ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Преди месец в рубриката ни Хит БЛИЦ ви запознахме с плейбоя, преспал за 36 часа с пет жени. Това е бившият английски футболист Франк Уортингтън – един от най-големите бохеми в историята на спорта.

Днес продължаваме темата, защото същият този Франк е бил в България през 1974 година. Или по-специално – в София.

Уортингтън е част от английския национален отбор, който предприема приятелско турне из социалистическия свят, след като е профукал шанса си за участие на световното в Западна Германия. В предишна статия описахме в детайли мача с Полша, завършил злощастно за англичаните 1:1.

На 29 май 1974 година Англия първо гостува на ГДР в Лайпциг и завършва 1:1.  На 1 юни е в София и бие с 1:0 нашите национали, а на 5 юни е в Белград и прави 2:2 с Югославия. Временно треньор на англичаните е Джо Мърсър. Най-големите им звезди са Кевин Кийгън, Тревор Брукинг, Рей Клемънс и Питър Шилтън.

Там e и новобранецът Франк Уортингтън, който вече се е прочул с историята с петте жени. 25-годишният по това време нападател е звезда на Лестър Сити и съвсем отскоро е викнат при „трите лъва“. Той има общо 8 мача за Англия и вкарва два гола. Първият пада в контрола с Аржентина, завършила 2:2 и играна дни преди социалистическото турне – на 22 май на „Уембли“ в Лондон.

Вторият е реализиран в… България. Точно така – Уортингтън вкарва в нашата врата на мача, игран на националния стадион „Васил Левски“. Въпреки че двубоят е приятелски, на трибуните се изсипват 60 000 зрители. Франк забива в топката в мрежата на вратаря ни Румен Горанов в 44-ата минута.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Как става попадението? След тройна комбинация от едната до другата врата. Вратарят Клемънс вкарва топката в игра след изпълнение на аут. Кевин Кийгън я продължава към Уортингтън, който стреля точно в целта.

Предния ден англичаните кацат с чартърен полет в София, а на аерогарата ги посрещат немалко ловци на автографи. Гостите са настанени в гранд-хотел „София“. Треньорът им позволява да се разхождат из центъра, без да им поставя вечерен час. И англичаните го удрят на живот. Най-колоритен сред тях е Франк Уортингтън – с разкопчана риза до пъпа, с дълга коса и мустаци, а на гърдите му блести златен ланец. Той и Кийгън се смеят с пълно гърло и не отказват снимки с руски фотоапарати „Смяна 8“, носени от български запалянковци.

После във фойето на хотела англичаните си позволят биричка и пържени картофки. Вечерта пък Франк и компания отиват на бар и се прибират след полунощ. На другата вечер, след мача с България, англичаните остават за още една нощувка в гранд-хотел "София", като този път купонът в бара е още по-продължителен и шумен. На 3 юни по обяд английският национален отбор лети за Белград. 

С две думи – Уортингтън вършее и на българска територия – първо из родните заведения цели две вечери, а после и на терена, когато вкарва единствения гол в мача. Дали е вършал и в кревата? Ха, на този въпрос никой не може да отговори… но е факт, че около него и съотборниците му се навъртат доста мацки. Особено втората нощ след контролата с нашите.

Всъщност през 2015 година Франк разказа във Фейсбук са преживяното в София. Цитат: "Футболната ми кариера ми е донесла много незабравими спомени. Когато говоря за победни голове в националния отбор, винаги в съзнанието ми идва мачът в България. Спечелихме с 1:0. Срещу мен имаше двама защитници, чукнах топката наляво и я завъртях право във вратата. Всичките ми съотборници в този двубой бяха перфектни. След това останахме в хотела и празнувахме в бара. Имаше много песни и закачки. Тези спомени са още много живи в съзнанието ми".  

Франк Уортингтън напусна белия свят на 22 март 2021 година на 72 години.