Българският алпинист Атанас Скатов продължава опита си да покори връх К2 (8611 метра), но премеждията му и трудностите, с които трябва да се справя, нямат край. Както е известно, сливналията е част от международната експедиция, целяща първото в историята зимно изкачване на втория по височина връх на планетата. 

Изминалите часове също са били много тежки, най-вече заради силния вятър. Това стана ясно от последното включване на алпиниста и подадената информация от подножието на К2.    

"Ден 25: Наско вече е в Лагер 2 на К2. Въпреки студа и умората е добре. За съжаление палатката, която бе оставил в японския лагер 1 е разрушена от силния вятър, но ситуацията е овладяна... Благодарим за хубавите пожелания и подкрепата, която му оказвате! Тя значи много за него!", написаха в страницата на Скатов във "Фейсбук".

Winbet - победата е емоция! (18+)

8611-метровият К2 в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Индия, е част от проекта на Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника.   

Кошмарът не стихва: Страшни премеждия за Скатов по тежкия път към К2

"Всяка крачка след 7600 метра ще бъде световен рекорд", каза преди заминаването Скатов. "Предстои една много интересна и изключително трудна експедиция. Вече 40 години всяка зима най-добрите алпинисти в света ходят на К2, но все още никой не го е изкачил. Дори миналата година стигнаха само до лагер 2 на 6600 метра. Най-голямата височина, до която е изкачван, е 7600 метра", добави сливналията.
 

 

Ден 25: Наско вече е в Лагер 2 на К2. Въпреки студа и умората е добре. За съжаление палатката, която бе оставил в...

Публикувахте от Dr. Atanas Skatov в Сряда, 13 януари 2021 г.