Публикуваме седмата част от съветите за хранене на експерта Сами Хоссни. Шампионът по муай тай говори специално за читателите на БЛИЦ и zdrave.to. В тази част продължават съветите му за мазнините. Сега говори и за въглехидратите:
Ако ви предоставя купа със захар, eдва ли ще изядете голямо количество. Но когато имате комбинацията между захар и мазнини, тогава ви е сладко. Шоколадът, сладоледът и шоколадовият шейк са най-точните примери. Вафли и бисквитки също. Всичко това е мазнини и въглехидрати. Всяка пристрастяваща храна е богата точно на тези две неща, и сол за баланс.
Хубаво е, когато избираме храната, било то макадамия или каквато и да било, винаги да се стремим да вземем само едното нещо, и да ги ядем разделено. Всички знаят за разделното хранене - протеинът на едното хранене, въглехидратът на другото, мазнината на третото.
При разделното хранене няма как да направиш толкова вкусна комбинация. Например: комбинация само от протеини колко вкусна може да ти бъде? Или колко вкусно може да ти е, ако ядеш само въглехидрати? А смесицата от трите неща ти е страшно вкусна и това те кара да си сипваш по-голяма порция и да ядеш още и още.
Ако се храните само с протеин на обяд, например, няма да ви е толкова вкусен. Но ако е в комбинация с мазнини, например, ви се услажда.
Winbet - победата е емоция! (18+)
Хората, които не могат да спрат да ядат, се принуждават да преминат към разделното хранене, за да не е толкова вкусна храната и да поемат по-малки количества.
Съветвам ви да си набавяте протеин от месо, най-добре пържола. Комплексен въглехидрат с фибри - от салата, киноа, ориз.
Трябва да се стараем храната ни да е богата на ненаситени мазнини. Когато правим салата, например, №1 е лененото масло. Зехтинът също е полезен.
Но никога не готвим с тях, а ги използваме само за дресинг. Когато готвим, е добре да използваме кокосово масло. Категорично забравяме за маргарина, както вече казах. Зачеркваме го, ако искаме да живеем по-дълго!
Пристрастяването към шоколада:
Добре е да заместваме нещата, а не да се отказваме от тях. Можем да заменим млечния шоколад със сладък плод, например. Физически нямаме нужда от шоколад, емоционално - да.
Можем да го заместим с ядки, или с разходка, например. Важно е какъв навик сме си изградили спрямо шоколада. По-добре е да похапваме черен шоколад. Просто постепенно се отдалечаваме от него, а не рязко и стресиращо.
Ако досега сме яли много шоколад, в бъдеще може да започнем да ядем 60 процента черен шоколад. След една седмица - 80 процента... Нагаждаме се просто.
Черният шоколад има много добри показатели, приготвя се от какаовите зърна. Какаото е най-богатият източник на омега 3 в природата, страшно полезно нещо е. Препоръчвам сутрин да похапвате по няколко какаови зърна.
Органични какаови зърна?
Представляват самите семена от какаовото дърво.
Качества
Какаовите зърна съдържат:
- протеини
- антиоксиданти
- минерали
- витамини
- източник на магнезий
- източник на желязо
- източник на фибри
Приложения:
- Подобряват кръвообращението
- Намаляват лошия холестерол
- Регулират кръвната захар
- Свалят кръвното налягане
- Подобряват настроението
- Мощен антиоксидант
- Подобряване на функционалността на нервната система и мускулите, поради съдържанието на магнезий в състава си
- Полезни за храносмилателната и отделителната система, заради желязото и фибрите
Прием:
- Препоръчителна доза - 20 какаови зърна на ден
- Могат да се приемат като добавка към:
- смути
- сурови десерти
- ядково мляко
- директен прием
Хранителна стойност на 100 грама продукт:
Калории – 585kcal
Протеин – 12.4g
Мазнини – 51.6g
Въглехидрати – 35g
Фибри – 12.08g
Калций – 122mg
Желязо – 14.5mg
Магнезий – 519mg
Натрий – 20mg
Калий – 1574mg
Цинк – 6.7mg
Селен – 12.3mcg
Витамин В1 – 0.1mg
Витамин В2 – 0.4mg
Витамин В3 – 1.8mg
Витамин В5 – 1.35mg
Витамин В6 – 0.2mg
Витамин В9 – 38.0mcg
Очаквайте през следващата седмица още от поредицата съвети на Сами Хоссни специално за читателите на БЛИЦ и zdrave.to!