ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК! 

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах призова Украйна да спре с натиска и заплахите за бойкот преди Олимпиадата в Париж догодина.

Бах реагира, след като и украинският президент Володимир Зеленски призова за тотална изолация на Русия и Беларус.

Бах изпрати писмо до президента на Националния олимпийски комитет на Украйна Вадим Хутцайт, цитирано от Ройтерс, в което обяснява своята гледна точка.

Големият спортен шеф определи като "клеветнически" твърденията, че допускането на руски и украински спортисти представлява подкрепа за войната и допълни, че подобно нещо дори не е обсъждано официално.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Участието на неутрални спортисти с руски или беларуски паспорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. все още дори не е обсъждано. Следователно писмото до вашите колеги от Националните олимпийски комитети, до международните федерации, членовете на МОК и до бъдещите домакини на олимпийски игри, оказвайки им натиск в опит да повлияете публично на вземането на решения, беше възприето от огромното мнозинство от тях най-малкото като изключително жалко. Отговорност на всеки НОК е да спазва основните принципи на Олимпийската харта", пише Бах и призова, че олимпийските принципи не включват дискриминирането по нито един признак.

МОК обяви миналия месец, че на спортисти от двете страни може да бъде позволено да спечелят места за Олимпийските игри и да се състезават като неутрални състезатели, без знамена и химни на страните им.

Кметът на Париж Ан Идалго каза, че е немислимо руски спортисти да дефилират като делегация, докато "бомби все още валят над Украйна". Организаторите на Олимпиадата в Париж 2024 заявиха, че ще се съобразят с решението на МОК по въпроса.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК