Атанас Скатoв, който загина трагично след падане под връх К2 (8611 м) в планината Каракорум в Пакистан, е бил придружаван в експедицията от годеницата си Шени Бензеш. След като тялото му беше открито, при транспортирането към град Скарду, до него в хеликоптера е била любимата му жена. Пловдивската адвокатка го очаквала в Базов лагер (5100 м), но...

Дни по-рано Наско и любимата му публикуваха снимки именно от Скарду, преди потеглянето нагоре в планината, наслаждавайки се на слънчевите лъчи.

Скатов трябваше да навърши 43 години след малко повече от месец - на 11 март. Той има 12-годишен син Васил от първата си съпруга. При покоряването на всеки връх Наско имаше традиция да разпъва и гордо да вее флаг с надпис "Обичам те, Васко!". Наследникът му също е покорявал много върхове в България заедно с татко си.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Алпинисти от цял свят изказват съболезнования в социалните мрежи.

Д-р Скатов е втората жерта на К2 тази зима. Преди по-малко от месец в подножието на върха загина и Сержи Минготе, който също падна от голяма височина при слизане от Лагер 3 (7300 метра). Испанецът и Наско бяха много големи приятели.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 г. Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на връх Лхотце.

 

Заобиколена от красота VIOMODA

Публикувахте от She Ny в Понеделник, 11 януари 2021 г.

 

Кадър от заминаването от летище София на 20 декември, когато Наско написа следното:

"Днес започва едно ново и много специално пътешествие за мен. Зимна експедиция над 8000 метра определено е много сериозно предизвикателство, дори и да не е К2. Изключително благодарен и щастлив съм, че имам тази възможност да науча още много нови неща за зимната планина над 8000 метра, и то към единствения все още не изкачен връх през зимата на нашата планета К2, 8611 м в Каракорум, Пакистан.

Това е за мен експедиция номер 21 за последните 8 години и 14-та над 8000 метра. Но колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си.

На тази експедиция се сбъдва още една моя мечта, а именно да имам близък човек на базов лагер, който да ме подкрепя и да ми помага. Така в това пътешествие се впуска заедно с мен моята приятелка. Желанието и и ентусиазмът и за участието и в тази експедиция са невероятни.

Благодаря сърдечно на всички още веднъж за подкрепата и доверието. Заедно ще изкачваме върха както винаги. Позитивно мислене и силна вяра!".

Поклон! Мир на душата му!

Екипът на БЛИЦ поднася искрени съболезнования на семейството на Скатов!