Легендата на Реал (Мадрид) Мичел Салгадо е за няколко дни в България заедно с бившия президент на "белия балет" Лоренсо Санс. Салгадо е зет на бизнесмена, с когото начело "кралете" печелят два пъти Шампионската лига (1998 и 2000 г.).  


Важните гости от Испания уважиха поканата на своите домакини - кмета на Симитли Апостол Апостолов и сина му Стефан Апостолов, който е настоящ международен рефер и депутат.

Бившият испански национал Мичел Салгадо и Санс присъстваха днес на детския турнир в Симитли в памет на Иван Янчев. В надпреварата участваха таланти от школите на Симитли, Благоевград, Петрич и Разлог.

43-годишният Салгадо има редица трофеи. Легендарният защитник играе 10 години за "белите" и е част от галактическия отбор на Реал (Мадрид). Два пъти ликува в Шампионска лига (2000 и 2002 г.). Четири пъти е шампион на Испания с "Кралете", има три Суперкупи на Испания, и по една Суперкупа на Европа и Междуконтинентална купа.

Освен за Реал, играе още за Селта, Саламанка, Блекбърн и Индепендиенте.

При визитата си в Симитли Мичел Салгадо даде ексклузивно интервю за читателите на БЛИЦ:

- Добре дошли отново в България! Как сте?
- Супер съм. Много добре се чувствам в България. Преди няколко месеца пак бях тук - за мача на Димитър Бербатов и Луиш Фиго. Беше ми много приятно в София. Сега в Банско е по-различно. Не познавам този регион, определено много ми харесва. И много се забавлявам тук. Видях и ски зоната, страхотна е. Имахме време да обиколим, качихме се до пистите.

- Поздравления за успехите, които постигнахте през годините. Бихте ли разказали как се запалихте по футбола?
- Като всички деца и аз от малък ритам топката. Започнах да играя, когато бях на 4 годинки, а на пет вече бях записан във футболен клуб. На 12 години подписах със Селта и до 18-годишен бях там. 1999 година преминах в Реал (Мадрид) и знаете какво последва след това.

- В Селта играхте с Любослав Пенев, какво си спомняте?
- О, Любо! Той беше отличен играч. С Любо бяхме заедно една година в Селта. Имам само добри впечатления от него. Отборът ни беше много силен и Пенев беше един от важните ни играчи заедно с Клод Макелеле, Мазиньо, Хаим Ревиво и Александър Мостовой. Любо направи много добра година при нас.


Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Поддържате ли връзка?
- Много отдавна не съм говорил с него. Тогава напусна Селта, за да се върне в ЦСКА, но вече като президент. Не сме се чували. Иначе това лято играх със Стоичков и Лечков. Бяхме заедно на турнира "Суперкупата на звездите" в Москва.

- Познавате ли се добре със Стоичков?
- Разбира се. Той е една от големите легенди на Барселона. Въпреки че е от противниковия лагер, аз го уважавам. Той беше много успешен футболист и в Испания всички помнят постигнатото от него.

- Срещу кои нападатели и отбори ви беше най-трудно да играете?
- Нямах проблеми с нападателите. Но ни беше трудно с Барселона, Байерн и Манчестър Юнайтед.

- Кои са най-ценните ви трофеи?
- Всичките са ми много важни. С Реал (Мадрид) спечелих много купи. Двете в Шампионска лига, четирите титли на Испания, Междуконтиненталната купа и Суперкупата на Европа. Имах чудесен период в легендарния клуб. Когато вдигах трофей с Реал, винаги беше нещо много специално и вълнуващо. Това се помни цял живот.

- Освен за Стоичков, Пенев и Бербатов, знаете ли нещо друго за българския футбол?
- Когато бях юноша, и когато България игра срещу Испания във Франция (б.р. - загубата ни с 1:6), аз бях там. Гледах мача. Въпреки че ви победихме с 6:1, вие имахте страхотни играчи - Балъков, Лечков, Стоичков, Костадинов, Трифон Иванов. Помня ги всичките, станахте четвърти в света 1994 година. Това ви беше най-силният отбор. Знам и за Лудогорец, играха с Реал (Мадрид), а и познавам Дани Абало, който игра в Лудогорец.

- 2002 година играете цял мач в контролата между Испания и България, която печелите с 1:0...
- О, да, така беше. Но ние бяхме нов отбор тогава, много от футболистите бяха млади. Обигравахме се, беше ни трудно.

- С какво се занимавате след края на състезателната ви кариера?
- С много неща. Имам школа в Дубай, която е много голяма. Освен това съм и помощник-треньор в Египет към ФИФА и търся талантливи футболисти.

- Сгреши ли Реал (Мадрид) с продажбата на Роналдо?
- Не, това си е решение на Кристиано. Не клубът Реал е искал да продава Роналдо, а той поиска да бъде продаден. Просто търсеше промяна.

- Какви съвети бихте дали на децата на България, които са избрали да тръгнат по вашите стъпки?
- Бих ги посъветвал това, което казвам и на моите деца - на първо място да спортуват. Постоянно да спортуват. Футболът е страхотен спорт. Нека спортуват, да бъдат навън, а не да се занимават с таблети и "Фейсбук". Навън също могат да се забавляват. Да мечтаят да станат добри футболисти и за това да работят. Трябва много да желаеш нещо и да работиш за него, за да се осъществи. Успех на всички в България!
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

* Превод: СТЕФИ ДРАГОВА

СНИМКИ: ГЕОРГИ КОЛЕВ/БЛИЦ