Капитанът на България за Купа "Дейвис" Тодор Енев даде интервю за БЛИЦ след завръщането на нашите от Коста Рика. Съставът ни победи с 4:1 латиноамериканците в спор за оставане в група II на зона Европа/Африка на турнира. 

В петък България ще научи следващия съперник. Страната ни е сред непоставените отбори при жребия, който ще се тегли в Лондон. Мачовете от Световни групи I и II ще се играят на 18 и 19 септември. Тодор Енев каза пред БЛИЦ, че очаква и Григор Димитров да помага в тези двубои.

- Честита победа! Резултатът 4:1 звучи като че ли не сте имали особени проблеми срещу костариканците, така ли беше всъщност?
- О, не. Не ни беше лесно. Отидохме по-рано в Коста Рика, за да се подготвим, но много трудно се приспособихме към надморската височина. Teмпературата беше добра, но топката летеше повече. Трудно се приспособихме към условията. До последния ден преди мачовете имахме колебания в играта. Очакванията ни за трудни двубои се сбъднаха, независимо от тяхната по-ниска ранглиста. Нашите момчета показаха добра игра и им благодаря за усилията, които положиха. Костариканците също бяха на максимума на възможностите си. Беше трудно, мачовете бяха доста завързани. Алекс Лазаров записа много трудна победа в три сета. Мачът му вървеше много трудно, но успя да спечели. До последно обаче не се знаеше крайния изход. Мико Кузманов също показа силна игра. Демонстрира характер. Алекс Донски и Адриан Андреев също се раздадоха. Радваме се, че успяхме да победим. 

- Дадохте шанс за изява на всички.
- Това беше планът ми - всички да вземат участие. Да могат да бъдат максимално подготвени за мачовете им. Направих разместване и за двойката, за да играят всички. Нещата се развиха по план, 
бях го разиграл предварително. 

- На кого беше идеята да се надъхвате преди мачовете с народни песни?
- Винаги го правим това, но този път просто ми дойде като идея да го снимам, за да достигне до хората. В съблекалнята винаги слушаме българска музика. Така повдигаме българския дух. 

- Дългото пътуване сигурно е натежало, имаше ли оплаквания от състезателите?
- Не се оплакваха, стиснаха зъби и дадоха най-доброто от себе си. Девет дни бяхме далеч от България. Сега два дни се пренастройваме, докато свикнем с часовата разлика. 

- Изненада ли ви подкрепата на българите в Коста Рика?
- Благодаря на всички наши сънародници, които успяха да дойдат да ни гледат на живо. Аз предварително се бях свързал с почетния консул, който е в Коста Рика - Радка Маринова, за да организираме нещата.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Публиката беше много фанатична, типична латиноамериканска. Но имаше много провокации. Момчетата обаче успяха психически да издържат. Не е лесно да се играе след обидите, с които ни засипваха. Умишлено го правеха, целяха да ни разконцентрират. На трибуните имаше и оркестри, беше като на футболен мач. Това е необичайна гледка за тениса. 

Лека разконцентрация би довело до лош резултат. Постоянно имаше провокации от тяхна страна, включително и по време на разиграванията.

- Съдиите не предприемаха ли някакви мерки? 
- Правеха всичко по силите си, но имаше доста хора по трибуните и беше трудно да ги контролират. В Коста Рика не игрят всеки ден пред толкова много фенове. Отделно и шумът след всяка точка беше изключително силен. Аз постоянно говорех със съдиите, отправях им молби да укротяват феновете. На моменти обстановката не беше нормална за игра. 

- Григор Димитров ви мотивираше преди мачовете. 
- Да, така беше. Поздрави момчетата, контактуват постоянно. Той се вълнува, нормално. 

- Очакванията ви за жребия в петък, имате ли предпочитан съперник? 
- Надявам се по-близо да играем, независимо срещу кого. Ако може да бъдем домакин, ще е най-добре. От две години не сме играли в България за Купа "Дейвис". 

Ако се паднем с Южна Африка, например, мачовете ще бъдат у нас, тъй като миналата година им гостувахме в Кейптаун. Ако жребия ни прати Турция, и на тях ще домакинстваме, през 2016 г. им гостувахме, така че сега те ще дойдат. Нямаме предпочитания кой ще ни се падне. Всички съперници са трудни, включително и Барбадос и Доминикана. Те също имат високо ранкирани играчи, няма слаби отбори на този етап на турнира. 

- Докато бяхте в Коста Рика, а и при полетите, имахте ли притеснения относно коронавируса? 
- В Коста Рика не усетихме да има нещо. При тях е абсолютно изолирано, няма наченки на този вирус. По аерогарите беше добре, единствено на летището в Истанбул се притеснявахме. В самолета бяхме с маски. Важното е, че сме живи и здрави. По летищата имаше доста малко хора. Не ни направи впечатление, че има вирус и някакви притеснения. У нас нещата се преекспонират.

Много съм благодарен на момчетата. Благодарим и на БФТенис, че ни осигури всичко необходимо за подготовката. Всички бяхме спокойни. Организацията беше на ниво. Желая успех на момчетата в индивидуалните им състезания, които им предстоят. В постоянен контакт сме. Надявам се да направят хубава подготовка за септември. За тогава ще направим още по-добра организация, за да може да се изкачим в по-горна група. Мачът ще е изключително важен. Ще направим необходимата организация да сме на ниво и да спечелим. 

- Очаквате ли и включването на Григор Димитров?
- Надявам се да ни помогне. Дано го вкара в неговия график. Хубавото е, че мачовете ще бъдат на 18 и 19 септември, което е само седмица преди София Оупън 2020. Ако играе за Купа "Дейвис", ще бъде зареден още повече за турнира в "Арена Армеец". Ще бъде добре за тениса ни като цяло, както и за него и за отбора. Момчетата също ще бъдат доволни да играят отново с Григор Димитров, както на АТП Къп в Австралия, така че очаквам да се включи и за Купа "Дейвис".
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ