Тези момчета са пример - че когато играеш за България, трябва да имаш душа и сърце. Когато гербът е на гърдите ти, няма място за егоизъм. И че когато си достоен човек, си и достоен спортист. Побеждаваш и губиш с високо вдигната глава, знаейки, че си дал всичко от себе си. Жертвал си се за отбора.

Националният ни отбор по мини футбол направи фурор на Европейското първенство. Отписван от всички като аутсайдер, стига до полуфиналите и беше на една вкарана дузпа от това да бъде в битката за господство на Стария континент.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Но това няма толкова голямо значение, защото примерът, който тези момчета дадоха, трябва да влезе в учебниците. От началото до края техният мотив беше само един - за България се играе със сърце!

Именно затова и вдъхновиха толкова много хора. Спечелиха ги с храбростта си и с това, че показаха какво е чиста проба феърплей.

 На фона на някои не толкова радостни моменти за спорта напоследък, "лъвовете" стигнаха до полуфиналите, като по пътя си елиминираха световните колоси Италия и Франция. Малко не им достигна да победят петкратния европейски шампион Румъния.

И все пак, момчетата от представителния ни тим правят и абсолютен фурор в социалните мрежи.

Един от героите - Ангел Рахов, говори ексклузивно пред Борислав Орлинов и БЛИЦ.

- Ангеле, разкажи ми повече - каква е емоцията?
- Много благодаря за възможността да говоря пред теб. Емоцията е уникална. Не може да се опише. Това е нещо невероятно. В момента правим нещо, което не е правено досега. Страхотно е! Пожелавам на всеки, който се занимава със спорт, да го изживее.

- Победихте Италия, след това и Франция на четвъртфиналите. Вие се явявате като светъл лъч, особено на фона на някои разочароващи резултати на националния отбор по футбол. Чувствате ли се като герои?
- Това при националния по футбол е моменто състояние. Предполагам, могат много повече. Ние сме на фокус, защото се представяме отлично. Изпълняваме указанията на треньора. Всички са много дисциплинирани и добри. Страхотни състезатели. Най-важното е, че представяме България.

- Разкажи ми малко повече за себе си.
- Аз съм бивш професионален футболист. Играл съм в Ботев Пловдив и Монтана. Вече по-често ми се налага да играя минифутбол. Благодаря на треньорите, че ми се довериха и ме избраха сред толкова много играчи. Смятам, че мога да покажа още много. Надявах се да стигнем до финал. Поставям висока оценка на треньорите. За първи път ми се случва да играя на такова ниво минифутбол. Срещам се с доста нови тактически указания. Смятам, че треньорите са на уникално високо ниво и им благодаря за всичко, което правят.

- Нека кажа, че аз те познавам и като футболист. Каква все пак е разликата в тактическо отношение между футбола и минифутбола?
- Ами, там са 11, а при нас са 6. Теренът е по-малък. По-различно е движението на футболистите, а и на топката. Има много тънкости. Това, което ми прави впечатление, е, че се доближаваме до професионалното ниво в клубните отбори - като подготовка, екипи, всичко.

- Да поговорим повече за последните ви две победи. Как успяхте да победите Италия и Франция?
- С много добра тактическа дисциплина. Треньорите бяха направили детайлен анализ. Опазихме се от грешки и се възползвахме от слабите страни на съперниците. С Италия допуснахме лека грешка, но бързо се върнахме в мача. Франция беше много подготвен отбор, знаехме, че ще е тежко.

- Имате ли респект срещу такива колоси?
- Това са топ нации. Ние имаме необходимия респект, но играем за честта на България. Тук няма място за друго.

- На този национален отбор, кое е най-силното качество?
-
Единството. 

- Вие сте добрия пример, че нещата може да се получават. На футбола в България какво му липсва? Само единство ли?
- Проблемите са много. Трябва да започнем от самите себе си - какви хора сме. Каквито сме ние, такива сме на терена и в живота. Всеки гледа другия. Това се отразява на всичко. Не знам какво се е променило в годините. Трябва да забравим кой от кого е по-добър, всеки трябва да се раздава на максимум. Трябва да се играе за колектива, а не всеки за себе си. Виждате, че когато в един отбор нещо не върви, колективът дърпа.

- Как ще се променят животите ви сега, след като направихте фурор на Европейското?
- Не знам, не го мисля сега. Нека да покажем най-доброто нас. Каквото сабя покаже! Нека зарадваме максимално много хора, това е основната ни цел.

БОРИСЛАВ ОРЛИНОВ