Бившият народен представител от СДС Иван Сотиров сподели на профила си във „Фейсбук“ уникална снимка от историята на Левски. Фотографията е направена през 1925 г. при гостуване на „сините“ в турския град Измир за контролни срещи с местните отбори Измир и Алтай. Той показва снимката по случай победата на Левски с 1:0 над ЦСКА във финала за Купата на България.

От публикуваната информация на Сотиров става ясна сензационна версия за мястото на основаването на „сините“. Според него това е извършено в родната му къща на ъгъла на столичните улици „Цар Асен“ и „Узунджовска“, която неговият прадядо е отдавал под наем на 7-ма мъжка прогимназия и от там е тръгнало твърдението, че именно в двора на учебното заведение е взето решението за основаването на Левски.

50 000 лв. Награден Фонд за efbet Лига!

Според официалната версия, публикувана на сайта на Левски, клубът е създаден от група момчета от столичната Шеста прогимназия „Тодор Минков“, разположена на ул. „Княз Борис I“, между ул. „Узунджовска“ и ул. „Парчевич“. През пролетта 1914 г., когато е извършено документалното основаване на клуба, споменатите момчета вече са ученици от Втора мъжка гимназия, намираща се в района на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“, когато се стига до официалното основаване на Левски. Доста по-късно II мъжка гимназия ще се сдобие с нова сграда. Днес това е 22-ро средно училище на бул. „Пенчо Славейков“.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПУБЛИКАЦИЯТА НА ИВАН СОТИРОВ
По случай победата на Левски, за първи път публикувам тази уникална снимка от семейния ми архив. Това е отборът на Левски сниман в Смирна /днес Измир/ през 1925 г., когато е победил местните турски отбори Измир и Алтай. Дядо ми Асен Бакърджиев - първият отляво с бялата риза, като заклет левскар не е пропускал мач на Левски, а и по това време е учил в Роберт колеж - Цариград. Покрай него имах щастието да познавам, много от учредителите и първите футболисти на Левски, защото всички бяха съученици, съседи и приятели. В родната ми къща, на ъгъла на ул. “Цар Асен” и ул. “Узунджовска”, която е построена от прадядо ми Янко Бакърджиев и през 10-те години на миналия век е отдавана от него под наем за 7-ма мъжка прогимназия, са учили част от учредителите на Левски. Може би оттук идва и твърдението, че именно в двора на тази прогимназия група ученици са взели решението за създаване на Левски.