"Всеки един ден, независимо слънчев или мрачен, е уникален дар, носещ със себе си наземна красота, която не може да бъде описана с думи или заснета в кадър!" – думите са на алпиниста Атанас Скатов.

На 5 февруари той загуби живота си в опит да се справи с едно от най-големите предизвикателствата, които си беше поставял – покоряването на връх К2 в зимни условия.

Атанас Скатов е първият и единствен българин изкачил 11 пъти връх над 8000 метра и който вижда света от 4 осемхилядника в рамките на 140 дни. Скатов покорява най-високите върхове на всички седем континента на планетата.

На 20 декември 2020 г. Скатов обяви експедицията си към К2 като много специално пътешествие. На 16 януари 10 непалски алпинисти успяват да изкачат за първи път през зимата най-недостъпния връх в света. Българинът също се опитва да го покори. На 4 февруари Скатов достига Лагер 3 на височина над 7000 метра за своята нощта атака към върха.

Ден по-късно – на 5 февруари сутринта, групата се спуска от Лагер 3 към Лагер 2. Малко под Лагер 3 Атанас пада. Скатов оставя мечтата си за невъзможното завинаги в снеговете на дивата планина.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

"Експедицията не беше никак лесна, имаше комплекс от външни фактори, за които участниците в експедицията няма как да отговарят или да повлияят", отбеляза пред bTV Шени Бензеш - жената, която е до Атанас Скатов в последния му път. 

"Това са климатът, студът, вятърът, суровите зимни условия. Зимните експедиции са по-скоро изключение", добави тя в предаването "Тази събота и неделя".

"Той вярваше и се стремеше към върха, но не е било на всяка цена. Действаше много разумно и предпазливо", съобразяваше се с възможностите си, заяви Шени Бензеш.

"Не съм присъствала на инцидента и не знам какво се е случило. Смъртта на Наско породи много въпроси, но за мен по-важното е, че той не е страдал, така разбрах", каза тя.

"На рождения ми ден през есента той реши да ми подари един от височинните се гащеризони и това беше знак, че някак си ме кани в неговия свят и неговото приключение. Малко след това се случи, че намерихме финансиране и се включих с идеята да го придружа и да стоя на базов лагер с вероятност да се кача до Лагер 1 или 2", спомни си тя.

"След първата ротация Наско каза, че на този етап това не е добре и аз му се доверих. Важното за мен беше, че го подкрепям", разказа още Шени Бензеш.

"Два месеца преди експедицията с Наско качихме Мон Блан – най-високият връх на Алпите и втори по височина в Европа", каза тя.