Емблематичният бивш президент на Реал (Мадрид) Лоренсо Санс и зет му Мичел Салгадо, също легенда на "белия балет", гостуваха за няколко дни в България. Известните личности уважиха поканата, отправена им от кмета на Община Симитли Апостол Апостолов и сина му Стефан Апостолов, който е настоящ международен рефер и депутат. Санс и Салгадо бяха специалните гости на детския турнир в памет на Иван Янчев, който се проведе в Симитли. 

Пред БЛИЦ Апостол Апостолов - Поли разказа как се е стигнало до идването на известните гости от Испания в България:

- Трудно ли ги навихте?
- Не, напротив, много лесно беше. Още повече, че те срещнаха разбиране като разбраха, че основната цел да дойдат в България и по-специално в Симитли, е да засилим интереса към към детско-юношеската ни школа. Имаме намерение да изградим в следващите години силна ДЮШ. Симитли се намира на прекрасен кръстопът и ще се възползваме от този факт. Пиринска Македония се слави като люпилня на футболни таланти, а през последните години отстъпваме в това. На голяма част от нашите таланти им се налага да пътуват за София, за Разград - места, където им се предоставят по-добри условия. Ние имаме амбицията да подобрим още повече базата. Имаме готов работен проект за изграждане на модерно общежитие за децата от другите населени места, които ще искат да дойдат в нашата школа. В Крупник също имаме много добра база, както и в училището тук - в Симитли. Когато всичко стане факт, след като изпълним идеите си, смятам, че няма да отсъпваме на грандовете на родния футбол и ще предлагаме много добри условия на юношите. Със спечеленото доверие на Санс и Салгадо засилваме интереса при подрастващите. Те са като магнит. Смятаме, че ще започнат да идват все повече и повече деца в нашата школа. 

- Лоренсо Санс дори донесе един от трофеите на Реал от Шампионска лига - купата, която печелят при неговото управление през 1998 година, когато побеждават с 1:0 Ювентус в Амстердам.
- Много сме му благодарни за този жест. Санс имаше големи затруднения при доставянето на купата до София. Заплатил е застраховка, за да може да я изнесе от музея на Реал (Мадрид) и да я донесе в Симитли. Всички се радваха страшно много на трофея. Все пак говорим за купата на европейските шампиони, която не идва всеки ден в България. Предизвика голяма радост у всеки фен на футбола, не само у феновете на Реал.

- Как се запознахте с Лоренсо Санс?
- Съвсем случайно. Преди няколко години бях в Испания на мач на Реал (Мадрид) с Реал Сосиедад. Имам приятели от Симитли, които работят в Мадрид. Четири-пет пъти годишно ходя на "Сантяго Бернабеу". Приятелите ми имат контакти и успяват да намерят билети, включително и за дербитата с Барселона. Веднъж като бях там дори не разпознах Санс. Но единият от приятелите ми се обърна към мен и ми каза: "А!? Това е Лоренсо Санс!".
Заговорихме го и се оказа, че е много топъл и коректен човек. Виждахме се и след това и тогава го поканих да дойдат със зет му Мичел Салдаго и да ни гостуват.

- Хареса ли им в Банско, където ги настанихте?
- Санс е страшно впечатлен от България. Със Салгадо много харесаха и Банско, където отседнаха. Като ги качихме на пистите в Банско, Санс ни каза: "Не знам вие, българите, от какво се оплаквате!?". Впечатли се от красотата на Пирин. Салгадо пристигна от Дубай, водихме го и на дискотека в Банско след вечерята. Той е много усмихнато момче, жизнерадостно. И двамата са страхотни. 

- Имаха ли по-специални изисквания - къде да отседнат, с какво да ги гощавате?
- Изискванията им бяха всичко, което консумират, да бъде произведено в България. Включително и виното искаха да е от нашето. Храниха се изцяло с български ястия.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ