Футболист №1 на България за 2018 и 2021 година Кирил Десподов изненада приятно феновете на бившия си отбор ЦСКА, пожелавайки успех на "червените" на финала за Купата срещу Левски.

Звездата даде ексклузивно интервю пред БЛИЦ TV и Борислав Орлинов, в което коментира откровено най-важните теми около себе си. А именно, успехите с Лудогорец, подценен ли беше Левски на полуфинала, мачовете на националния отбор и всички трансферни слухове.

- Киро, първо ти честитя титлата с Лудогорец. Кои са най-важните фактори за този успех?
- Благодаря! Най-важно беше това да сме постоянни в мачовете и да се опитаме възможно най-бързо да станем шампиони, защото имаме конкуренти и не трябваше да се отпускаме. Ще подчертая, че много важно беше да не губим точки, дори и срещу по-слабите съперници. Да спечелим всички точки. Както виждате, пет кръга преди края станахме шампиони.

- Това е показателно колко е силен Лудогорец или колко е слаба конкуренцията?
- Мисля, че това е показателно колко силен отбор е Лудогорец. Ние го затвърдихме с 11-ата титла. Показахме добри игри до момента. Конкуренцията не ни интересува, те трябва да гледат себе си, а ние – нас.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

- Може ли да се каже, че Лудогорец вече ти е като втори дом?
- Щом съм тук, щом избрах да остана тук, значи се чувствам много добре. Чувствам се щастлив в отбора – тук ме ценят и уважават. Това е причината да показвам добри игри и добро постоянство. Не винаги може да си в оптимална форма, но се радвам, че съм тук и съм част от отбора. Надявам се на още успехи. Нашите мечти са големи – целта е Шампионска лига.

- Мотивирани ли сте до края на първенството?
- Играем, за да завършим с максимално много точки преди нашите конкуренти. Това са мачове, които са важни, за да се подготвим за мачовете в Европа. Нямаме право да се отпускаме, нищо, че сме шампиони. Трябва да си изиграем мачовете по възможно най-добрия начин и да покажем нужното уважение към нашите съперници.

- Предстои мач с ЦСКА, какви са ти очакванията?
- Да победим.

- По-специален ли е?
- Не, като всеки друг мач.

- Усещаш ли допълнителна мотивация срещу ЦСКА и Левски?
- Не чувствам нищо по-специално. Мач като мач. Играя на прага на възможностите ми, това мога да кажа. Нито чувствам нещо по-специално, мотивиран съм във всеки мач.

- Да се върнем на мачовете с Левски за Купата, защо не успяхте да продължите?
- Доста често чувам, че Левски са ни смазали. Ако трябва да говорим за надиграване, това се случи в първия мач в Разград – от 45 до 60 мин. Там мога да кажа, че тотално ни надиграха. През другото време не мисля, че Левски ни е смачкал. Изглеждаха по-мотивирани – нормално, искат да са в Европа. Чрез Купата е най-лесно да стигнеш Европа. Имат и страхотни фенове, които им помогнаха. Няма как да кажеш на черното бяло. Може би Левски бяха малко по-мотивирани.

- Очакваш ли такава атмосфера и срещу ЦСКА?
- Ще се радвам. Дано! ЦСКА също има много фенове, няма да е проблем за тях да пресъздадат такава атмосфера.

- Имаше ли подценяване срещу Левски?
- Не мога да кажа такова нещо. Ние знаехме, че този отбор е добър. Левски играе добре – организиран е добре и в атака, и защита. Така се стекоха обстоятелствата, че си изиграха възможно най-добре тактически двата мача.

- Предполагам, основната ти цел е да играеш в чужбина. Мачовете с Лудогорец в Европа възможност ли са да се покажеш отново?
- Разбира се, няма как да кажа друго – искам пак в чужбина. Това ми е личната цел, но винаги слагам отборната преди това. Най-важното е какво ще постигнем с Лудогорец. Ако след това има оферта, която е добра и за мен, и за Лудогорец, моето място е в Европа.

- Вече има ли оферти към теб?
- Не съм мениджър, за да говоря за тези неща. Няма смисъл от април да се спекулира за трансфери. Знаете, че на всеки един трансферен прозорец с моето име се спекулира. Винаги.

- Важно е за един спортист да си дава реална оценка. Ти каква си поставяш – в какво първенство се виждаш?
- Мога да си дам оценка на себе си, когато лично мога да я дам на себе си. Нека оставим хората, с които работя, да ме оценяват. Каквото и да кажа, няма да изглежда ОК. Аз си имам мнение къде бих паснал, какво съм направил. Нека хората дават оценките и да казват, стига да са обективни, а не да говорят неща, които не ги мислят.

- Боли ли те за Италия?
- Смешно ми е като кажат: „Абе, в Италия не му се получиха нещата“. Ами, как да ми се получат, като за играх 5 мача за 2 години. Който и футболист като го пуснеш за 5 мача, какво ще направи. Искам да подчертая, че за тези пет мача имах общо 105 минути. Разбирам да бях изиграл 20 мача и да казват, че не ми се е получило. Тогава щях да съм съгласен. Не ми се даде шанс. Не съжалявам, това е опит. Аз не се задоволих с добрата заплата и затова отидох в Австрия, за да играя футбол. Австрия и Италия не може да се сравняват, но първенството не е слабо. Там направих много неща – голмайстор на отбора, играч на сезона и полусезона. Когато ти се даде шанс, може да се казва дали ми се е получило. Италия беше предизвикателство, радвам се, че така приключи. Хората казват, че съм се върнал три стъпки назад, но в момента съм се засилил към едно по-добро място.

- Как виждаш последните мачове на националния отбор?
- Може би с Катар не играхме по най-добрия начин. Позволихме им да ни създадат доста положения. Липса на опит в някои ситуации. В първите 15 секунди изведоха сам срещу вратаря футболист. Жалко, че загубихме от Хърватия последните 15 минути, там си имаше и грешки от моя страна. Очакват ни четири много тежки мача, които трябва да изиграем за 12 дни юни месец. Ще е доста тежко. Вярвам, че ще направим хубави резултати. Трябва да си повярваме. В националния отбор самочувствието ни е смазано.

- Чувал си изказването за „трите коня“ в националния отпреди. Не излиза ли, че сега е един? Ти ли си по-изявената фигура?
- Ще съм искрен. Не съм съгласен. Давам ти пример. Срещу Хърватия печелим топката, дават я на Атанас Илиев, а той ме извежда. Ако не го беше направил, нямаше как да вкарам. Или срещу Катар, ако не беше Кристиан Малинов. Всеки един в националния е важен.

- Какво си пожелаваш до края на 2022 година?
- Да съм жив и здрав. Може ли аз да кажа нещо?

- Може.
- Пожелавам успех на ЦСКА на финала за Купата. Аз си имам фаворит и това е ЦСКА.
БОРИСЛАВ ОРЛИНОВ

Еfbet Лига - сезон 2021/2022
Купа на България - сезон 2021/2022