Отборът на Макларън Мерцедес бе наказан условно с отстраняване за три старта от световния шампионат на Формула 1 за скандала, който се разрази около Гран При на Австралия. Днес световният съвет на ФИА проведе заседание в Париж, на което бе взето решението.

Санкцията ще влезе в сила, ако се появят допълнителни доказателства, свързани със случая или с ново нарушение на член 151с от международния спортен код.

Днес отборът на Макларън Мерцедес бе признат за виновен и по петте му отправени обвинения. От ФИА обявиха, че наказанието не е толкова сурово, защото от тима са се признали за виновни и са осъзнали грешките си.

"Взехме предвид открития и честен начин, по който Мартин Уитмарш се обърна към нас. Той даде ясно да се разбере, че в неговата организация се налага пълна промяна на културата и поведението. Така, решихме да накажем Макларън с три състезания, но условно", заявиха от ФИА.

Както е известно, представители на Макларън бяха привикани на разпит относно "лъжливият скандал" във Формула 1. Тимът беше хванат в лъжа след финала на Гран При на Австралия, когато световният шампион Люис Хамилтън и бившият вече спортен директор Дейвид Раян излъгаха съдиите, че пилотът не е пуснал нарочно Ярно Трули във времето, когато на пистата имаше кола за сигурност. По-късно Макларън излъгаха съдиите на ФИА и в Малайзия, а Хамилтън беше дисквалифициран от служебното си трето място в Австралия. /БЛИЦ