Централният защитник Божидар Чорбаджийски започва втори сезон в полския Стал Миелец. В клуба той е съотборник с друг българин - Алекс Колев. През изминалата кампания отборът се спаси от изпадане в последния кръг, а бившият бранител на ЦСКА разказа пред БЛИЦ каква е ситуацията в Полша. Той говори и за "червените", но сподели, че не е сега момента да каже някои неща.

- Започваш втора година в Стал Миелец. Свикна ли с местния футбол и живот, допада ли ти?
- Футболът определено ми допадна и който се интересува го е видял. Двайсетина мача, силово първенство, доста свободна игра и много единоборства. Играе се бърз и директен футбол. Не мога да кажа, че има изключителни футболисти, но всички отбори са много силни като колектив, в това число и нашия. Защото имаме най-малкия бюджет и условия в цялата Екстракласа, но успяхме да победим отбори от първата половина на таблицата и то не веднъж, което потвърждава думите ми. С живота е малко еднообразно, малък град, нищо не работеше в продължение на около 7-8 месеца и предимно стояхме вкъщи. Но от момента, в който Алекс Колев дойде, нещата са коренно различни - имаш си компания пред цялото време. Отделно той знае перфектен полски и по този начин се скъсява дистанцията с колегите в отбора. През вечер сме заедно с неговото семейство и моята приятелка и така времето минава значително по-бързо и интересно.

- Миналия сезон се измъкнахте от изпадане в последния кръг и преживяхте много емоции. Целите през този сезон по-високи ли са?
- За съжаление този сезон, според първите няколко дни от подготовката, не мога да кажа, че амбициите ще са по-големи от тези през миналата. Спонсорите на отбора обявиха, че нещата ще потръгнат след като в отбора влязат свежи пари от ТВ права, но дотогава има време. Повечето отбори се окомплектоват, докато ние се нуждаем от футболисти с повече качество и така процеса ще се забави. Все пак това е доста по-малък отбор от тези, в които съм се състезавал досега и нещата стават сложно и бавно. Но се приспособяваш и това не ти прави впечатление. Това е положението в този момент, показали сме миналата година, че и с по-скромен състав успяваме да се движим прогресивно, така че от нас зависи какво ни очаква през новия.

- Замислял ли си се защо полското първенство допада на българските играчи и успявате да се наложите там? Примери доста - Спас Делев, Симеон Славчев, Алекс Колев, Мишо Александров и други...
- Може би защото точно тези футболисти са оставили добро впечатление в Полша и вратата се отваря за такива като мен и след мен. Поляците са трудолюбиви и искат да виждат отношение на тренировка и извън тренировъчен процес. Държат на семейството, така че имаме допирни точки. Славяни са, езикът също не е изключително труден и вече разбирам всичко почти. Така че изглежда, че се приспособяваме бързо и това е много важно за един професионален футболист. Те държат на колектива и трябва да влезеш в него възможно най бързо.

- Какво не се получи в Стяуа?
- За Стяуа не искам да говоря, защото ще излезе като оправдание. Какво не се е получило? Да кажем, че нищо не се получи. Затворена страница е и гледаме напред.

- Предвид как си тръгна от ЦСКА - обиден ли си на някого там?
- Това е много дълга тема. Няма да говоря на нея, защото ще ми отнеме часове. Но рано или късно истината излиза на яве и в подходящ момент ще кажа всичко, което мисля. Сега не искам да се обременявам с негативна енергия. Радвам се на престоя си в Полша и ЦСКА е затворена страница за мен. И не ЦСКА като отбор, държа да отбележа. Аз винаги ще бъда Армеец, независимо какво ще наложи моята професионална кариера като развитие. Мисля че става ясно коя страница е затворена.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

- Следиш ли какво се случва в родното първенство? Има ли как някой скоро да измести Лудогорец?
- За да бъда честен - все по-малко. Но знаейки как стоят нещата в България едва ли и тази година ще има изненада.

- Знаеш ли дали Ясен Петров наблюдава изявите ти в Стал? 
- Да, наблюдаван съм от Ясен Петров, но явно не съм го впечатлил. Човекът ми се обади още преди първия лагер за годината. Каза ми, че ме наблюдава и така. От тук нататък работа пред мен много, за да докажа, че мога да съм полезен и в националния отбор.

- Къде и как прекара лятната ваканция? 
- Силно казано почивка. Когато не си се прибирал от 1 година, първата седмица ти е като човек на цял работен ден - хвърчиш наляво-надясно, вършиш каквото можеш. Починах една седмица в Барселона след това. С Анастасия бяхме заедно, там живее и един от моите съотборници, така че решихме да е тази дестинация - сравнително близко и много красиво.

- За кого стискаш палци на ЕВРО 2020 и какви са ти впечатленията?
- Следя европейското не съм изпуснал мач. Аз не съм такъв запален фен на някой отбор -  гледам футбола и се уча от тези футболисти. Гледам да извличам каквото мога. Да кажем, че Италия ми прави впечатление, че са един от фаворитите с оглед на дисциплината, която имат до момента и манталитета им.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ