Завърналият се в "Левски" Атанас Курдов осъзнава какъв златен шанс получава и гори от желание да се докаже в родния си клуб. Нападателят за момента е без договор, но сподели, че до десетина дни ще успее да впечатли треньорския щаб начело с Илиан Илиев и парафирането на контракта му е само формалност. Дори парите за него не са от значение в случая. Това и още много любопитни неща Курдов избра да сподели първо за читателите на БЛИЦ след завръщането в отбора на сърцето си.

- Наско, как се стигна до завръщането в "Левски"?
- Г-н Боримиров ми се обади и изобщо не се замислих. Много се зарадвах и бях готов на момента да тръгна към "Герена". Дори и 3 секунди не съм си мислил какво да му отговоря. Аз дори не вярвам да има човек, който би отказал на "Левски". Това е една моя мечта. Радвам се, че макар и късно тя е на път да се осъществи - да играя за "Левски" във важни мачове и да радвам феновете.

- Предложиха ли ти договор?
- Сега не мисля за това. Важното е всичко да е наред, да се представя добре в тренировките и след това ще подпиша. Договорът сам ще дойде. Осъзнавам какъв златен шанс получавам и само от мен зависи как ще се развият нещата.

- "Левски" преследва шампионска титла и Купа на България този сезон. Можеш ли да помогнеш на отбора?
- Много искам да докажа, че имам място в отбора. Наистина най-важното е да направим дубъл, спечелвайки титлата и Купата. Имаме реални шансове да го сторим. Изоставането с 4 точки от Лудогорец не е голяма разлика. Сигурен съм, че мога да помогна на отбора, вкарвайки голове.
kurdov.jpg
- Преди това обаче трябва да бележиш в тренировките, за да си издействаш договор...
- Спокойно, знам как да го правя. Доказал съм, че умея да вкарвам голове.

- Колко дни ще бъдат пробите ти?
- Нямам поставен срок, но смятам, че до 10-ина дни ще покажа на г-н Илиев, че имам качества и мога да помогна на "Левски".

- Как те приеха в съблекалнята?
- Всичко е наред. Приеха ме нормално. Никога не съм имал проблеми със съотборниците си, където и да съм бил. Нормално е във всяка една съблекалня от време на време да има проблеми. Понякога се получават леки сдърпвания, но така е във футбола. Днес ме приеха много добре.

- С кой в "Левски" се познаваш и има ли някой, който ти е много близък?
- С тези футболисти, които са в момента, не съм играл. Йовов и Станислав Ангелов са ми приятели. Разчитам да ми помогнат с по-бързата адаптация. Винаги, когато съм тренирал с отбора преди, те двамата са се държали добре с мен.

- Доста ли си изостанал в подготовката?
- Горе-долу съм във форма. Аз и до момента тренирах на "Герена", но с юношите. Поддържах форма, но просто сега се иска повече и заради това от утре ще тренирам двуразово. Сутрин с кондиционния треньор, а след обяд с отбора.

- Кога да очакваме да подпишеш с "Левски" и да те представят?
- Надявам се да е по-скоро. Когато преценят, ще ми предложат договор. А и аз ви казах, че той ще дойде от самосебе си. Готов съм да се бия за "Левски" и бъдете сигурни, че ще го направя не на 100, а на 200%.

- Ако излезеш срещу "Ботев" (Пловдив) или Локомотив (Пловдив), където игра, ще посмееш ли да им вкараш?
- Нормално е да се раздавам за отбора, който защитавам. Нямам никакви лоши чувства - нито към "Ботев", нито към Локомотив. Само добри спомени пазя от престоите си в тези два клуба. Не съм видял лошо от тях. А и аз не съм някой, който да мрази.

- Само ЦСКА ли мразиш? Ако от "Армията" ти бяха звъннали, щеше ли да приемеш да играеш за вечния враг на "Левски"?
- В живота никога не казвай "не" и "никога". Сега съм в "Левски" и осъзнавам какъв шанс получавам. Не мисля за никакви други отбори в този момент.

- Имаш да мъстиш на ЦСКА за загубения финал през 2007 година със старшата възраст...
- Не, не съм отмъстителен. Да съм жив и здрав, най-важното, а дано скоро изляза срещу ЦСКА. Ще бъда безкрайно щастлив да ги победя.

kurdov1.jpg

- Кога можем да те видим да излезе по екип на "Левски", но не в тренировка, а в официален мач?
- Дано да е по-скоро. Г-н Илиев ще го реши. Трябва да съм готов във всеки един момент. В "Левски" оправданията не важат. Публиката на "Левски" иска мъжкари. Бил съм на "Герена" 8 години и знам за какво става въпрос. Публиката търпи, но до време. В "Левски" няма място за оправдания. Отборът трябва да побеждава във всеки мач. Феновете искат да виждат от футболистите да се раздават от първата до последната минута. Аз се радвам, че се върнах в "Левски". Тук са най-добрите футболисти. До десетина дни ще вляза в нужния ритъм.

- Ако ти бъде предложен договор, ще поставиш ли някакви изисквания? Каква заплата ще искаш?
- Парите не са най-важното нещо за мен. Най-важното е да заиграя, да се възползвам от този златен шанс. Иска ми се час по-скоро да си възвърна формата и да вкарвам голове - нещо, което умея да правя.

- Какво ти казаха Даниел Боримиров и Илиан Илиев?
- Имахме среща, говорихме дълго. Казаха ми да се стягам. Боримиров ме запозна с правилата в клуба, които аз ще спазвам. Нищо по-специално не са ми казали. Говорихме си съвсем нормални неща, вкараха ме в обстановката.

- Забраниха ли ти излизанията по дискотеките?
- Боримиров ми каза много точно и ясно, че вечерният час е 23:00 часа. Ако ме види някъде след това или пък някой му каже, че съм бил навън, ще имам жестоки проблеми. И така трябва да бъде, защото това е "Левски", а не някакво селско отборче. Тук няма компромиси.

- Да разбираме ли, че вече си се променил?
- Отдавна се промених. Тъпотиите, които направих през годините, ме промениха. (б.р. - прекъсва ме, казвайки: "Чакай, че видях една готина мацка!"). Пропилях златния шанс в Германия, когато "Левски" ме трансферира в Леверкузен. Там обаче не направих това, което трябваше. Сега не искам да повтарям грешките. Отворих нова страница в живота си. Било каквото било. Всеки млад човек бърка в живота и всеки бърка докато е жив. Взел съм си поука от всяка моя грешка. Септември месец правя 25 години, вече съм по-улегнал.

- Имаш ли сериозно момиче до теб или отново ще се оставяш на фенките да те нападат?
- Нямам сириозна приятелка, но в момента не ми и трябва. Вече мисля само футбола, другото остава на заден план. Искам да докажа на всички, че фамилията Курдов значи голям играч. Горя от желание да си изчистя името и да покажа на всички кой всъщност съм аз и какво мога. Феновете на "Левски" нека да знаят, че в мен има много футбол и нямам търпение да започна да ги радвам.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ