ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Футболният свят вчера загуби поредното си голямо име. На 80-годишна възраст почина бившият селекционер на националния отбор на Англия Тери Венебълс.

Британският специалист като футболист на клубно ниво и като национал не се е изправял срещу български съперници. Той обаче е начело на Англия по време на контролата между „трите лъва“ и България на 27 март 1996 г.

Тогава англичаните печелят с 1:0 след гол на Лес Фърдинанд още в седмата минута. В края на мача Емил Костадинов е изведен добре и с премерен удар изравнява резултата. В този миг обаче страничният рефер маркира засада и голът е отменен. На повторението се вижда, че засада няма.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Има една друга много любопитна история, свързана с Тери Венебълс и България. Английският специалист е съвсем близо да стане селекционер на националния ни отбор преди 16 години.

В края на 2007 г. ръководството на БФС търси треньор, който да поведе „лъвовете“ в предстоящите квалификации за Мондиал 2010. През април същата година Христо Стоичков подава оставка и в оставащите мачове от пресявките за Евро 2008 начело на отбора е Димитър Пенев.

Управата на футболната централа опитва да намери авторитетно име, което да поеме националния отбор. Един от вариантите е именно Тери Венебълс. Британецът е част от списъка със седем имена, обсъждани от БФС.

„Не искам да разкривам имената на чуждестранните треньори, тъй като все още преговаряме с тях. Мога да кажа, че водим разговори със Сречко Катанец, който е начело на македонците. Все още чакаме отговор от Тери Венебълс“, признава президентът на БФС Борислав Михайлов пред в. „Сън“ в края на 2007 г.

В крайна сметка на 11 януари 2008 година Пламен Марков се завръща и за втори път става селекционер на България.

Интересното е, че по същото време Тери Венебълс е кандидат да поеме и представителния тим на Ейре. Дори пред своя бивш помощник Тед Бъкстон английският специалист споделя, че предпочита да работи с ирландските национали, а не с българските. Той обаче не поема нито един от двата отбора, които дори са в една квалификационна група за Мондиал 2010. Начело на „детелините“ е назначен Джовани Трапатони, който прави две равенства 1:1 срещу България.