва ли ще бъде дадена, тъй като ще има негативен политически ефект върху цялото правителство.