Треньорът на Славия Асен Букарев даде интервю пред "24 часа" преди столичното дерби с "Левски", което е от 15:15 часа днес на "Овча Купел".

- Предстои най-столичното дерби Славия - "Левски". Ти приключи кариерата си като футблист на "сините". Имаш ли сантименти към съперника?
- Надявам се стадионът да се напълни и хората да видят атрактивен мач. Да, имам сантименти към съперника. С "Левски" станах шампион, а публиката на "сините" ме прие повече от добре. Но сега работя за Славия и въпреки приятните спомени желая победата на отбора, който водя с цялото си сърце и душа.

- А имаш ли какво да доказваш? На публиката, на ръководството на "Левски"? Както всъщност и на ЦСКА, мачът срещу първия ти отбор е след седмица.

- Имам да доказвам на себе си, че работим правилно и че подготовката и хвърленият труд дотук не са били напразни. На "Левски" и ЦСКА няма какво да доказвам. Те трябва да се доказват пред своите привърженици, както ние пред нашите.

- Само 3 месеца и половина именто този мач реши първенството. Драмата тогава, отнела титлата на "сините", скандалите с Георги Петков, с Базил Де Карвальо ще се отразят ли на терена сега?

- Няма как да се забрави този мач и от двете страни. Беше повече от драматичен, но сега само Георги Петков е общото. И в двата отбора има много промени. Ако зависи от мен, бих искал срещата да се запомни с добър футбол, а не със скандали.

- "Левски" влезе в серия от три победи след неубедително начало. Това притеснява ли те? По-добре ли беше да са в криза, както в началото на първенството?

- Раненият звяр е най-опасен, но когато играеш срещу "Левски", няма как да си спокоен. Никога, в каквото и състояние да се намират "сините"! Нужни са много футболни аргументи, за да бъдат победени.

- Има ли Славия проблеми преди мача? Контузени, наказани...

- Единствено Диего Невеш и Радослав Василев са извън строя. Първият има проблеми с визата си и е в Бразилия, а вторият се възстановява след операция.

- Наскоро отбеляза 100 дни като старши треньор. На плюс или на минус си - професионално и емоционално?
- В личен план опитът, който трупам, е безценен. и професионален, и емоционален. Нормално е да не съм доволен от постигнатия точков акти. Не приляга на Славия да е на това място в класирането. Ако трябва да съм конкретен и обективен, изпуснахме по наивен начин точки в мачовете с "Ботев" (Пд), Нефтохимик, Любимец, Литекс, Черноморец. В тях създадохме голови положения, а и реализирахме попадения, но въпреки това... Трудно ми бе да приема, че вкарахме два гола на "Ботев" в Пловдив, а не взехме дори точка. Също така - след две попадения, изпуснахме победата в Бургас срещу Черноморец. Но в крайна сметка това са си наши кусури, върху които имаме да работим.

- Кое беше най-трудното във и след трансформацията от помощник в титуляр?
- Да свикна да казвам "не". Да приема, че е моя и само моя отговорността за вземането на крайното решение. Едно е да даваш съвети, съвсем друго - да ги приемаш и да решаваш сам. Много по-тежко приемам вече и негативните резултати, защото обвинявам себе си.

- Имаше момент, когато беше готов да подадеш оставка. Какво те спря?

- Освен тоталната подкрепа на ръководството на "Славия" и останалите от треньорския екип, ме спря и желанието, даже не - задължението, да не се предавам толкова лесно. По презумпция човек трябва да се бори. Животът е борба, лесното не е сладко.

- Притесняваш ли се, че си най-младият старши треньор в "А" група?

- Не ме притеснява възрастта ми, но се чувствам задължен да не разочаровам хората, които повярваха в мен. Най-младият треньор съм по стечение на обстоятелствата. Да не забравяме, че приключих с футбола едва на 27 години. Това до голяма степен предопредели последвалите събития.

- Има ли поставени цели пред Славия от ръководството? Ако да, каква ще е цената на неизпълнението?

- Целта е да влезем в първата седмица. А цената на евентуалното неизпълнение ще определи ръководството.

- С равни точки сте с последния от изпадащите, но пък на три от 7-ия. Къде е по-вероятно да започнете втория етап - в горната или долната половита?

- Точно във връзка с това по-горе споменах за загубените елементарно точки. С тях сега щяхме да сме в петицата. Така или иначе, първенството е оспорвано и всеки губи точки. Дори само една победа те изкачва с три места по-нагоре. Ще се борим до последния мач за мястото си в първата седмица.

- Драма ли е фактът, че на мачовете ви идват твърде малко зрители? Футболът не е ли преди всичко за тях?

- Драма е. Публиката ни липсва. Тежат им неуспехите и безличното представяне през последните 15 години. Няма как да ги върнем с думи на стадиона.

- Отрази ли се на качеството намаляването на броя на участниците в "А" група?

- Поне не негативно. Според мен тазгодишното първенство е повече от интересно, а и се показват добри неща по терените. Поне засега. Любопитно е как ще бъде, когато се разделим на две седмици.

- Трябва ли то да продължава и колко отбора е оптималният състав на елита?

- Не мога да кажа еднозначно. Знам две неща обаче. Не е хубаво да се затриват футболни центрове заради безпаричие, но пък за професионален футбол трябва да има банкови гаранции и нормални европейски условия за зрители и футболисти.

- Учудва ли те провинциалната доминация в българския футбол? София няма шампион от 5 години, в първата седмица на класирането извънстоличните отбори са пет, включително тези на първите три места...
- Провинциалната доминация се дължи на вложените средства и правилното им управление.

- Кой в България играе най-добрият футбол в момента?

- За мен това е Лудогорец.

- Има ли резултати в първенството досега, които те карат да се съмняваш във феърплея? Черно тото, полягане на съперника...

- Не съм привърженик на конспиративните теории. Когато има доказателства, нека коментираме, а не преди това.

- Има ли Славия сили за 40 мача в първенството плюс още няколко евентуално за купата?

- Със сигурност нямаме човешкия ресурс, с който разполагат някои други отбори, но сме водили целенасочена подготовка с оглед на дългия сезон и многото мачове. Ще трябва да се справим с наличните 25 футболисти, в които влизат и юношите.

- Модерно е треньорите да обвиняват съдиите. Твоето мнение за работата им?

- Реферите се справят добре, но могат много повече.

- Напоследък клубът е хвален за базата и работата с младите. Колко възпитаници на Славия обаче играят в мъжкия отбор в момента? Наблюдаваш ли евентуални бъдещи попълнения от школата?

- В момента с първия отбор тренират шестима футболисти, продукт на школата ни. На терена по време на мач са минимум двама. Поздравявам ги за старанието, защото те много добре знаят, че нищо няма да получат даром.
ЕДУАРД ПАПАЗЯН/"24 ЧАСА"

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ