В събота Хамбургер беше подготвен. Близо 1000 стюарди бяха строени на изходите от съблекалните на стадиона, за да предпазят играчите и треньорите на тима след дербито с Вердер. Повод за това имаше. Слабото представяне на отбора накара феновете да обявят чрез банер на равенството с Хофенхайм: „Краен срок: 26 ноември“.

Мачът с тима от Бремен завърши 2:2, а Хамбургер отново не спечели и остава без победа от началото на сезона. Но протест нямаше. Край изходите имаше само няколко запалянковци, които искаха да вземат автографи от играчите. Това, за което на "Фолкспаркщадион" явно не бяха подготвени, е слабото представяне от началото на сезона.

Срещата с Вердер трябваше да бъде повратен момент за „червените шорти“. Дори главният инвеститор на клуба Клаус-Михаел Кюне поиска гратисен период без критики от местните медии до този мач. Дербито на Северна Германия мина и веднага беше намерен виновник за слабото представяне на тима. Това е спортният директор Дитмар Байерсдорфер, който беше разкъсан заради кадровата си политика.

Откакто застана на поста през 2014 година, Байерсдорфер уволни четирима специалисти. Настоящият наставник Маркус Гисдол е петият треньор на Хамбургер в този период. Ако тимът продължава с издънките, не е изключено и той да си тръгне. Освен неуспехите с треньорите, спортният директор е отговорен и за привлечените играчи. В отбора има само двама полеви играчи, които не са взети в Хамбургер от Байерсдорфер. Това са Денис Дикмайер и Йоан Джуру.

За останалите играчи бяха похарчени 90 милиона евро. Само през това лято за нови футболисти бяха дадени 32,95 милиона. Това обаче не дава резултат. За 12 мача от началото на сезона Хамбургер е последен във временното класиране - има 4 равенства и 8 загуби, а головата разлика е 8:27. Само един отбор в по-големите първенства има по-трагични показатели. Това е гръцкият Ираклис, който има само три точки (три равенства и шест загуби) и голова разлика 6:12, но след само девет мача, което е три срещи по-малко от Хамбургер. Сравнение може да се направи и с испанския Гранада, който е забит на последното място в Примера дивисион с 5 точки от 13 мача (5 равенства и 8 загуби) и 11:29. Тази статистика накара авторитетното германско издание „Ди Велт“ да нарече тима на Маркус Гисдол: Най-слабия отбор в Европа.

Голямата гордост на Хамбургер е, че никога не е изпадал от Бундеслигата. Дори на клубния сайт тече часовник, който отчита времето, в което „червените шорти“ играят в германския елит. Лошата новина за тима от „Фолкспаркщадион“ е, че е седмият в историята на Бундеслигата, който няма победа след първите 12 мача. От тях само един успява да се спаси. Това геройство постига Кьолн през сезон 1991/92, когато „козлите“ дори завършват на четвърто място.

Треньорът Маркус Гисдол все още не се е отчаял, че оцеляването може да бъде постигнато. „Докато планетата продължава да се върти, надеждата остава жива“, коментира 47-годишният специалист. Той настоява за спешното привличане на дефанзивен халф и централен защитник, което не е новост в офисите на клуба. За същите попълнения през лятото настояваше и предишният треньор Бруно Лабадия. Тогава обаче основният виновник за пропадането Дитмар Байерсдорфер не привлече необходимите попълнения.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА