Атанас Скатов уверено се доближава до постигането на голямата цел - покоряването на К2 (8611 метра). Сливналията опитва да стане първият българин, изкачил втория по височина и най-труден връх на планетата в зимни условия. Малко преди 21 часа българско време Скатов пристигна в Лагер 3 (7350 м), след като часове по-рано тръгна от Лагер 2 (6600 м), информираха от екипа му в страницата му във "Фейсбук". 

Извънредно: Скатов поема огромен риск, атакувайки К2! Молим се всичко да е наред!

Българинът се възползва от открилия се кратък прозорец за покоряване на К2, където условията са изключително тежки. Температурата е между -45 и -50 градуса, а вятърът допълнително утежнява задачата на алпинистите. 

Всички тръпнем в очакване и се молим Скатов да изпълни успешно мисията! 

Той поема огромен риск, стана ясно още от екипа му. Въпреки че е измъчван от стомашни проблеми, Наско е амбициран да успее и да се качи на смятания за най-труден от всички осемхилядници. Припомняме, че преди дни на К2 стъпиха 10 шерпи, сред които и известният непалски алпинист Нирмал Пурджа, изкачил всички 14 осемхилядници в рамките на 190 дни. До този момент нямаше зимно изкачване на втория по височина връх на планетата.

Скатов до момента е покорил десет осемхилядника, а за постигане на Хималайската корона му остават К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Последното съобщение от екипа на Скатов:

"04.02.2021
Наско благополучно пристигна в Лагер 3 около 18:30 ч. местно време. Надяваме се прозореца, който е доста кратък, да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време).
За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но засега всичко е наред.
В случай, че Наско се свърже с нас, ще се опитаме да актуалиризираме информацията, с която разполагаме. 
Кадрите от видеото са направени днес по обяд от базов лагер на К2, в момент в който голяма част от участниците в експедицията се предвижваха от Лагер 2 към Лагер 3, видимо във ветровито време.
По прогноза се очаква вечерта да е спокойна. 
Успех, Наско! С теб сме! Ти можеш!".