ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК! 

24 септември е записан със златни букви в историята на българския спорт. През 1972 г. Йорданка Благоева става първата наша атлетка, подобрила световен рекорд в леката атлетика, преодолявайки 194 см в скока на височина. На олимпийските игри в Сеул на тази дата печелим три златни медала - Христо Марков (троен скок), Любомир Герасков (кон с гривни в гимнастиката) и Таню Киряков (стрелба 10 м въздушен пистолет), сребро на Радка Стоянова и Лалка Берберова (двойка без рулеви в гребането), както и бронз на Виолетова Нинова и Стефка Мадина (двойка скул в гребането). През 2000 г. Тереза Маринова става олимпийска шампионка в тройния скок в Сидни.

24 септември 1988 г. ще остане в историята на спорта с финала в спринта на 100 метра от олимпийските игри в Сеул, обявен за Най-мръсното състезание. Това е и един от най-големите скандали в спорта. Очакванията за старта преди точно 35 години са големи, тъй като предстои пряк сблъсък между световния рекордьор към тогавашния момент Бен Джонсън (Канада) с 9,83 секунди, олимпийския шампион от Лос Анджелис`84 Карл Люис (САЩ), бившия световен рекордьор Калвин Смит (САЩ) и актуалния европейски шампион Линфорд Кристи (Великобритания).

Бен Джонсън се изстрелва напред още на старта, за да вземе недостижимо предимство. Само 9,79 секунди след началния сигнал той пресича финалната линия с нов шокиращ световен рекорд. След него финишират Карл Люис (9,92), Линфорд Кристи (9,97) и Калвин Смит (9,99).

„Искам да кажа, че моето име е Бенджамин Синклеър Джонсън-младши и този световен рекорд ще устои през следващите 50 години, дори може и 1000. Резултатът ми можеше да е още по-добър, ако предварително не бях вдигнал триумфално ръце. Златният медал е нещо, което никой не може да ми отнеме“, заявява канадецът след триумфалното си бягане.

Само 24 часа по-късно нещата смразяващо се обръщат наопаки. Бен Джонсън се оказва с положителна проба за забранени стимуланти. В урината му е открит станозолол. Когато представителите на МОК отиват в стаята му, канадецът връща медала пред ужасения поглед на майка си. Всичките му резултати от предишните години също са анулирани след личното признание за употреба на допинг.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

Случаят с Джонсън пренарежда класирането във финала на 100 метра. Златният медал отива за Карл Люис (резултатът му става нов световен рекорд), среброто е за Линфорд Кристи, а бронзът взима Калвин Смит.

Финалът, който трябва да влезе в историята като невероятно достижение, при което четирима спринтьори преминават 100 метра за по-малко от 10 секунди, е записан като най-мръсното състезание. От осемте човека, застанали на стартовите блокчета, само двама не се забъркват в скандал с употреба на допинг в кариерите си. Това са Калвин Смит и бразилецът Робсън да Силва (пети в коригираното класиране след дисквалифицирането на Бен Джонсън).

Олимпийският шампион Карл Люис първоначално дори не е трябвало да участва в Сеул. След олимпийските квалификации в САЩ той дава положителна проба за псевдоефедрин, ефедрин и фенилпропаноламин. Впоследствие успява да докаже, че препаратите са попаднали в организма с хранителна добавка. Разследването установява, че в съдържанието ѝ не е упоменато наличието на забранените вещества, но пък фигурира странното название „Ма хуанг“, което се оказва, че е китайското наименование на ефедрин (препарат за редуциране на наднормено тегло). В резултат на това Карл Люис е реабилитиран и допуснат до олимпийските игри.

Линфорд Кристи, който получава среброто в спринта на 100 метра в Сеул, дава положителна проба за метаболити на псевдоефедрин след сериите на 200 метра. Впоследствие британецът е признат за невинен и участието му на олимпийските игри продължава. Това провокира Калвин Смит да заяви: „Трябваше златният медал да е мой“.

Десет години след финала в Сеул американецът Денис Мичъл (четвърти в крайното класиране) дава положителен тест за тестостерон и е наказан за две години. Канадецът Десаи Уилямс (шесто място) след края на кариерата си признава, че е употребявал забранени стимуланти. През 2010 г. ямаецът Рей Стюърт (завършил последен) получава доживотна забрана, тъй като в ролята на треньор доказано е давал забранени стимуланти на състезателите си.

В историята на олимпийското движение има още финал в леката атлетика, който претендира за названието Най-мръсното състезание в спорта. Това е битката за медалите в бягането на 1500 метра за жени на Олимпиадата в Лондон през 2012 г. При анализа на пробите и повторните тестове години по-късно е доказано, че четири от 13-те участнички са дисквалифицирани заради употреба на допинг. Това са завършилите на първо и второ място туркини Аслъ Чакър Алптекин и Гамзе Булут, седмата Наталия Карайева (Беларус) и деветата Екатерина Костецкая (Русия).

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ НА ФИНАЛА НА 100 МЕТРА ОТ СЕУЛ`88
1. Карл Люис (САЩ) – 9,92 секунди (световен рекорд)
2. Линфорд Кристи (Вбр) – 9,97 секунди (национален рекорд)
3. Калвин Смит (САЩ) – 9,99 секунди
4. Денис Мичъл (САЩ) – 10,04 секунди
5. Робсън да Силва (Бра) – 10,11 секунди
6. Десаи Уилямс (Кан) – 10,11 секунди
7. Рей Стюърт (Ям) – 12,26 секунди
Дисквалифициран: Бен Джонсън (Кан) – 9,79 секунди