Съдията от Българския професионален боксов съюз и от IBF Георги Гергов говори пред БЛИЦ по темата с починалия на ринга в Албания наш боксьор Борис Станчов. Както е известно, спортистът издъхна по време на мач, а впоследствие се оказа, че е използва самоличността на братовчед си. 

- Г-н Гергов, първият и основен въпрос е как някой се състезава с чужда самоличност толкова много време? Нали се правят прегледи, подновяват се лицензи, а и двамата нямат голяма визуална прилика...
- Аз съм бил на много боксови събития в доста страни, за всеки отделен мач се изисква разрешение от БПБС (Български професионален боксов съюз). За издаването на такова разрешение са нужни медицински прегледи и документ за самоличност. Сами знаете, че на документите за самоличност хората са различни до някаква степен от реалността затова са и пръстовите отпечатъци, които няма как да бъдат проверени от БПБС. Въпросът е как този боксьор е преминавал границите, за да взима участия в събитията извън страната. Аз съм възпитаник на италианската боксова федерация, играл съм за Италия много години, след което съм бил мениджър на доста известни италиански професионални боксьори. Имам опит и мога да ви кажа, че процедурата за издаване на разрешение за мач не се различава по нищо от тази в България. БПБС следи изключително стриктно тези неща, доколкото това е възможно.

- Информациите са, че е минал границата със собствената си лична карта, след което вече в хотела е регистриран като Исус Величков, както и в мача.
- Не съм запознат с подобни детайли, но знам, че резервацията за хотела, както и регистрацията, се извършва от член на фирмата, която организира даденото боксово събитие.

- Братовчед му каза, че е имал забрана да се боксира и затова е използвал неговото име. Има ли наистина забрана за боксиране на името на Борис Станчов?
- Доколкото знам и познавам професионалните български боксьори, и сами можете да проверите в официалния сайт boxrec.com, боксьор с името Борислав Станчов няма. Не мисля, че е имал забрана, след като никога не е бил професионален боксьор с негов документ. Не мога да ви кажа каква е причината той да се състезава с името на братовчед си... Това само те знаят защо са го направили.

В България се държи много стриктно на медицинските прегледи, аз лично съм подавал документи за издаване на разрешителни за мачове и ако липсва някой от изискващите прегледи, те връщат, докато не го представиш. Лошото, както в случая е, че боксьорът е подценил спорта, който може да бъде опасен, ако не се следят правилата.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Спортният министър Красен Кралев сподели мнение, че много трудно в лека категория може да се стигне до такъв инцидент от самата игра и определи случилото се като престъпление. На видеото се вижда как боксьорът пада без удар... Какви съмнения има в БПБС относно случилото се? Отдавате ли го изцяло на събитията на ринга или сте на мнение, че има нещо преди или по време на двубоя, което е повлияло?
- Вижте, аз преди всичко съм боксьор... На видеото се вижда един десен прав в сърцето, но този удар няма как да причини смърт. Моето мнение е, че момчето е имало нещо вродено иначе няма как да се стигне до този фатален край. Мен са ме удряли не един път в сърцето, но нищо... Дали е лека или тежка категория, няма значение, ръкавиците при по-леките са по-малки, съответно ударът е почти същият.

След като Станчов залита и тръгва да пада на земята, видеото прекъсва... Мисля, че е имало и друг удар, който ние не виждаме. Реферът стоеше доста далеч от боя, нямаше как да реагира.

- Заговори се за пари от залагания, освен това, че някой му е плащал да загуби. Колко притегателни за този сорт дейност са такива турнири и често ли има съмнения и информации за нагласени двубои?
- Няма такова нещо, със сигурност ви казвам. За да има залагания на даден мач, той трябва да е между боксьори от топ местата в ранглистата, а това тук е ниско рейтингов мач. Помислете логично, няма кой да плаща на боксьор да губи, при положение, че не говорим за високо бюджетни събития, никой не би имал интерес от това. Това е спорт, в който никога не се знае кой ще победи, един удар решава всичко.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ