ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Треньорът Николай Вакареев и големият талант в плуването Петър Мицин сформираха шампионски тандам за кратък период. 18-годишният велинградчанин изпълнява стриктно указанията на господина, както Пепи се обръща към доказания плувен специалист, и отличните резултати не закъсняват. Мицин първо спечели три европейски титли на шампионата на Стария континент за юноши и девойки в Белград, като постави световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил - 3:44.31 минути.

След това Пепи блесна и на световното първенство за юноши в Израел, спечелвайки три медала - злато на 400 метра свободен стил, сребро от 800 метра свободен стил, както и сребро от 200 метра бътерфлай.

Отдавна доказалият се треньор Николай Вакареев даде обширно интервю пред БЛИЦ Live, разказвайки каква е формулата на успеха: 

"Басейнът е препълнен, това е радващо. Ще има бъдещи звезди", отбеляза специалистът.

Как успя Петър Мицин да пожъне толкова големи успехи за толкова кратко време, каква е тайната формула? (1:00 минута)

 200 лв. Начален Бонус Спорт!

"Определено преизпълнихме целта за сезона. Пепи ме изненада и с резултата на 400 метра свободен стил. Никога не сме си поставяли за цел световния рекорд, но той го постигна с едно добро плуване. Никога досега българин не е поставял световен рекорд в плуването" (8:00 минута)

"Световният рекорд се признава след преминат допинг контрол. Веднага му взеха проба, която е отрицателна. Изобщо не сме се притеснявали, защото не се занимаваме с такива неща" (8:44 мин.)

"Пепи иска да тренира още и още, но го задължих да почине една седмица след световното първенство, исках изобщо да не вижда басейн" (9:40 мин.)

"Стана много популярен и е пример за младите. Децата се амбицират още повече, виждайки, че в Сандански, в този басейн, може да се случи да има световен шампион" (10:38 мин.)

Какво предстои за Мицин до края на годината? (12:00 мин.)

"Когато сме на лагер в Белмекен, задължително изкачваме връх Зъбчето, когато времето позволява. Все пак внимаваме, за да не се стигне до контузии" (13:15 мин.)

За първата среща с Мицин - "Започнахме да работим заедно след инцидента с треньорката му (б.р. - трагедията в семейството на Йорданка Пенина, която беше убита от мъжа й). Тогава бях треньор и на Антъни Иванов. Знаех за Пепи. Колежката Пенина го беше подготвила, беше го научила добре да плува. Той беше шампион при юношите, бях го виждал по време на състезания, в полезрението ми беше. Идвайки да работи с нас и с идеята да стане добър състезател като Антъни, видях в Пепи желанието да постигне повече." (15:50 мин.)

"Целта му за Олимпиадата в Париж е финал. Трудим се за това, а ако дойде медал, добре дошло ще е" (18:25 мин.)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ 

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ