Националът Чавдар Янков бе съотборник на самоубилия се национален вратар на Германия Роберт Енке. Двамата играха заедно в Хановер 96, след което нашият национал премина в Дуисбург. Ето какво каза Чавдар Янков пред БЛИЦ за бившия си съотборник и разбира се предстоящите мачове на националния отбор.

-Чавдаре, как понесе смъртта на бившия ти съотборник в Хановер 96 Роберт Енке?
-Още не мога да повярвам, че това се е случило. Мои приятели ми звъннаха вчера от Германия, за да ми кажат за инцидента. Новината все още не бе разпространена от медиите в България.

-Какъв човек беше той, играхте заедно?
-Познавах го отлично. Беше голям професионалист на терена и голям човек, просто уникален. Много силен характер и затова съм изненадан, че е взел подобно решение.

-Накрая дори бе и капитан на Хановер.
-Енке беше отличен вратар, стигна и до националния отбор, сигурно щеше да е титуляр на световното първенство. Скоро беше получил инфекция и бе извън игра за няколко седмици. Много добър вратар, доказал се, но виждате каква е съдбата. В едно нещо може да ти върви, а животът да те удря на друго място.

-Споделял ли е с теб за трагедията с дъщеричката му, която почина преди години?
-Не, но тогава наистина беше доста зле. До последно се бореха със съпругата му, но така и не успяха да я спасят. Момиченцето беше болно още от раждането. Цялата тази случка беше преди 3 години и Енке и жена му имаха проблеми. Нормално, когато се появи такава трагедия в семейството. Не се разделиха, но изпитваха трудности. След това нещата се пооправиха, но сега какво стана, не знам.

-Какво може да накара човек да направи такова нещо?
-Не знам, не мога да си го обясня. Решението му е било само в неговата глава, само той си е знаел защо е постъпил така. Мога само да изкажа съболезнование на близките му и дано почива в мир.

-Какво очакваш от контролата на националния отбор срещу Шахтьор (Донецк)?
-Излизаме в петък и се надявам да покажем по-добра игра от последните мачове. Постоянно ни задават въпроса, дали тези контроли имат смисъл. Според мен това са пълни глупости. Нито една контрола и нито един лагер не е безмислен. Събираме се, играем и трупаме опит. Наистина, не е приятно това, което се случи, отказване на мачове и т.н., но нашата работа е на терена.

-Ще успеете ли да оправите играта си, пропуснахте поредно голямо първенство?
-Това е нашата цел, да играем по-добре. Пожелавам на всички да сме здрави и да създадем колектив. Нашето желание е да се класираме на европейското първенство, от нас зависи всичко.

-Много хора изразиха мнение за нивото на “А” група. Какво е твоето мнение и слабото българско първенство ли е най-големият проблем на националния отбор?
-Това са много тежки теми, които трябва да се анализират. Има момчета, които играят в “А” група, ние идваме от чужбина, но сме един отбор и не трябва да се делим. Не мога да кажа, дали първенството ни е супер слабо, но виждаме как останалите се развиват и отиват нагоре, а ние като държава и спорт стоим на едно място.

-Как си в Дуисбург и какви са целите ви този сезон?
-Вече съм добре, контузия на ръката не ми позволяваше да играя напоследък. Нивото във Втора Бундеслига в Германия е достатъчно високо, имаме конкуренция и ще се борим отново за влизане в елита.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ