Най-добрият млад вратар в България в момента Светослав Вуцов гостува в студиото на БЛИЦ TV. Роденият на 9 юли 2002 година талант се доказва все повече и повече с екипа на Славия. Ето как протече разговора ни със Светльо, в който той направи две интересни разкрития - как е спасил дузпата на Греъм Кери и защо е станал цесекар, макар че е от голяма левскарска фамилия. Второто му признание наистина си заслужава да бъде чуто и прочетено.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Представи се силно срещу ЦСКА при равенството 1:1 на "Армията" и доста хора оцениха качествата ти, имаше отзвук даже и в чуждата преса за добрите ти изяви. В момента чувстваш ли се герой?
- Реално не се чувствам герой. Целият отбор направихме добър мач. Всеки се раздаде на максимум и заслужено спечелихме точката.

- Искам да те върна към дузпата на Греъм Кери, която спаси. Усети ли ъгъла, в който той ще бие?
- Греъм Кери преди година и половина игра мач срещу Левски и изпълни дузпа в същия ъгъл (б.р. - 20 юни 2020, дербито завърши 3:3). Бях гледал мача и бях запомнил, че бие там. Послушах моя колега Георги Петков и треньора на вратарите Радо Станев за нещо, което са ми казвали на тренировка по време на дузпи. И се получи, спасих я.

- Какво е това нещо, което са ти казали?
- Остава си тайна между нас. 

- Като спомена тези две имена и големи фигури - какво те съветват? Как протичат тренировките, водени от Радо Станев и Жоро Петков?
- Тренировките протичат много добре, много смях. Постоянно се бъзикаме един с друг. Работим сериозно, когато се налага. А когато се майтапим, пускаме бъзици. Дават ми съвети за всеки мач, а и за нещата извън футбола ме съветват също.

- Шефът на клуба Венци Стефанов, който е известен със своя позитивизъм, как реагира на големия ти прогрес?
- Изключително доволен е от мен още от първия ми ден в съблекалнята на Славия. Когато дойдох, ми каза, че един божи ден ще застана на вратата на мъжкия състав на Славия и той ще бъде изключително доволен от това. И този ден се случи, след което всеки мач съм под рамките на вратата.  

- Наскоро обаче младежките национали допуснахте загуба с 0:4 от Уелс. Как повлия на теб и на момчетата резултатът?
- Повлия тежко на всеки от нас. Не е хубаво да паднеш с такъв голям резултат и то пред родна публика. Но имаме добър треньор, който миналия път не успя да класира България само за една точка. Вярваме, че той ще успее да ни мотивира, да ни вдигне, и да се реваншираме за поражението, като успеем да се класираме за европейското първенство.

- Имаш предвид Сашо Димитров, който в интервю пред нас преди време, сподели, че не може да има само победи във футбола, и винаги е съветвал младите да забравят загубите и да гледат напред. Предполагам, че го е споделил и на вас? 
- Г-н Димитров сподели, че не трябва да униваме, все пак има още 8 мача. Това е хубавото във футбола, че след всеки мач идва нов, и винаги имаш шанс да се поправиш.

- Какви спомени пазиш от дядо ти Иван Вуцов?
- Пазя само хубави спомени. Хванах го в късния му етап, бог да го прости. Той вече беше извън футбола като ръководен фактор, аз бях много малък и реално не съм получавал много съвети за футбола от него. А и той си казваше, че не разбира от вратари. Помня го само с хубаво. 

- А татко ти Вили Вуцов какви насоки ти даваше, как ти помага?
- Баща ми винаги е бил моят най-голям критик и човек, който винаги ме е подкрепял и поздравявал, когато направя силен мач. Той не разбира от вратари и много не ми е говорил за това. Говорим за тактика, за даден мач и противник какво да правя. Подготвя ме какво да очаквам по време на мача. Чисто футболно даваше повече съвети на брат ми Петър, който е полеви играч. 

- Не е тайна, че симпатизираш на ЦСКА. Как момче като теб от изключително известна левскарска фамилия стана симпатизант на "червените"?
- Най-големият ми брат Иван ме направи цесекар. През 2009 година  ме заведе на мача на ЦСКА с Динамо Москва от европейските клубни  турнири (б.р. - 0:0 в София), бях на 7 годинки, малко дете. Стадионът беше пълен, имаше около 35-40 хиляди души, викане, еуфория, емоция голяма. Малко преди това бяха уволнили баща ми от Левски. И може би от това, че го бяха уволнили и заради феновете на ЦСКА, които през целия мач не спряха да подкрепят "червените", си казах "това е моят отбор". И оттогава започнах да симпатизирам на ЦСКА.

- А в чужбина на кой отбор си фен?
- На Манчестър Юнайтед. 
  
- Любим вратар?
- Той вече спря да пази  - Едвин ван дер Саар. Висок, играеше добре и с двата крака. Направи страхотна кариера, на него подражавах като малък.

- Днес остава ли ти време за нещо друго извън футбола?
- Обичам да се виждам с приятели, да пием по кафе, да се разхождам. Имам време, съчетавам ги нещата, не се оплаквам от нищо.

- Понеже си роден на 9 юли, знаеш ли кой наш легендарен футболист е роден на тази дата?
- Да - един от героите от САЩ`94 Йордан Лечков.

- За финал искам да ти пожелая от сърце един ден да постигнеш славата и успехите на Йордан Лечков. България има нужда от такова поколение и дано ти бъдеш част от него.
- Благодаря много. Мисля, че поколението, които са малко над мен и тези под мен, има доста добри млади играчи. Ако ни се даде шанс, можем да постигнем нещо голямо, което не се е случвало в близкото минало.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

ОПЕРАТОР: СЪЙКО СЪЕВ