Лоренсо Санс е емблематична фигура в историята на Реал (Мадрид). Президент е на световния колос в периода 1995-2000 г. При него Реал печели два пъти Шампионската лига - 1998 и 2000-ата. Преди първия му триумф "кралете" не бяха завоювали КЕШ цели 32 години. На финала в Амстердам Реал надделява с 1:0 срещу Ювентус с гол на Предраг Миятович и ликува с ценното отличие. Точно този трофей Лоренсо Санс донесе в България. Стотици деца и фенове на "белия балет" се докоснаха до купата, която беше изложена на стадиона в Симитли.

Санс заедно със зет си - друга легенда на Реал (Мадрид) Мичел Салгадо, бяха специални гости на кмета на Симитли Апостол Апостолов и сина му Стефан Апостолов, който е настоящ международен рефер и депутат.

Бившият президент на Реал и Салгадо присъстваха на детския турнир в памет на Иван Янчев, който се проведе в зала "Септември" на китното стадионче в Симитли.

75-годишният Лоренсо Санс беше любезен да говори за читателите на БЛИЦ:

 - Г-н Санс, добре дошли в България! Как се чувствате и за първи път ли сте в нашата страна?
- Благодаря! Да, за първи път съм тук. Храната ви ми прави най-силно впечатление засега. Много е вкусна, просто ме подлудява. Това, което правите, е много хубаво - най-вече за децата. Кметът Апостолов ме покани и приехме да дойдем с Мичел. Заслужава си, най-вече заради децата, които са доста ентусиазирани. Те са бъдещето и трябва да се грижим за тях, за да могат да вървят напред.

- Реално ли е да говорим за основаване на академия на Реал (Мадрид) в България?
- Да, това със сигурност може да се случи. Фондацията на Реал има проект и има планове да се направи школа в България. Имате прекрасни деца и условия за развитието им.

- Бяхте президент на Реал в периода 1995-2000 г. Колко трудно се управлява световен гранд?
- Много е трудно. Клуб като Реал, в който има редица големи футболисти, се управлява трудно.

- Кои са най-скъпите трансфери на играчи, които осъществихте, докато управлявахте Реал?
- Трудно е да дам отговор на този въпрос. Когато аз управлявах, цените на играчите бяха много по-различни от сега. Например, купих Роберто Карлос за 3 милиона долара. Ако беше днес, щеше да струва 200 милиона.

- Сгреши ли Реал с продажбата на Кристиано Роналдо в Ювентус?
- Може би е грешка и на двете страни - и на Реал, че го продаде, и на Роналдо, че си тръгна.

- Какво е мнението ви за Христо Стоичков? Вие бяхте президент на Реал, докато той бележеше гол след гол за Барселона.
- Да, така беше. Отличен футболист беше, въпреки че има много труден характер.

- Искахте ли го в Реал?
- Не, защото е много трудно, когато един футболист е бил в Барселона, да премине в Реал, и обратното. Стоичков влезе много лесно в отбора на Барселона. Няма съмнение, че беше много добър футболист.

- Сигурно ви е причинява главоболия с головете си във вратата на Реал?
- Не, няма проблем. Спомням си обаче случай, когато в едно Ел Класико Стоичков настъпи съдията (б.р. - Урисар Аспитарте, с когото по-късно Камата става приятел). И се започна един спор... Но такъв му е характерът просто на Стоичков.

- Някога искали ли сте български футболист в Реал (Мадрид)?
- Може и да съм искал, но толкова много играчи са минали, че не мога да си спомня вече. О, чакай, сетих се! Бяхме на косъм от привличането на Любо Пенев. Щяхме да го купуваме от Атлетико (Мадрид). Той също беше много силен голмайстор.

- Какво знаете за българския футбол?
- Гледайки децата по време на турнира в Симитли, виждам, че има таланти, които се справят много добре, което хубаво. През годините имаше български футболисти, които бяха на световно ниво. Но е много трудно да се стигне до големи отбори, особено сега като знаем колко силни са Реал и Барселона, например.

- Забелязахме, че гледате с интерес мачовете на децата в Симитли. При всеки гол ръкопляскате. Какви съвети бихте дали на децата на България?
- Да играят футбол. Сега, например, ще има отбор, който ще спечели, и друг, който ще загуби. Децата от отбора, който ще падне, ще се чувстват зле. Но трябва да ги мотивираме и да им обясним, че самото им участие в турнира е достатъчно и трябва да се гордеят с това. Имат да извървят труден път до професионалния футбол. Но през всичкото това време, в което играят и спортуват, се изграждат като личности. Фондацията на Реал (Мадрид) е в 74 държави. Повече от 600 хиляди деца са минали през школите на Реал. И това, което клубът иска, е социалната работа. Не иска да изкарва пари от това нещо, например. Ако някоя школа спечели пари, те моментално се връщат в школата, за да може да се подобрява базата. Опитват се да достигнат до места, където има повече нужда от футбола. По този начин се помага и на децата, които искат да се развиват, но нямат условията, преди да се намеси фондацията на Реал.

- Знаем зет ви Мичел Салгадо колко голям футболист беше. Синът ви Фернандо Санс също е играл в Реал. Сега имате ли футболисти във фамилията ми?
- Имам 17 внучета, повечето играят. Даже мога да ви кажа, че детето на Мичел ще бъде по-добро от баща си. Много е добър, повярвайте ми.

- Защитник като баща си ли е или играе на друг пост?
- Да, защитник е.

- Спечелихте два пъти Шампионската лига с велики играчи - Раул, Роберто Карлос, Предраг Миятович...
- Още в първата ми година като президент на Реал купих осем футболисти, което се оказа ключово за успеха. Привлякохме Бодо Илгнер, Кристиян Панучи, Роберто Карлос, Кларънс Зийдорф, Кристиян Карембьо, Предраг Миятович, Давор Шукер и Фернандо Мориентес. Реал цели 32 години не беше печелил КЕШ. Успехът ни наистина беше впечатляващ.

- С каква премия възнаградихте тогава героите, ако не е тайна?
- Това се уговаря предварително. Беше добра премия и играчите бяха доволни. Но не това е най-важното за тях. В днешно време обаче не е нормално да се дават толкова много пари във футбола.

- Имате ли хоби, какво обичате да правите?
- Футбол, футбол, футбол и само футбол. Треньорът Луис Арагонес казваше на футболистите си да играят, да играят и само да играят.

- С кой треньор най-лесно работихте?
- С Висенте дел Боске. Аз го направих треньор. Той беше в по-ниските нива и трябваше да го накарам насила да стане треньор.

- В началото на разговора казахте, че ви е харесала българската кухня...
- Да, наистина. Много ми харесва. И снощи имаше много хубава вечеря, но като количество беше огромно. Трябва по-малко да сервирате на масата.

- Отседнахте в един от ски курортите ни - Банско. Харесва ли ви там?
- Супер е. Качихме се и на пистите, разгледахме. Банско много ми харесва.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

* Превод: СТЕФИ ДРАГОВА

СНИМКИ: ГЕОРГИ КОЛЕВ/БЛИЦ