Големият талант на Славия Филип Кръстев даде интервю пред БЛИЦ часове след класирането на "белите" в Лига Европа. Снощи тимът на Златомир Загорчич спечели с 2:1 срещу Ботев (Пловдив) решителния бараж. След мача 18-годишният Кръстев и съотборниците му получиха купа и бронзовите медали, след като завоюваха третото място в efbet Лига. 

- Филип, честито! Преживяваш страхотни мигове напоследък - първо трансфер в Манчестър Сити, после победи над Левски и Лудогорец, сега и класиране в Лига Европа...  
- О, да. Страхотно е, чувството е уникално. Това, което направихме през целия сезон, беше страхотно. Но няма нищо случайно. Колективът ни е много добър, а и след като даваме всичко от себе си, няма как да не жънем успехи. Играхме много добре, особено през втората част от сезона. Имаше голямо себераздаванe oт всички момчета.

- Славия те трансферира в Манчестър Сити, откъдето ще те изпратят в сателита си - Ломел (Белгия). Готов ли си за чужбина - за големия футбол?
- Да. Вече съм готов да изляза в чужбина и да се боря за мястото си. Целта ми е да пробия в големия футбол. Много съм щастлив, че бях част от отбора в този паметен сезон за Славия. Оставам тук до Нова година, след което ще заиграя в Ломел. 

- Ще играеш със Славия и в Лига Европа. Каква е целта ви?
- Това е прекрасно, но все пак ние си го извоювахме. Ще направим всичко възможно да стигнем колкото се може по-напред. Не мислим за определена цел, играм мач за мач. Ще даваме всичко от себе си. Никой не очаква да направим нещо голямо, но аз мисля, че имаме сили да стигнем далеч в Лига Европа

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

- Изненада ли се като разбра, че си желан от Манчестър Сити?
- Бях поласкан от интереса им. Хората показаха, че много ме искат. Офертата на Манчестър Сити беше най-добрата. Имаше интерес и от други клубове, но аз без да се замисля грабнах този шанс. Радвам се, че осъществих трансфер. Благодарен съм на Славия. Родният ми клуб има страхотна политика със залагането на младите, виждате, че се дава шанс на собствените кадри. Занапред ще продължат да се случват подобни трансфери. Славия помага на футболистите да направят крачка напред и да играят голям футбол в Европа.

- Ако беше в някой от грандовете ЦСКА или Левски, щеше ли да успееш да пробиеш в първия отбор?
- Не знам, зависи от треньорите дали ще ти дадат шанс. Досега винаги давам всичко от себе си, щом ми се гласува доверие. Но ЦСКА, Левски и другите не ме вълнуват. Славист съм от дете. В България не бих играл за друг отбор. 

- Кои са хората, които най-много ти помагат?
- Абсолютно всички в отбора ми помагат много, подкрепят ме - целият отбор и треньорски щаб. Между нас има прекрасни взаимоотношения. Целият този отличен колектив ми помага да играя силно. В Славия съм имал прекрасни мигове още в школата. Но този страхотен сезон, който ми е втори като професионален футболист, беше супер. Начинът, по който стигнахме до третото място, спечеленият бараж за Лига Европа... Целият сезон ще остане невероятен спомен за мен, ще го помня цял живот.

- Какъв човек си извън терена?
- Доста скромно момче съм. Хобитата ми извън терена са обичайните - да се разхождам, да се виждам с приятели, нормалните неща за всеки човек.

- След трансфера в Манчестър Сити обаче може да полетиш в облаците...
- О, не. Това е само първата крачка в моята цел, а тя е да се наложа в отбор от топ първенствата на Европа. Сега ми се дава възможност да се изявя в Европа и всичко зависи от мен и играта ми. Ако успея да покажа качествата си, ще стигна до големия футбол.

- Сигурно вече мечтаеш и за "А" националния ни отбор?
- Това ще бъде нещо прекрасно. Винаги съм мечтал да играя за България, бил съм в юношите, сега е ред на младежкия национален отбор, а след това и мъжкия. Много искам да защитавам екипа на родината, ще бъде прекрасно.

- На кого искаш да благодариш?
- На близките ми, които са зад мен и ме подкрепят, на целия отбор и всички в Славия. Искам да поздравя абсолютно всички и да пожелая още по-успешен нов сезон. Сега ще имаме кратка почивка и започваме подготовката. До Нова година съм в Славия и после заминавам.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ