Най-добрият ни тенисист Григор Димитров вече е осминафиналист на Откритото първенство на Австралия, след като съперникът му в днешния мач Пабло Кареньо Буста се отказа преждевременно от двубоя, в който нашето момче не загуби нито гейм - 6:0 1:0.

След срещата българинът даде пресконференция пред журналистите, в която разказа за начина, по който се чувства след днешната победа, феновете, както и какви са плановете му за предстоящия Ден на влюбените.

 efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

- Григор, поздравления за достигането ти до четвъртия кръг на надпреварата, макар и не по начина, по който очакваше. Знаеше ли нещо за състоянието на Пабло преди днешния мач?

- Не, определено не. Началото на двубоя беше ключово. Бих казал, че първите четири гейма бяха много, много важни. Опитах се да остана колкото се може по-позитивен и по-концентриран в срещата. Днес бяха тежки условия - слънцето напичаше силно и трябваше да намаля влиянието му върху играта ми до минимум. В крайна сметка успях да спечеля няколко последователни гейма и мисля, че изиграх наистина основна роля в това. 

Първата публична целувка на влюбените Гришо и Лолита ВИДЕО

- Тази сутрин всички се събудихме с новините за забраната на публика по трибуните от утре нататък. Беше ли запознат с тази ситуация и как го прие?

- Да, бях наясно с новите правила за зрителите. Разбира се, това решение е неочаквано, но след случилите се събития в последните месеци не мисля, че има нещо, което да ме изненада. В края на краищата безопасността винаги е на първо място, а и все още сме късметлии да играем на турнир от Големия Шлем по време на пандемия, затова сме признателни на организаторите и на всички лица, които правят това възможно. Със сигурност няма да е същото без публика, но въпреки това съм благодарен за възможността, която получаваме. 

- Успя ли да се насладиш на публиката и феновете повече от обикновено, докато имаше този шанс, знаейки, че може да е за кратко?

- Както казах, страхотно е. Чудесно е, когато виждаш зрители по трибуните, и се опитваш да поемеш колкото се може повече от тази атмосфера и подкрепа. Отново казвам, че има много неща, които можем да контролираме, но има също толкова, които не са по силите ни. Старая се да правя нещата, които зависят от мен - начина, по който се подготвям за даден мач, начина, по който играя. Надявам се скоро животът и надпреварите да се върнат към нормалното и да бъдат така, както в последните седмици. 

- Това е малко по-личен въпрос. В неделя е Денят на влюбените - Св. Валентин. Какво е твоето мнение за ролята на любовта в спорта и конкретно тениса?

- (Смее се). Първата точка в гейма е 15-0 (15-love) например, така че любовта е навсякъде около нас. Вече съм купил подаръци и съм наистина щастлив от този факт. Винаги искам да изненадам човека до себе си за празника. Въпреки това не мисля, че трябва задължително да е Св. Валентин, за да направиш нещо специално за любимия човек. Не можеш да живееш без любов, това е. Вълнувам се да изляза на корта през този ден и разбира се, се надявам да се поздравя с крайната победа.

- Защо е приятно да играеш тенис на този ден?

- Не знам, просто празникът добавя нещо повече, нещо необикновено, зарежда те с положителни емоции. Ще играем пред празни трибуни, така че всяко едно допълнително нещо е в плюс. 

- Когато по средата на някой турнир се случи това, което днес, а именно да прекараш само 30-40 минути на корта, правиш ли нещо различно в рутината си след мача, като например да тренираш допълнително, за да останеш в необходимата кондиция за втората седмица?

- Винаги е добре за теб да направиш нещо в повече. Вече имам опита да се справям с непредвидени ситуации, сега повече от всякога. Чувствам се в добра позиция в момента - както във физически, така и в психологически аспект, удрям топката солидно. Днес нямах нужда да показвам нещо различно и необикновено. Каквото трябваше да направя правилно, го направих. Без съмнение има голямо значение кой е опонентът ти, както и как ще се развие мачът, но все пак независимо дали крайният резултат е само един изигран сет или сет и половина, най-важното накрая е начинът, по който се чувстваш.