Има европейска титла от Тел Авив 2014 и сребърен медал от Тирана 2013. Основен фаворит за титлата на предстоящото първенство на планетата в Хюстън (20-29 ноември), както и на олимпийските игри в Рио догодина. Той обаче няма да се бори за отличията там, след като бе един от 11-те наши щангисти, които през месец март бяха заловени със станозолол. Попаднал в кръвта им в резултат на замърсена пратка от добавката трайбест. На 27 години бургазлията пропуска най-добрия период в кариерата си за печелене на медали. Ето какво сподели той пред "Тема Спорт” по случая.

- С какво се занимава Иван Марков половин година след като му бяха спрени правата?
- С нищо. Стоя си у дома. Тъгувам. Ядосвам се за скапания си късмет. Това му остава на човек като мен.

- Ще гледаш ли световното първенство, на което няма да участваме?
- Ще го гледам. Все пак спортът си е част от мен. Целият си живот съм отдал на него. Досега съм се занимавал само с това. Ще гледам състезанието, да видя как се развива конкуренцията.

- Наказанието изтича след година, така че ще ги следя. Не си се отказал, не си се примирил?
- Естествено. Имам си недовършени работи в този спорт Това, че заради глупаци, които не знаят как да си ръководят бизнеса... Прецакаха 11 човека заради един малоумник.

- Само доставчикът ли е виновен? Има ли хора от федерацията, които да обвиняваш?
- Фирмата е единственият виновник. С какво да са виновни от федерацията? Те работят с него от 4 години. Той като е глупак да дава мръсни хапчета... Най-странното е, че никой нищо не му направи на него. Щрака си с пръсти, а прецака 11 човека.

- Прокуратурата обяви, че разследва.
- Какво разследва? Нищо не са направили. Изобщо не искам да говоря за тази държава. Искам да си взема багажа и да се махам. Не искам да вдигам повече за България. Това за мен е една прокълната държава, която не трябва да съществува. Вече почти целият народ е на това мнение.

- За втори път без вина виновен...
- Първия път, може да се каже, че съм си бил виновен. Сега обаче с високо вдигната глава мога да кажа, че нямам вина за нищо С целия си акъл съм приемал тези хапчета и съм мислел, че са чисти.

- Те са били проверявани, нали така?
- Да, но след като един път са били проверени и са били чисти, не е нормално да ги проверяваш всеки път. Когато отидеш на кафе, проверяваш ли какво има в него? Да, това са хранителни добавки и всичко се случва, но по регламент тези неща са позволени и помагат на хората. Не им вредят. Изведнъж се оказва, че са сложили неща, които ни вредят. Ние ги пием, без да знаем. Как и защо се е получило?!

- Ти как си го обясняваш?
- Не знам. Това е българска работа. Само българи могат да направят такива тъпи работи. Това са 11 човека, толкова пари са вложени от държавата. Бяхме с 5 квоти при мъжете и 2 при жените. Щяхме да си ги защитим и да отидем 7 човека в Рио. Кой спорт може да се похвали с такова нещо?!

- Изглежда обаче, че никой няма да ходи.
- Надявам се, че нещата ще се оправят и на европейското ще вземат квота. Но аз не виждам за себе си. След Рио също има състезания, но нямам желание да вдигам под български флаг. Или поне не искам да работя с българи.

- Имаш ли предложения от чужбина?
- Не, нямам. Мога да си потърся. Мога и да остана, ако нямам друг избор. Писна ми. Младините ми отидоха в наказания и то не заради мен, а заради други хора. Всеки ден тъгувам, че са ме хванали с такова нещо. Заловили са ме по най-грозния начин – в чисти хапчета ми сложиха мръсотия.

- Как си изкарваш хляба? Има ли кой да ти помага с нещо?
- Не, няма. Каквото ми е останало от предните състезания, заделени пари за жилище, сега ги харча, за да живея. Нищо не работя.

- Чу ли се с някой от федерацията или от министерството в последните месеци?
- Кой го интересува Иван Марков дали е добре, или е зле? Ние сме най-малко виновни и най-много наказани. В България така се случват нещата. Никой не го интересува какво си направил преди това. Важното е къде си сега. Това, че не си виновен, не ги вълнува. Седиш, гледаш като изтърван и това е. Понасяш си последствията от съдбата.

- Брат ти мина по същия път. Окуражава ли те да не спираш със спорта?
- Да, говорим си. Изтича ми наказанието през септември и пак ще стъпя на подиума. Имам още време. По-трудно ще е да участвам пак на олимпиада, но ще се напъна. Искам да отида и да взема медал.

- Без значение за коя държава.
- Да. Това няма значение. Важното е да отида и да го взема. На всичкото това нещастие все ми се струва, че поне едно хубаво нещо ще ми се случи и ще взема медал.

- Всички специалисти те определяха като сигурен медалист в Рио...
- Нищо сигурно няма, но шансовете ми наистина бяха големи. Според това, което се случваше на изминалите състезания, според възхода ми имаше големи шансове да взема медал от Рио.

- Влизаш ли изобщо в залата?
- Не. Не съм тренирал, отслабнал съм около 8-9 килограма. Даже не приличам на щангист в момента. Надявам се, да ми се обадят и да кажат: „Имаш зелена светлина за Рио, давай да вдигаме”.

- Това звучи като сън?
- Просто ми се иска да стане. Надявам се, че ще се случи чудо

- Защо ви наказаха, след като и държавното разследване показа, че нямате вина?
- Защото не е саботаж, а е проблем на фирмата. По правилник трябваше да ме накажат много по-сериозно. Хората разбраха, че не сме виновни, но спортът е бизнес. Наказаха ни по такъв начин, че да не участваме на олимпиадата, но след това да отидем на други първенства. Не може 11 човека да са дали положителни проби и да отидат на олимпийски игри.

- Не ти ли е неприятно, че никой не се сеща за теб? Да те подкрепи по някакъв начин?
- За какво ми е тази подкрепа? Кажете ми. За мен подкрепа ще бъде да се заемат сериозно с този случай и да оправят нещата. Не може заради една фирма, която се дъни и това коства толкова много пари на държавата и състезателите, сега ние да страдаме. Тези пари се изпариха и няма как да се върнат. Изгоряха заради един глупак. Нека да осъдят тази фирма. Ние му даваме пари за тези хапчета, хващат ни заради него, а фирмата му само без лиценз. Къде е обезщетението? Нормално ли е това?

- Мислил ли си сам да заведеш дело?
- Федерацията завежда, а прокуратурата се бави и казва, че не им е приоритет. Явно не ги вълнува. Представете си това да се случи в САЩ, Германия или Англия. Дали нямаше да се случат по-бързо нещата? На първо място нямаше да се случи изобщо. Просто ние не сме нормална държава Нека да си свършат най-накрая работата. Тази държава да застане зад нас. Както аз съм го правил и заради мен са вдигали знамето и са чували химна. Това ще е най-малкото, което могат да направят за мен.

- И в крайна сметка – световно и олимпиада по телевизията...
- Отново. Махаме случая през 2008-а. Там съм бил виновен. Но сега не съм. Не трябваше да се случват така нещата, но сега каквото и да кажа, нищо не мога да направя.