ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК! 

Известният треньор по плуване Николай Вакареев, който жъне страхотни успехи с Петър Мицин, говори пред БЛИЦ Live и за бившия си възпитаник - Антъни Иванов. Последният води война с Българската федерация плувни спортове, която преди дни му спря състезателните права за три години и му наложи 3000 лева парична глоба за уронване на престижа. 

Николай Вакареев разказа пред БЛИЦ Live още редица интересни неща за любимия си спорт - плуването.

"Антъни не ни поздрави за успехите. Малко неетично от негова страна, въпреки че го разбирам - получи наказание, за което ние нямаме вина. Да, бях му треньор преди, но сега не контактуваме. Той се отнася неетично по отношение на Петър Мицин и на мен. Съжалявам, но не е приятно", каза Вакареев пред камерата ни.

"Следя публикациите на Антъни във "Фейсбук", но не искам да коментирам, за негова сметка си е", добави известният треньор. 

Треньорът Вакареев обясни пред БЛИЦ Live как с Мицин жънат грандиозни успехи, наложил му интересна забрана 

"Добре дошъл е като му изтече наказанието. Ще се види кой какво може. Конкуренцията ще доведе до още по-добри резултати" (1:10 мин.)

"Когато бях състезател, трябваше да участвам с щафетата на Олимпиадата в Москва 1980 година, но малко ни преметнаха, избраха други да отидат. 1981 г. участвах на европейското първенство в Сплит" (2:50 мин.)

"1984 година започнах като треньор и вече 39 години работя. Целият ми живот е плуване. Интересувам се от всички спортове. Любител съм на волейбола, имам много приятели в този спорт" (3:20 мин.)

"Плуването за жалост не е толкова комерсиално, липсват спонсори. Едно време наградите ги даваше само държавата. Спонсорите се насочват главно към футбола , където има голям интерес" (5:30 мин.)

Как спортното министерство и Българската федерация плувни спортове помага на състезателите и треньорите? (6:50 мин.)

Вакареев повдигна завесата и обясни какви пари получават плувците у нас, като разкри какво му е споделил Кристиян Голомеев, който се състезава за Гърция. "В Гърция му дават по 800 долара на месец, а нашите състезатели получават по 1400 долара на месец. Кристиян почти на всяко европейско и световно първенство е медалист. Да, държавата не му дава много, но той е сключил договори с различни компании - нещо, което при нас липсва" (8:10 мин.)

Опасява ли се от евентуална кражба на Мицин и големият ни талант да бъде примамен с изгодна оферта от друга държава? (9:40 мин.)

За решението на Пепи да остане в България и да не замине да се обучава и тренира в САЩ (10 мин.)

"Никой не може да каже, че има допинг в плуването. Да, има съмнения, но докато не се докаже, няма какво да се коментира. Когато избухна скандалът с нашите плувци преди три години, когато се даваха витамини и добавки в чашка, а ги обвиниха за допинг, тогава коментирах какво видях на Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 година. Ние стояхме до базата на американците и видях същото и с Майкъл Фелпс. Витамините и добавките в чашка са нещо нормално, това го имаше и когато и аз се състезавах. Това не е допинг. Говорим за витамини и добавки, без тях не може да се води високoинтензивен тренировъчен процес" (11:20 мин.)

"Пепи, например, няма право да пие "Нурофен стопколд", за да не го хванат с допинг. Докторът му казва какво има право да вземе и какво не. Вече 10-12 пъти Мицин е проверяван за допинг, включително и тук в Сандански. Всичките му проби са отрицателни. Аз не се занимавам с такива неща, съвестта ми е чиста" (14:00 мин.)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ 

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!