ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Георги Василев е едно от онези имена във футбола ни, чието споменаване буди респект сред всички фенове. Шампион на България с Етър, “Левски” и ЦСКА, той има право да назовава нещата с истинските им имена, а мнението му винаги тежи. За това потърсихме бившият наставник за интервю преди мача Етър – “Левски” в сряда.

- Г-н Василев, намираме ви в Кипър, следите ли българския футбол и харесва ли ви това, което виждате?

- Да, следя първенството. Гледам много мачове. Иначе ми харесва, но е футбол за местна консумация. Правят се дербита, сблъсъци, има напрежение и се поражда една голяма заблуда. И като дойде видов ден в евротурнирите, пак ще сме объркани и ще разберем, че сме живели в измислена реалност.

- Как смятате, дали Етър има сили да поднесе изненада срещу "Левски"?
- Честно казано, не вярвам. Предполагам, че и коефициентът за победа на "Левски" е много малък и това е логично, защото "сините" са фаворити. "Левски" ще спечели. Просто реалността е такава, че в момента Етър бере душа.

- Защо така се получава, че във футболен град като Велико Търново не могат да се намерят достатъчно хора, които да инвестират в отбора, а се чака на турски бизнесмени, които обаче публиката отхвърля?
- Ето това е парадокс, достоен да буди учудване. Велико Търново е проспериращ град с претенции да е исторически, културен и всякакъв друг център на България, а в същото време се примирява с посредствена роля във футбола. Явно е, че навремето хората в града се пренаситиха на успехи и така неусетно тимът потъна. После прахосаха години в лутане и безуспешни опити да го върнат в "А" група, но без да се гарантира устойчивост. И сега отборът отново жестоко се свлича надолу. Това състояние  докара негативна оценка за Етър от страна на хората, обичащи футбола, които явно се отдръпнаха от него.

- Велико Търново е дал на България много големи футболни имена. Защо сега те стоят далеч от футбола? С изключение на Цанко Цветанов, който и като ръководител, и като треньор се опита да помогне на отбора, но не успя.
- Аз не мога да разбера защо винаги акцентът се слага върху големите имена от миналото? И в другите отбори в България, може би с някой изключения, легендите не се занимават с клубовете. Вярно е, че Етър е дал много големи имена на футбола ни. Много хора са получили страшно много от този отбор. Изградили са се като личности, но всички те и много са дали на тима. Сега всеки от тях е тръгнал по пътя си и затова стоят далеч от Етър. Но съм сигурен, че ако някой ги потърси за съвет и помощ, те ще се отзоват. Но проблемът не е в легендите, а в самия град. Хората в него не се адаптираха правилно към новите реалности във футбола още в началото на 90-те години на миналия век. Там така и не разбраха, че вече отбор не може да се изгради само с лозунги. Няма как да стане само с "дайте да дадем".

- Има ли все пак някаква промяна в Етър след смяната на Цанко Цветанов с Даят Сердар?
- Едва ли могат да се правят подобни заключения в момента. Какво толкова постигна Етър след треньорската смяна. Победи "Ботев" (Враца) и Миньор в мач за самочувствие, защото в крайна сметка отпадна от турнира за Купата на България. Но перничани са в двойно по-голяма криза от тази в Етър. Така че не може да се говори за грандиозни успехи и генерални промени в Етър. Но истината е друга, че за две години аз лично видях три варианта на Етър. Един при Георги Тодоров, втори при Цанко Цветанов и сега - трети. А високо ниво не може да се постигне с постоянни рокади. За големи цели трябва постоянство.

- Да ви насочим към "Левски", където оценките към Илиан Илиев са доста противоречиви...
- Илиан се мъчи да направи нещо, но все още му е трудно. В крайна сметка обаче успехите определят свършената от треньора работа. А в момента "Левски" е в подножието на върха, нищо не е изпуснал, но пък от друга страна загуби дербитата. Факт е обаче, че присъдата ще се реши напролет. Когато ще се види дали "сините" ще спечелят така дълго чаканата титла.

- Загубите в дербитата обаче навлякоха много критики към Илиан Илиев. Веднага му лепнаха етикета "страхливец"
- Айде сега, страхлив бил... То и за мен навремето говореха същото. Около "Левски" има една клика от хора, в това число и журналисти, които, когато не са вътре в клуба, веднага започват да атакуват. Да формират обществено мнение и да разбунват духовете. Аз мисля, че Илиан Илиев като футболист е играл на много високо ниво. Като треньор натрупа опит в Черно море и Берое и няма от какво толкова да се страхува. Просто сега играта на тима му не е такава, каквато трябва да бъде. Но пък от друга страна отборът продължава да е  близко до титлата и нищо не е загубено. Така че пред Илиев има само една задача - да не изпусне точки до края на полусезона и през зимата да направи необходимите корекции.

- Имате предвид кадрови корекции...
- Ами вижте, един от големите проблеми в тима е липсата на качествен индивидуален материал. Ако може да се търси вина в Илиан Илиев, тя трябва да е съсредоточена върху лятната селекция. Стига, разбира се, той да е определил новите попълнения. Но е факт, че "Левски" изпитва затруднения в нападение най-вече поради липсата на скорост и достатъчно разнообразие. Там трябва да се търсят промените, защото сегашните изпълнители не стават. Или по-точно не стават за големи работи, иначе за малки задачки биват. Проблемът е и друг. Че в отбора има момченца, взели много от големите играчи, които навремето бяха в "Левски". Говоря обаче за взимане по отношение на поведението и самочувствието, а не на представянето на терена. Ако мога така да се изразя, събрани са софийски философи, ама от тях резултат на терена няма. За това Илиан Илиев трябва да наблегне и върху атмосферата в съблекалнята. Да я поизчисти малко и да не допуска така наречените асове да се крият по терена, а после, като направят един шпагат, и да се изкарват, че само те вършат работа. Това са хора, които са се родили артисти и съумяват да се направят на много полезни. И това са мерките, които Илиев трябва да вземе. Мисля, че сега той се убеди, че цялата отговорност е негова. Който и да е взимал решенията до момента, накрая контрата е в треньора. И Илиан трябва да се справи с тези "петна" в тима. Защото и за не толкова големите специалисти е видно, че "Левски" сега се мъчи в големите мачове. Започва се една атака и още със стартирането й е ясно, че тя няма да доведе до голова ситуация.

- Този проблем от липсата на скорост в отиграванията на Христо Йовов и Владимир Гаджев ли идва?
- Вижте, има и доста по-бавни футболисти, които обаче компенсират скоростта си с по-голяма ангажираност към играта. А не да застават като ветропоказатели и само да ръкомахат. Йовов на тази възраст много добре си знае скоростта. А за Гаджев... той е от хората, за които говорех. Че постоянно се опитват да натрапват колко работа са свършили. Халфовата линия е едно от най-важните звена във футбола, а в "Левски" тя се пропуква. Има едно ветрило в средата на терена, което обаче функционира без идея и без цел. И тук не мисля, че проблемът идва от тренировките и тактиката, а е по-скоро от изпълнението на задачите. Дори не само в офанзивен план. Когато съперникът прави атака, той много лесно минава през средата на терена и пак нещата опират до защитата, която поставена постоянно под натиск се пропуква.

- Тогава изводът е, че Илиан Илиев трябва да смени и хората в халфовата линия, не само в нападение...
- (Смее се). То не става само със смени. Със смени работят в Етър и виждате какъв е резултата. По-скоро този проблем може да се реши с работа в съблекалнята. Илиан трябва да направи така, че всеки да си знае мястото. А не да копират поведението на големите имена от миналото - Наско Сираков, Еми Велев, Боримиров, дори и на Илиан Илиев като футболист. Ама само поведението, а не и играта. Защото с ръкомахане и самочувствие резултатите не идват.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ