Новият спортен директор на Байерн Макс Еберл има двама фаворити за треньорския пост. Както е известно, Томас Тухел напуска след края на сезона. 50-годишният Еберл от утре започва официално работа при „баварците“ и първият приоритет му е намирането на наследник на Тухел.

Германското издание „Билд“, което е известно с изключително точните си информации от вътрешни източници в немския футбол, обяви днес двамата фаворити на новия спортен директор.

На първо място очаквано е бившият халф на баварците Шаби Алонсо, който е напът да изведе Байер (Леверкузен) до първа шампионска титла в историята на клуба. 42-годишният испанец има договор с „аспирините“ до лятото на 2026 г. Счита се, че в договора му с Байер има клауза за откупуване. За лятото на 2024 г. тя е в размер на 25 милиона евро, а година по-късно пада до 15 милиона евро. Управата на тима от Леверкузен в момента не желае и да чуе за раздяла с Алонсо и не приема преговори с кандидати за специалиста.

Вторият фаворит е познато име в Мюнхен. Това е настоящият треньор на Щутгарт Себастиан Хьонес. Той е семейно обвързан с Байерн. Чичо му е Ули Хьонес, а баща му е Дитер Хьонес – две големи имена в историята на баварския гранд. 41-годишният в момента Себастиан беше треньор на дубъла на Байерн през сезон 2019-20 г., изведе го до спечелване на титлата в Трета лига и беше избран за най-добър треньор на шампионата в третото ниво на германския футбол. След това той води Хофенхайм в продължение на две години, а от пролетта на 2023 г. е начело на Щутгарт, като успя да го спаси от изпадане. Хьонес има договор с швабите до лятото на 2025 г. и в момента Щутгарт прави опити да удължи контракта на треньора. Дори вече са започнали преговори с Дитер Хьонес и агента на Себастиан Хьонес.

Резервната опция за Байерн е Зинедин Зидан. 51-годишният французин вече три години е без работа. Ако той се съгласи да поеме баварците, асистент ще му стане неговият сънародник Франк Рибери, който има статут на легенда за феновете на гранда от Мюнхен. Рибери ще бъде полезен с факта, че познава обстановката в клуба и говори немски, докато Зидан няма никакви познания по езика. От Байерн вече обявиха, че нямат специално изискване наследникът на Томас Тухел да говори немски.

Според „Билд“, съвсем крайни варианти са треньорът на Бенфика Роджър Шмид, уволненият наскоро от Рома Жозе Моуриньо и настоящият селекционер на националния отбор на Германия Юлиан Нагелсман. В листата обаче липсва мениджърът на Брайтън Роберто де Дзерби. В последните дни италианският специалист беше похвален от Макс Еберл, но има договор с „чайките“ до лятото на 2026 г. и е обект на интерес от страна на Барселона.