Един от големите таланти на Левски Филип Кръстев даде ексклузивно интервю за БЛИЦ ТV след успеха на "сините" - спечелената Купа на България.

20-годишният юноша на Славия стои здраво стъпил на земята и продължава да работи усилено за постигането на големите си цели. На този етап той е изцяло отдаден на Левски, където беше приет много топло и получава шанс да демонстрира страхотните си футболни умения.

Кръстев беше откровен пред камерата на БЛИЦ TV:  

- Филип, как си и със съотборниците ти осъзнавате ли какво направихте, след като 13 години Левски беше без трофей?
- Чувствам се много добре, много съм щастлив. Еуфорията още ме държи. Не мисля, че може да се осъзнае толкова кратко след триумфа какво точно сме направили. Най-важното е, че всички, които обичат Левски, са щастливи. Този успех ще се помни много дълго време.

- Ти си футболист от младата вълна и специалистите ти предричат голямо бъдеще. Какво искаш да постигнеш във футбола?
- Мечтите ми са много големи. Винаги съм бил много амбициозен. Когато си поставяш високи цели, това те кара да работиш здраво и да се стремиш да ги постигаш. Искам да бъда най-добрият и да постигна мечтите си във футбола. И ще направя всичко възможно това да стане.

Топ Коефициенти за Спортни залагания! 

- Треньорът Станимир Стоилов изтъкна, че едва ли не феновете са спечелили Купата на България. Мощната им подкрепа даде ли ви криле?
- Със сигурност ни даваха криле и имат главната заслуга да играем с такава енергия, да се раздаваме толкова много. Те са постоянно с отбора. Лично на мен феновете са ми давали криле в много от мачовете и съм получавал допълнителна енергия от трибуните, когато съм бил изморен или съм имал проблеми. 

- Какви проблеми? Имаше някакви оплаквания преди финала ли, как се чувстваше здравословно? 
- Не, просто имаше умора. Тя се създаде от самото напрежение. Като знаеш какъв голям мач играеш - усещаш умора и главата не функционира по същия начин като в другите мачове. 

- Какво коментирахте в съблекалнята преди финала? 
- Абсолютно всеки в Левски, всички в клуба, най-вече ние футболистите, излязохме на война. Просто не си и представяхме как може да загубим. За нас финалът означаваше страшно много. Аз дойдох зимата, а заедно с мен дойдоха и четири момчета от чужбина, които много бързо разбраха колко голям клуб е Левски и какъв мач предстои. За финала специално бяхме с манталитет на победител, и че трябва да спечелим на всяка цена. Дори ако трябва да останем на терена и да умрем за Левски.

- Спомена война. Дербитата между ЦСКА и Левски винаги са като война. Готов ли си да пускаш кръв, защитавайки честта на "сините"?
- Ако трябва, ще пускам. 

- Как Станимир Стоилов ви мотивираше за финала?
- Да, припомняше ни и стари мачове между Левски и ЦСКА. Въпреки напрежението, той доста спокойно се държеше. Мисля, че най-важното, което ни казваше беше, че сърцето трябва да гори, но главата да е хладна и да подхождаме по най-разумния начин, и че по този начин ще успеем да надиграем противника.  

- Усеща ли се напрежението на "Герена"?
- Има много голямо напрежение, но то по-скоро ти помага да се представяш на по-високо ниво. Напрежението върви с Левски, защото целите на този клуб винаги са високи. При мен имаше допълнително напрежение, след като отидох в чужбина, където не успях да играя и се върнах в България. Хората очакваха доста от мен и аз трябваше да оправдая очакванията и да се представя на добро ниво, помагайки на отбора да печели. 

- Тръгна много мощно в Левски, дебютирайки с гол срещу Локомотив (Пловдив). Сега спечели и Купата на България. Това ли са най-паметните мигове в кариерата ти до момента?
- Да, това са най-паметните ми мигове до момента. 

- Вдигнахте сериозно летвата, спечелвайки трофей. Ще играете с Лудогорец за Суперкупата, а след това предстои и евроучастие. Очаква се Левски да се намеси сериозно в битката за титлата следващия сезон. Ще успеете ли да се борите на всички фронтове?
- Така е. Мисля, че Левски го чакат само добри мигове и много светли дни. Ръководството на клуба работи както трябва и има реален план как да се развива. Станимир Стоилов ни казва, че всичко зависи от нас - футболистите, които преследваме целите си.

- Ясно ли е бъдещето ти - ще продължиш ли да играеш за Левски след края на сезона или отново ще се насочиш към чужбина?
- Бъдещето ми още не е ясно, има да се случат някои неща. Не крия, че съм много щастлив в Левски и не мисля, че си заслужава да напусна клуба заради посредствен отбор от чужбина, защото тук наистина е мястото, където имам всичко нужно да се развивам. Имам треньорът, който ми помага, както и страхотни съотборници. Ще е добре за мен да остана още, но разбира се най-голямата ми цел и мечта е да пробия в чужбина - в някой от топ 5 първенствата.

- Как успя Станимир Стоилов да те убеди да дойдеш в Левски през зимата? 
- Определено не беше крачка назад. Имах много тежка година в чужбина. Не успях да пробия, имаше много фактори. Това беше най-трудният период от живота ми. Не беше лесно решение, защото вече бях в чужбина и си бях казал, че не искам да се връщам и да се предавам. Г-н Стоилов говори с мен зимата, когато бях в България на почивка, и останах много впечатлен от начина, по който вижда нещата - не само за футбола, а и за живота. Той ме спечели с един разговор. Още не бях решил окончателно да се върна в България, но след като се прибрах в Нидерландия разговарях с хората в Камбуур, казах им, и предприех стъпката да премина в Левски. 

- Макар, че си само от няколко месеца в Левски, чувстваш ли вече Герена като свой дом?
- Да, това че съм от кратко време там не се усеща по този начин. Намерих своето място на "Герена" и се чувствам прекрасно. Всеки ден отивам щастлив на тренировка, играя с удоволствие, изпитвам удоволствие от играта. Това е най-важното, защото когато приемеш футбола просто като работа, нещата не се получават. 

- Героят от финала Илиян Стефанов разказа, че дори не е нужно да си говорите на терена, а се разбирате с поглед...
- Така е наистина. Много съм щастлив, че точно той вкара победния гол на финала. Заслужава го, той също е минал през много тежки моменти. Разбираме се много добре с него, приятели сме извън терена. Сближихме се за краткото време заедно. По време на мачовете се усмихваме, играем с настроение и изпитваме удоволствие. Най-хубавото е това - да играеш футбол с приятели. 

- С кои други съотборници си по-близък?
- С момчетата, които са на моята възраст. Марин Петков може би ми е най-близък, защото сме били заедно и в националния отбор. Нани също (б.р. - Илиян Стефанов), Патрик-Габриел Галчев, Пламен Андреев, Асен Митков, Антоан Стоянов, те са ми най-близките. Чужденците също са много готини момчета. Между всички в Левски има много добра връзка и това ни помага на терена. Много сме сплотени. 

- Какво се случи с мрежата, която с Илиян Стефанов отрязахте и свалихте след финала?
- Когато правихме обиколката с купата, ми дойде идеята да изрежем мрежата. Илиян се съгласи да ми помогне. Виждали сме много отбори след велики трофеи как режат мрежата и я прибират за спомен, решихме да направим същото. 

- Подобна гледка е типична за баскетбола - друг от любимите ти спортове.
- Да, баскетболът ми е много любим спорт. Предпочитам да гледам баскетбол, а не футбол. Гледам НБА. Фен съм на Ръсел Уестбрук, а не на определен отбор. Той е любимият ми спортист. Баскетболът ми действа много мотивационно. За футбола се надъхвам с баскетбол. Български баскетбол не гледам, а само НБА.

- Да се върнем на темата с отрязаната мрежа. Къде е в момента?
- Качихме я в рейса и я прибрахме на "Герена". Ще я пуснем на търг. Дано някой я купи и да му остане за спомен.

- А златният медал?
- Него ще го запазя завинаги. Неговата стойност не е толкова голяма, защото материалните неща не са толкова важни, а по-скоро спомените, които имам и са в главата ми. Те ще останат в главата и сърцето ми за цял живот. Златният медал ще стои при мен и когато го поглеждам, ще се сещам и за хубавите и за лошите неща, през които съм преминал. След последния съдийски сигнал в неделя си отдъхнах. Този успех наистина значи много за мен, за всички в Левски и в момента има облекчение, че най-накрая успяхме да донесем трофей на клуба. В съблекалнята си говорим, че влязохме в историята завинаги и никой не може да ни отнеме това нещо. Облекчението е голямо. 

- Говореше се, че има прокоба в Левски. Коментирахте ли тази тема преди финала?
- Не мисля, че е имало прокоба. Просто във финалите може да се получи всичко. Левски загуби няколко финала през годините. Не мога да коментирам, защото не съм бил в отбора тогава. Но със сегашния колектив - футболисти и треньорският щаб, знаехме, че трябва да излезем на терена и да си свършим работата, и че няма някой, който да ни спре.

- В четвъртък ти предстои по-специален мач - срещу родния ти клуб Славия. С каква нагласа ще излезеш или не искаш да играе срещу тях?
- Искам да играя срещу тях. Имам много приятели в Славия. Там бях много години - от дете. Славия винаги ще е много дълбоко в моето сърце. Обичам този клуб и моите приятели в него. Ще изляза да се забавлявам и ще дам най-доброто от себе си. Ако отбележа гол, няма да се радвам, защото в Славия е преминал целият ми живот и клубът ми е дал всичко. 

- В предишни периоди от кариерата си имал ли си вариант да преминеш в Левски или ЦСКА? 
- Когато бях в Славия, много малко играх професионален футбол и бързо излязох в чужбина. Тогава не беше правилно да напускам Славия и да ходя в друг български клуб. Целта ми беше да изляза в чужбина от Славия.

- След Левски къде искаш да продължиш, в кое първенство?
- След като съм в Левски и играя, не си заслужава да напускам заради посредствени отбори. Целта ми е, ако Левски ме пусне, да играя в някой клуб от Топ 5 първенствата на Европа. Предпочитам немското първенство и английската Висша лига. 

- А на кой клуб в чужбина симпатизираш? На Манчестър Сити ли, след като "Сити Груп" държи правата ти? 
- Като малък симпатизирах на Челси и Милан, но сега нямам отбор, който да подкрепям. 
 
- Поставил ли си си цел някой ден да стигнеш до Манчестър Сити?
- Всичко може да се случи, няма невъзможни неща. Но не съм си го поставял за цел. Искам да отида в Европа и да играя в голям отбор. 

- Какъв човек си, какво обичаш да правиш в свободното време?
- Съвсем нормален човек съм. Обичам да правя всички неща, които младите хора обичат - да излизам с приятели, да играя игри понякога. Когато съм изморен, просто стоя вкъщи и почивам. Нямам специални хобита. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: ДИМИТЪР ПАТАРИНСКИ

Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ