ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Георги Димитров-Корема винаги е интересен събеседник. Когато става дума за лека атлетика, той никога не спестява критиките си. Но критикува градивно, задава въпроси, за които други мълчат. Специалистът направи оценка на изминалото световно първенство пред агенция БЛИЦ.

-Господин Димитров, време е за анализи на участието ни на Световното първенство по лека атлетика.
-Какви анализи. Нали сте написали цифрите. Работата на журналистите е не да правят анализи и коментари, а да напишат фактите. Това не е да оценяваме играта на Калоянчев Бог да го прости на сцената. Леката атлетика са резултати, класиране и точки. Искам да попитам, някой знае ли на кое място завърши България в класирането по точки? Имаме една точка и делим 53-57 място със Северна Корея, Египет и Еритрея. Това е, точка по въпроса. Ама на едната не й стигнала една стотна да влезе във финала, другата подобрила националния рекорд. Това е ала-бала. Силвия Дънекова била на финал. Финал е Топ 8, другото няма какво да го коментираме. Не искам да мислите, че пак плюя. Защото, когато говоря и казвам истината, останалите си мислят, че съм против тях. Напротив – отлично представяне за Дънекова. Но това е нейно лично постижение, личен резултат. Това не означава, че имаме лека атлетика. Същото важи и за Гошо Иванов. Записа добър резултат на гюлето, но това е личен успех и дотук. Мирела Демирева била наследничката на Стефка Костадинова. На нейните години (скоро ще стане на 24) Стефка вече беше световна шампионка. За каква наследничка говорим?!

-Какво ще кажете за представянето на Ваня Стамболова?
-Не я оправдавам, че имаше контузии и се представи слабо. Ваня не може да се състезава, тя е сакат човек. Страда от ревматоиден артрит. Заболяване, което е наследствено, баба й почина от него. Ваня има същото, като се събуди ставите я болят и едва се раздвижва. Хората умират от подобно заболяване, а тя се състезава. Казват й да прекрати кариерата си, да спре със спорта, но продължава. Осакати я един доктор (б.р. - има предвид Ангел Лозанов) на Олимпиадата в Лондон.

-Останалите участници какво направиха според вас?
-Маркирахме участие, това е. Синът на Наско (б.р. - има предвид бившият скачач Атанас Атанасов) – Златозар, се представи според възможностите си. Чух, че можел да се цели и в медалите, ако направи добро скачане. Ама резултатът му в тройния скок е на два метра от световния рекорд.

-(Прекъсва ме). Вижте, проблемът е на друго място и никой не иска да го напише. Има четири-пет журналисти, които препредават думите на шефа на федерацията Добри Карамаринов, че сме се представили добре. Кое му е доброто?

-Къде е проблемът тогава?
-За последните 20 години България не създаде нито един треньор по лека атлетика. Нито един! Аз нямам трудова книжка, какво да говорим за останалите, по-млади колеги. Е, как искате да има резултати, след като няма треньори. Това е все едно да бъде построено едно училище и да няма назначени учители. На 1 януари 1993 година се смени системата, държавата унищожи БСФС и то с цел, за да може да краде. Задавам въпроса, колко треньори или състезатели се водят на щат към даден клуб? Няма такива. През всичките тези 20 години е тотален хайдутлук и затова се проваляме. Правим някакви ненужни зали, в които не може да се тренира лека атлетика. Защо са ни, къде са децата, защо не използват тези зали. От 2 милиона подрастващи едва около 2000 тренират лека атлетика. Казвам тренират, а не да се разхождат по пистата. Какво искаме тогава? Ние нямаме бази, няма къде да тренираме, тичаме по баирите на Бистрица.

-Защо не отидохте на Световното първенство в Москва?
-Не ми позволиха. Исках да си платя, но пак не ми дадоха, казаха ми, че няма възможност, въпреки че се оказа, че не е точно така. Както и да е. Важното е да се казва истината, колкото и да боли. Затова питам, на кое място е България по точки в крайното класиране? Таджикистан е преди нас, не е сериозно. Някои ще кажат, една Турция – има пари, платени треньори, всичко е наред. Да, така е, но там поне децата тренират, а тук. Аз вече не меря гръдната обиколка на децата, а талиите. Знаете ли, че едно дете на 8 годинки беше 70 килограма, с жестока талия. То още отсега е болно, има диабет, кръвно и такива неща. Край, него сме го загубили. Ето затова говоря, че нямаме деца, от които да чакаме резултати. И не е вярно, че няма раждаемост. Напротив – има, деца има. Но в България няма условия, държавата ги принуждава да бягат, да емигрират. Това топи населението ни, а не липсата на раждаемост.

-Ивет Лалова се оплака, че българският отбор е бил настанен доста далеч от комплекса „Лужники“ в Москва?
-Глупости, пълна лъжа. Хиляди спортисти са били настанени в същия хотел, разстоянието е било 30-40 минути, говорим за Москва, все пак. Поредният опит за оправдание. Тук няма място за оправдания, а за истината – това и това място, такава е оценката. А не да се заблуждаваме.

-Какво трябва да се направи?
-Държавата дава около 600 хиляди лева за леката атлетика, които федерацията препредава към клубовете. Това са малко средства, с тях се покриват елементарни нужди. След като обаче държавата не дава пари, федерацията да направи нещо. За 10 години са отишли 6 милиона лева за лека атлетика. Като цифра е страшна работа, но защо с частица от тези пари не бяха открити треньорски щатове? За да може тези треньори да обикалят, да гледат деца и да ги накарат да тренират. Разберете, основният проблем е в липсата на кадри, които да подготвят бъдещите състезатели. Част от моите колеги умряха или са пенсионери. Кой ще подготвя следващите поколения? Или взимаме някакви доскорошни състезатели, които уж нещо показват на децата и виждате какви са резултатите. Ваши колеги пишат, че треньорите са виновни за слабите резултати. Кои треньори? Тези, които ги няма ли. Аз често казвам на мои колеги: „Абе, ти не си никакъв треньор.“ И той ми се сърди. И добавям, ти никъде не се разписваш, че упражняваш тази професия, нали съм прав.

-Казвате малко пари от държавата за лека атлетика. Как се справяте тогава?
-Не ме питайте, защото това е болната ми тема. Как?! Лични средства. Станах един от най-големите спонсори на леката атлетика в България през последните 20 години. Да не кажат, че пак само критикувам, ще кажа, че президентът Карамаринов помогна с пари преди Световното първенство освен тази сума, която се полагаше на всеки състезател. А парите за екипировка, лагери, пътувания, витамини, прегледи...Да не ви изброявам повече. Знаете ли колко буса и коли съм купувал, за да превозвам национални състезатели. Изминал съм на 1 милион километра. Сметнете само бензина. Направил съм над 20 000 масажа. По 10 лева да ми плащаха, пак пари щях да направя (смее се).
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ