В центъра на скандал се озова селекционерът на националния отбор на Ейре Стивън Кени, който в сряда изведе тима си до нулево равенство срещу България в мач от Лигата на нациите. Резултатът от срещата пък беше достатъчен за изпадането на „лъвовете“ в по-долна дивизия на турнира на УЕФА.

49-годишният специалист е обвинен в разпространение на национализъм и вече е обект на разследване по случая. Причината за това е неприемливо видео, което Кени е показал за мотивиране на отбора дни преди мача с България. На 12 ноември Ейре гостува на Англия в контролна среща и загуби с 0:3.

За да повдигне духа на тима си преди мача на „Уембли“, Кени е прожектирал клип с големите ирландски политически победи над англичаните. Имало е препратка към Великденското въстание от 1916 г. и Прокламацията за независимостта на Ирландия. Видеото е съдържало и кадри от прекратената контрола между футболните национални отбои на Ейре и Англия през 1995 г. в Дъблин, където става сбиване между феновете.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Един от ръководителите на Ирландската футболна асоциация е видял клипа и е останал неприятно изненадан от неговото съдържание, което пропагандира неприемливи в съвремието ценности като национализъм. Той е направил доклад пред ръководството на федерацията, което веднага е организирало разследване.

„Ирландската футболна асоциация прави спешно вътрешно проучване по казуса, за да установи фактите. Няма да правим повече изявления по случая до неговото приключване“, коментираха от спортната федерация.

Стивън Кени застана начело на националния отбор на Ейре през април тази година. Неговият дебют начело на тима беше на 3 септември в София срещу България, когато ирландците с гол в края на мача се добраха до равенството 1:1. Този резултат също спомогна "детелините" да завършат преди "лъвовете" в класирането и нашият тим да изпадне от Лига "В" в Лига "С".