ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК! 

Българският футболен фолклор е богат на колоритни сравнения, а едно от тях най-вероятно се е зародило на днешния ден преди 70 години. На 23 септември 1953 г. се играе историческо дерби между ЦСКА и Левски. Тогава те се състезават в първенството с други имена. „Армейците“ са с названието ОСГ (Отбор на Софийския гарнизон), а „сините“ са Динамо.

Преди 70 години, на 23 септември – по това време празник на Българската народна армия, „червените“ и „сините“ излизат за първото си дерби на стадион „Васил Левски“, който е открит малко по-рано през същата година. ЦСКА печели с 5:0 - една от най-големите победи на „армейците“ в дербито с Левски.

 WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Този мач остава в историята с първия автогол, отбелязан в големия сблъсък на българския футбол. Той е дело на Димитър Илиев от „сините“. Друг любопитен момент е свързан с първото попадение в срещата. Защитникът на „червените“ Кирил Ракаров (на снимката вдясно) открива резултата с бомбен удар от 35 метра. Твърди се, че това е прототипът, родил популярната в българския футбол фраза „гол от Халите“. Други считат, че първото попадение „от Халите“ също е дело на Ракаров, но е реализирано четири години по-късно (14 април 1957 г.). Тогава той бележи почти от центъра при 4:0 срещу Левски.

ПРОЧЕТЕТЕ РЕПОРТАЖА НА ВЕСТНИК „НАРОДЕН СПОРТ“ ЗА ДЕРБИТО ПРЕДИ 70 ГОДИНИ
След първите няколко минути на проучване, армейците налагат надмощие. Те комбинират сполучливо около зоната на „Динамо“ и обграждат вратата на Костов. Напред са излезли дори и крайните защитници. Една отбита топка попада в десния краен защитник Ракаров, който с отличен изненадващ удар от около 35 метра бележи гол.

След гола състезателите от Софийски гарнизон имат отново надмощие. Играта обаче става вяла и скучна. Армейците заиграват тактически неправилно, като се увличат в ненужна комбинативна игра в собственото си поле или в центъра на игрището. Това пречи на бързото изнасяне топката напред.

Божков печели двубоя срещу Спасов, но той е принуден да играе дефанзивно, тъй като Спасов го задържа назад. Всичко това става причина играта да се води предимно в центъра на терена. Динамовци играят разпокъсано, без съгласуване на действията между отделните състезатели. При такава обстановка завършва първото полувреме.

Втората част на играта започва също без нерви. В 57-та минута Колев получава от Панайотов топка в коридор, пробива напред и, след като се освобождава от Кръстев, бие силно и неспасяемо: гол - 2:0 за Софийски гарнизон. От този момент армейците разгръщат истинските си възможности и вземат почина в играта напълно в свои ръце. Те заиграват разнообразно и комбинативно, с пробиви в дълбочина и разтягане играта чрез крилата.

Динамо вече е разбит отбор, неспособен нито да напада, нито да се защитава. В 72-та минута Янев посреща отбилата се от дирека топка и вкарва трети гол. Десет минути по-късно, след объркване в отбраната на Динамо, Илиев бележи автогол в собствената си врата. Три минути преди края на мача Янев, с добре изпълнен технически удар, затвърдява победата на отбора си - 5:0 за Софийски гарнизон.

Поражението на Динамо е напълно заслужено. Многобройните любители на футбола останаха разочаровани от неговата крайно слаба игра, която представляваше нерадостна картина: липса на връзка между отделните състезатели, губене на първата топка, неправилно тактическо противодействие на комбинативната игра на армейците, слаба защита, лошо нападение. Защитниците, които играха статична зона, се объркаха от комбинациите на противника и на моменти изпадаха в паника. Полузащитниците и особено Хранов бяха слаби. Нападателите в повечето случаи наблюдаваха играта пред собствената си врата с ръце на кръста, в очакване да им се подаде топка, което обаче не ставаше продължително време. Динамовци трябва да си направят сериозни изводи от това поражение.

Армейците показаха, че действително са най-добрият отбор в страната. Състезателите успяха да наложат своя маниер на игра и да разбият напълно противника си, когото превъзхождаха напълно в техническо и тактическо отношение. Крайната защита прояви сигурност и не позволи да се отправи нито един опасен удар във вратата на Кекеманов. Тук особено се отличиха Манолов и Ракаров. Полузащитната линия (Божков - Стоянов) работеше добре напред и назад. Нападението игра правилно и показа резултатност. Ако отборът на Софийски гарнизон бе играл и през първото полувреме тактически правилно, то резултатът в негова полза щеше да бъде много по-голям.

Съдията Ст. Данчев от гр. Сталин ръководи добре и авторитетно, като допринесе за коректната и другарска игра и на двата отбора.

ДИНАМО (СОФИЯ) – ОСГ (СОФИЯ) 0:5
0:1 Кирил Ракаров (27), 0:2 Иван Колев (57), 0:3 Крум Янев (72), 0:4 Димитър Илиев (82-автогол), 0:5 Крум Янев (87)

Динамо (София): Симеон Костов, Методи Ангеловски, Димитър Илиев, Амедео Клева, Александър Кръстев, Любен Хранов, Тодор Стоянов, Васил Спасов (46-Иван Георгиев), Димитър Андонов, Тодор Такев, Йордан Томов
Треньор: Димитър Мутафчиев

ОСГ (София): Георги Кекеманов, Кирил Ракаров, Манол Манолов, Георги Енишейнов, Гаврил Стоянов, Стефан Божков, Крум Янев, Петър Михайлов, Панайот Панайотов (50-Михаил Янков), Иван Колев, Стефан Т. Стефанов
Треньор: Крум Милев

София, „Васил Левски“ – 40 000 зрители
Съдия: Стефан Данчев
Заб.: В текста на в. „Народен спорт“ е посочено, че реферът Данчев е от гр. Сталин, а по онова време това е името на Варна.