Смърт беляза опита за първо зимно изкачване на втория най-висок връх на земята К2 (8611 метра). Групата, в която е и българинът Атанас Скатов, загуби испанеца Сержи Минготе, който счупи и двата си крака при фатално падане, а останалите не успяха да го спасят.

49-годишният Мигноте пострада при опит да се върне в лагер номер 3 на 7350 метра, когато се подхлъзва и получава тежки травми след падане. Новината за смъртта му разтърси цяла Испания, а Атанас Скатов потвърди трагичната вест с пост в социалните мрежи, в който определи починалия испанец като "свой голям приятел".

" Голямата радост от успеха днес ,много бързо бе помрачена. На слизане към базов лагер моя голям приятел, мотиватор и най-добрия алпинист, който познавам, Серджи падна и вече е в небесното царство. Серджи живееше в небесата, най-добрия атлет, който познавам, завършил успешно много триатлони, айрън мен, ултра мен и невероятен алпинист с високипостижения. Винаги ми помагаше много със съвети. Невероятно добър човек, скромен, винаги усмихнат, отзивчив.

Заедно изкачихме върховете Г2 и Даулагири през 2019г. Не съм на себе си и не знам как ще продължи тази експедиция. Изказвам моите искрени съболезнования към близките и роднините на Серджи, както и към неговите симпатизанти. Той ще е винаги в сърцата ни! Липсваш ни силно!", написа Скатов.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)