Неостаряващият вратар на Славия Георги Петков даде интервю за БЛИЦ, в което разкри, че е трябвало да пази при дузпите срещу ЦСКА, но нещата се променили в последния момент. 46-годишният четирикратен шампион на България с Левски пожела на "сините" да победят "армейците" на финала за Купата на България на 11 май.
 
- Георги, отпаднахте драматично от ЦСКА след дузпи. Какво не ви достигна да се класирате на финала и имаше ли вариант ти да пазиш при изпълнението на ударите от бялата точка?
- Перфектен мач за Славия, въпреки отпадането. Не знам дали ЦСКА ни подцени, но ние можехме да решим всичко още в редовното време. Но нямахме късмет да вкараме трети гол, въпреки че имахме ситуации. Да, ще ви разкрия нещо интересно -  коментирахме аз да пазя при дузпите. Щях да влизам, даже бях напълно готов, но Ради Кирилов не се почувства добре и поиска смяна малко преди края на второто продължение. След това нямахме право на повече промени и остана Светльо Вуцов за дузпите. 

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

- Подсказваше ли му при дузпите?
- Светльо се справи перфектно. Треньорът ни Радо Станев повече му говори, аз също му казах някои неща. Просто рулетката този път не беше на наша страна.

- Светльо израсна пред очите ти, как виждаш развитието му? 
- Отдавна съм казал, че ще стане вратар на много високо ниво. Да е жив и здрав, да няма контузии. Има всички предпоставки да излезе в чужбина и да играе в сериозен отбор. Направи и добри мачове с националния отбор. Убеден съм, че ще прави и по-силни. 

- Ако лятото бъде продаден, ще ти се открие възможност отново да бъдеш титуляр...
- Ще видим. Винаги, когато треньорите решат, че трябва аз да играя, съм готов. Само да съм жив и здрав. 

- На 14 март навърши 46 години. Колко още смяташ, че ще можеш да играеш и докога имаш договор със Славия? 
- Договорът ми е сезон за сезон. За следващия все още не знам какво ще стане. Предстои да коментираме ситуацията, има още мачове. Готов съм да помагам на Славия. 

- И в реванша с ЦСКА имаше неприятен инцидент, който напомни за случилото се с теб при шампионатния ви двубой с "червените" на 20 февруари, когато си глътна езика и беше откаран във ВМА. Този път същото се случи с Йоан Баи. Изтръпнахте ли при притеснителната гледка? 
- Много неприятен инцидент. С колегите коментирахме, че преди години подобни неща не се случваха, но напоследък зачестиха. Радвам се, че момчето вече е добре. Малшанс, удариха се глава в глава, същото беше и когато аз пострадах. Не знам прокоба ли е това в мачовете ни с ЦСКА? Най-важното е, че сме живи и здрави. На терена горим в играта, получават се удари. Връщайки времето назад мога да кажа, че вратарите реагирахме по друг начин. А сега нито Светльо Вуцов, нито Баи, гледаха да се предпазят. Скачаме за всяка топка, просто в някои ситуации нямаш време да помислиш за последствията. 

- Ти дори беше в болницата няколко дни.  
- Да, беше много неприятно. По-тежко беше за семейството ми, които доста се бяха притеснили, когато бях загубил съзнание. Благодаря на лекарите във ВМА и на Венци Стефанов и Славия, че са направили нужното за мен.

- Прогнозата ти за финала ЦСКА - Левски?
- Надявам се Левски да победи. В дербитата няма фаворит, финал е, само един мач. Левски играе много силно, подредени са правилно благодарение на Станимир Стоилов. Надявам се Левски да има и късмет и най-накрая да спечели трофей. 

- Ще бъдеш ли на стадиона?
- Може и да отида да гледам. Ако имам възможност, бих посетил финала. 

- 2018 година лиши Левски от Купата на България, побеждавайки ги с дузпи на финала... 
- Не аз, Славия го направи. И много се радвам, че взехме Купата. Славия не беше печелил трофей цели 22 години. 
 
- А Левски е в суша от 2009 година, когато ти беше част от шампионския му състав. Какво е обяснението ти за липсата на трофеи на "Герена"? 
- Няма трофей, защото дълго време не беше избран правилния човек. Работил съм със Станимир Стоилов и много добре знам какво може. Бях убеден, че при завръщането му на "Герена" Левски ще тръгне нагоре. Toй e обединителят на половин България. Това ясно ще се види и на финала с ЦСКА, за който левскарите ще изкупят всички билети. 

- Наско Сираков празнува днес 60-годишен юбилей, поздрави ли го?
- Да, изпратих му съобщение. Всеки знае кой е Наско Сираков - легенда на Левски. Да е жив и здрав. Поддържаме приятелски отношения. 

- Кои са най-паметните успехи в кариерата ти?
- Доста са. Най-паметните са ми Купата на България със Славия, защото бяхме само с българи в състава, включително млади момчета. Това направи задачата още по-трудна, но съумяхме да се справим. За повечето футболисти на Славия това беше първи финал. Да, аз съм играл в много финали, имам опит, но те не. А най-големият ми успех с Левски беше влизането в групите на Шампионската лига - незабравим спомен. Сега показвам клипчета в интернет на дъщеричката ми, която е на 10 години, и й разказвам какво е било едно време и къде съм играл.

- Следиш ли политическия живот в България? 
- Разбира се, но не желая да коментирам публично. 

- Как поддържаш тялото си и изобщо спортна форма на 46 години? 
- Спазвам режим, който ми позволява да продължавам да тренирам и играя. Не пропускам нито една тренировка и това ме държи в кондиция. Смея да твърдя, че издържам на цикъла и натоварванията. Чувствам се добре функционално.

- Какво желаеш още да ти се случи във футбола, за какво мечтаеш?
- Дай боже да бъда здрав и да ме гледате да играя до 50 години. Наслаждавам се на играта. Още не ми е писнало от футбола, нито лагери, нито тренировки. Това ме държи в кондиция, защото ако не изпитвам любов - по-добре да спра. Надявам се да съм жив и здрав и да имам още щастливи моменти със Славия.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Еfbet Лига - сезон 2021/2022
Купа на България - сезон 2021/2022