"Левски" може да се окаже в положение, в което да стане основен конкурент за шампионската титлата. При това с бюджет, който е бил орязан наполовина. Това обяви спортният директор и временен треньор на "сините" Георги Иванов, който даде интервю за предаването Sport7 по TV7.

- Носи се слух, че едва ли не спите на "Герена", снощи тук ли нощувахте?
- Не. В "Левски" винаги са работили професионалисти, дали съм аз или някой друг, винаги всички са били отговорни към работата си. Това че някой работи повече, е напълно нормално за този клуб.

- Завърнахте се в извънредно тежка ситуация, съмнявахте ли се в някой момент, че може да не сте взели вярното решение?
- Никога не съм имал съмнения дали трябва да се върна в "Левски". Знаех, че положението е тежко, и че ще имам много трудности и проблеми. Когато почнахме разговорите бях наясно с бъдещата политика - че бюджетът трябва да бъде много намален и доста играчи ще трябва да бъдат освободени. Следователно пред мен стоеше задачата да направя изцяло нов отбор. Нормално е когато взимаш голям брой играч да направиш и грешки. За момента футболистите се представят на едно добро ниво. Това, което много хора очакваха – да не сме в първата шестица, в момента отборът опровергава с пълна сила. Смятам, че с бюджета и футболистите, с които разполагаме, постигаме най-доброто. Независимо от критиките се движим в правилна посока.

- С колко беше редуциран бюджетът?
- Наполовина – ако е бил например 400 хиляди преди година, сега е 200 хиляди. Това предразполага да се взимат по-евтини футболисти. Когато имаш намален бюджет, логично е да се намали и качеството. Ние се опитахме да не отстъпваме по отношение на качеството и резултатите в момента доказват, че сме се справили.

- Все пак доволен ли сте от това качество?
- Имахме много кратко време да направим селекцията. Аз лично имах ангажименти с Черно море до 17 май, а подготовката на "Левски" започна на 9 юни. В рамките на този кратък период трябваше да свършим всичките важни процеси – да освободим ненужните, да привлечем новите. Трябваше да намерим и треньор, имаше и други чисто организационни процеси, които трябваше да се извършат. Така че напълно нормално е не всички играчи да са на това ниво, на което искам. И въпреки това всички момчета имат качества и потенциал, те затова са в "Левски". Но имаше и голяма доза негативизъм, насложена в хората, а това създава напрежение в самите футболисти. Обяснихме на хората, че тази година ще бъде преходна, но още след първия мач преходната година изчезна. Ако гледаш двама играчи е много по-лесно, отколкото ако гледаш 12. Няма как при такъв голям брой новопривлечени състезатели всеки да бъде гледан детайлно. Но още в началото казах какви са стъпките пред "Левски" – трябваше да направим отбор, който да изкара до Нова година и да бъде в челните места, през зимата да привлечем трима-четирима класни играчи, а през лятото още двама и така да бъдем готови за евротурнирите догодина.

- Това ли е следващата стъпка във вашата лична политика в "Левски"?
- Точно така. Това е линията, която сме начертали още когато се завърнах в "Левски" и я следваме, независимо, че на някои хора това може да не им харесва. Не ме притеснява това което излиза по медиите от бивши играчи, треньори и директори на "Левски". Клубът е в такова положение, че трябва първо да изградим едни стабилни структури, а след това да почнем да надграждаме.

- Разубеждаваха ли ви да не се връщате на "Герена", още повече че в Черно море си бяхте добре построили къщичката?
- Във Варна сам си я построих къщичката. Смятам и тук да я построя. Но ми трябва време за всяко едно нещо, независимо дали е в София или Варна, независимо в коя сфера от живота – време винаги е нужно. А особено във футбола времето е много важен фактор – трябва да се направи колектив, да се създаде връзка между играчите, да се систематизира поведението им – не да мислят какво да правят на терена, а да правят правилното нещо инстинктивно. На хората им трябва по година–две да си направят отбор, а от нас го искат за два месеца. Затова приемам критиките с насмешка. Има, разбира се, и основателни критики.

- Грешка ли беше назначаването на Пепе Мурсия?
- Грешка е дотам, че не познавахме този треньор преди да почнем преговорите. Идеята ми беше друга, Мурсия беше трети или четвърти вариант. Но получих отказ от български треньори. Мурсия дойде неподготвен за обстановката. За пореден път ще кажа – той не е уволнен заради постигнатите резултати, а защото методиката му беше неправилна. Тя не беше подходяща за Левски.

- Смятате ли, че в последните години чуждите треньори не успяха в "Левски", а и в България? Защо се получава така?
- Манталитетът ни е много различен от този на чужденците. Някой път горим и сме доста темпераментни – това е добре. Но по-често сме доста черногледи и направо лоши като хора и това е голяма пречка за адаптирането на чуждите треньори. Те със сигурност са имали знания, никой не е бил хванат от улицата. Но за да бъдеш треньор в Левски трябва да имаш много качества, знания, авторитет, да разбираш от психология. Думата на наставника трябва да е закон. И когато някой от тези параметри куца, нещата се отразяват зле на "Левски".

- Доколко стабилен финансово е "Левски" в момента?
- В интерес на истината клубът в момента не е финансово стабилен. Но в крайна сметка ние трябва да си вършим нашата работа и да чакаме по-добри времена за Левски. Трябва да се пооправят нещата в държавата, заради ситуацията в страната повечето клубове са нестабилни. Трудно е за всички отбори, а когато става въпрос за гранд като Левски е немислимо един човек да осигурява целия годишен бюджет от 6-7 млн. лв. На нашия собственик Тодор Батков е много трудно да издържа клуба, но той съумява да се справя и смятам, че нещата ще се нормализират.

- Има ли забавяне на заплатите в "Левски" и може ли това да бъде оправдание на играчите?
- В никакъв случай това не може да бъде оправдание. Забавяне има навсякъде. Напълно нормално е вече в нашата държава да има забавяне на заплатите. Това не е проблем за футболистите в "Левски", на тях винаги всичко им е било заплащано в даден момент. "Левски" никога не е бил некоректен платец.

- Няма ли да бъде късно за Димитър Димитров да дойде в "Левски" чак през януари, не трябваше ли това да стане по-рано?
- Два пъти съм говорил с него по тази тема. Нормално е когато един човек има принципи и иска да почне нещо отначало, да се съгласим с неговото решение. Той не беше правил подготовка, не е правил селекцията и това са неговите основания да не дойде на момента. Като професионалист разбирам неговите опасения. На много хора им се искаше той да дойде веднага, на мен също... Херо ще има достатъчно време да се запознае с отбора, той е в постоянен контакт с мен и знае абсолютно всичко за формата на играчите. Очакваме Димитров да стане треньор на Левски през януари, освен ако не се случи нещо непредвидено. Никой не знае какво ще стане след два месеца. Дай Боже да сме живи и здрави, Херо е сериозен човек и мъжката му дума е много по-важна от някакъв договор. След като сме си стиснали ръцете с него, нямам притеснения.

- Започнаха обаче да се появяват и други имена като потенциални треньори на "Левски" – например Стойчо Стоев...
- Не мога всеки ден да опровергавам спекулации – кой футболист, треньор, президент, спонсор ще идва. Не ми е в природата да се показвам всеки ден по телевизията. За мен е важно всеки ден да работя усилено и да извлека максимума от футболистите ни. Когато човек много говори, не може да си върши сериозно работата.

- Предстои дербито с ЦСКА на 25 октомври, в края на миналия сезон казахте пред TV7 "Дотук бяха!" Дотук ли бяха наистина?
- Тогава наистина казах тези думи пред камерите на телевизията ви, но бях и малко провокиран. Феновете на ЦСКА се бяха събрали, освиркаха ме. Но не мисля за мача с ЦСКА, той е на 25 октомври, преди това имаме среща с Локомотив (Пловдив). Най-важният мач винаги е следващият. След това ще мислим за ЦСКА. И все пак, именно това е големият мач на България, голямото дерби, върхът във футбола ни. Фенската маса и на двата тима е гарант, че ще стане пак дерби, пък след последния сигнал ще разберем кой е бил по-добрият.

- Все пак един мач се изигра между двата тима през този сезон, мислите ли, че левскарите имат комплекс от ЦСКА след няколко поредни загуби?
- Не смятам, че футболистите имат комплекс. Ако трябва да съм честен – нормално е ЦСКА да влиза с по-голямо самочувствие в дербито, при условие че отборът е спечелил последните пет-шест издания. Този мач, който предстои, ще бъде обаче съвсем различен. Нашият отбор ще бъде мотивиран да прекъсне черната серия.

- Как виждате реалното място на "Левски" в края на сезона?
- Това зависи от нас, от мачовете, които предстои да изиграем. Преди сезона много хора не ни брояха за конкуренти, а сега сме в тройката и можеше дори да бъдем и по-напред. Можеше да сме втори. За мен най-важно е отборът да придобива игрови облик. Ако тимът е подготвен и физически, и тактически, а по този начин – и психически, то тогава той придобива самочувствие. За мен не са важни само точките, от по-голямо значение е футболистите да играят правилно. Тогава дори и да имаш колебания в резултатите, в повечето срещи ще печелиш. От мач на мач намираме верния ритъм. Срещите с Локо (Пд) и ЦСКА ще покажат накъде ще се насочат амбициите ни. В началото целта ни беше тройката, но ако ни се открие възможност може и да атакуваме и титлата. Но това ще стане само, ако следващите два двубоя се развият така, както ние очакваме и искаме.

- Чувствате ли се по-спокоен при този си престой на "Герена", държите ли нещата под контрол?
- Винаги съм бил спокоен, когато съм в Левски. Не съм бил напрегнат или неуверен, макар напрежението тук да е огромно. Натискат те медиите, феновете. Убеден съм, че ние всички даваме най-доброто за Левски.

- Бяхте много мотивиран като футболист, докъде стигат амбициите ви като треньор и мениджър?
- Всеки човек има цели и амбиции и те се променят с времето. Но нали знаете поговорката "Кажи си плановете, да се посмее Господ!". Можем само да си фантазираме за бъдещето, по-важно е настоящето. Трябва да направим нещата правилно, за да имаме в бъдеще резултати. Много хора трябва да разберат, че футболът вече е бизнес. За да имаш успехи и качествен отбор трябват пари. Нужни са, за да развиваш базата, детско-юношеската школа, първия отбор. След Нова година "Левски" трябва да влезе в друг режим на работа. Но това ще стане при условие ако ни излязат сметките от първите шест месеца.